Mesterskapets største overraskelse er et faktum - Tyskland er ute av VM

De regjerende mesterne er ute av VM etter vanvittig overtidsdrama mot Sør-Korea.

Sør-Korea - Tyskland 2-0 (0-0)

De regjerende mesteren må se resten av VM fra sofakroken etter sjokk-tap mot Sør-Korea.

​Se høydepunktene øverst

Mange hadde Tyskland som de største favorittene i mesterskapet, men Sør-Korea sjokkerte Joachim Löws gutter, og når Sverige samtidig feide over Mexico, er det Tyskland som må forlate VM i skam allerede etter gruppespillet.

Tyskland kastet alle mann i angrep i sluttminuttene i jakt på den forløsende scoringen de trengte for å kapre andreplassen i gruppe F. Men verken Mario Gomez eller Thomas Muller greide å sette sjansene i mål, dermed er sjokket et faktum, Tyskland er ute av VM etter bare tre kamper.

Men to minutter på overtid skjedde det som alle tyskerne fryktet. Sør-Koreas Kim Young-gwon fikk stå helt alene inne i boksen. Han satte ballen konstant i nettaket. Scoringen ble først avblåst for offside, men etter at dommer Mark Geiger fikk se på videobildene ble scoringen godkjent.

– Dette var en veldig bitter dag for oss og alle som holder med det tyske landslaget. Det er veldig vanskelig å sette ord på skuffelsen. Vi trodde på seier helt til siste slutt, men det holdt dessverre ikke, sa Mats Hummels ifølge BBC etter kampen.

Tyskerne sendte alle mann i angrep i et desperat forsøk på å score to ganger, det straffet seg. Manuel Neuer ble med i angrep. Sør-Korea snappet ballen og sendte Son Heung-min alene gjennom på åpent mål. Tottenham-stjernen gjorde ingen feil og satte inn asiatenes andre mål for dagen.

– VM-Mareritt. Vi fortjente ikke mer, slår den tyske avisen Bild opp på forsiden.

– Dette er en historisk skandale, skriver Spiegel.

– Denne så jeg ikke komme. Jeg trodde Tyskland skulle heve seg etter seieren over Sverige, men de var tannløse mot Sør-Korea. De manglet intensitet og virket ikke på hugget. Hvorfor gikk Manuel Neuer i angrep? Han er en løs kanon, sier tidligere Chelsea-spiller Chris Sutton til BBC.

Sverige måtte vinne over Mexico, og anført av kaptein Andreas Granqvist smadret svenskene meksikanerne og sikret førsteplassen i gruppen. Mexico slår følge med våre naboer, mens Tyskland og Sør-Korea må reise hjem.

– Dette er slutten for en stor tysk generasjon. Hummels vil sannsynligvis ikke være med til Qutar, det vil heller ikke Muller. Dette viser at den nye tyske generasjonen ikke er like god som generasjonen som hentet hjem VM-pokalen for fire år siden, sier BBCs fotballekspert Archie Rhind-Tutt.

This will be the end of an era for many of the players. Hummels will probably not be around in Qatar, nor will Muller. I think it shows that the young players coming through the system are not as good as that generation in 2010.

Stor nerve
Det var en absurd situasjon i gruppe F før den siste runden. Alle lagene hadde muligheten til å gå videre. For tyskerne holdt det med uavgjort, så lenge Sverige ikke vant mot Mexico. Sør-korea måtte vinne over Tyskland, og Mexico måtte unngå tap. Det var med andre ord ingen ting som var avgjort før den siste gruppespillsrunden.

Tyskland fikk en forferdelig start på VM da de tapte 0-1 for Mexico i åpningskampen. Mot Sverige i runde to så det lenge ut som de regjerende mesterne skulle ryke ut av mesterskapet, men et sent vinnermål fra midtbanedirigenten Toni Kroos sørget for at Die Mannschaft fremdeles hadde muligheten til å unngå en VM-fiasko.

Son Heung-min viste seg fram
Men det var Sør-korea som produserte kampens første store sjanse. Jung Woo-young prøvde seg på frispark fra nærmere 30 meter. Manuel Neuer måtte gi retur, og fikk men nød og neppe bokset ballen vekk før Tottenham-stjernen Son Heung-min fikk satt returen i nettet.

– Neuer kom inn i mesterskapet med et langt skadeavbrekk bak seg. Han er heldig som ikke gir vekk et mål til Sør-Korea, sa NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Joachim Löw gjorde fem endringer fra laget som slo Sverige 2-1. Mats Hummels og Niklas Sule var inne som midtstoppere, mens den offensive trioen Mesut Ozil, Leon Goretzka og Sami Khedira fikk tillit fra start på midtbanen.

Men endringene så ikke ut til å gi umiddelbar effekt for tyskerne. Det var Sør-Korea og Son Heung-min som var sto for de største sjansene i førsteomgangen. Tottenham-spilleren plukket opp en løs ball i boksen til tyskerne, men vollyen fra åtte meter gikk over målet til Neuer.

– Tyskland virker preget
Tyskerne hadde ballen nesten 80 prosent av tiden etter halvtimen spilt, men Toni Kroos og co skapte ikke en eneste målsjanse. Sørkoreanerne på sin side hadde en tydelig plan om å satse på kontringer. Det så ut til å fungere best, for det var asiatene som hadde de største sjansene i førsteomgangen.

Fem minutter før pause fikk imidlertid Mats Hummels Tysklands første store sjanse for dagen. Bayern München-spilleren tråklet seg forbi to sørkoreanske forsvarere etter en corner, men avslutningen gikk rett på Jo Hyeon-woo i målet til Sør-Korea.

Jerome Boateng, som måtte følge kampen fra tribunen etter det røde kortet han pådro seg i kampen mot Sverige, kunne ikke annet enn å riste på hodet fra sin VIP-plass på Kazan Arena i det lagene gikk til pause på stillingen 0-0.

– Det ser ut som tyskerne også er preget av situasjonen de befinner seg i nå. De klarer ikke å sette spillet slik vi er vant med å se dem, sa Torp i pausen.

Kalddusj for Tyskland
Det virket som Joachim Löw hadde fått med seg at Sverige produserte de største sjansene mot Mexico, og at det var på tide å sette opp tempoet i andreomgangen. Det tok bare to minutter før tyskerne holdt på å ta ledelsen. Joshua Kimmich fosset fram på høyresiden og fant Leon Goretzka med et strøkent innlegg. Goretzka satte hodet til, men Jo Hyeon-woo hentet fram en feberredning og bokset ballen ut av farlig sone.

Tre av de de fire foregående verdensmesteren har røket ut i gruppespillet som tittelforsvarer. Frankrike i 2002, Italia i 2010 og Spania i 2014, og midtveis i førsteomgangen så det ut som Tyskland skulle føye seg inn i rekken. Ludwig Augustinsson hadde nemlig sendt Sverige i ledelsen mot Mexico, dermed var Die Mannschaft på tredjeplass i gruppen med 30 minutter igjen av oppgjøret.

Sjansesløseri
Tyskland stanget mot Sør-Koreas forsvarsmur, men vondt gikk til verre for Joachim Löws gutter da Andreas Granqvist la på til 2-0 for svenskene.

Tyskland trengte fremdeles bare én scoring for å sikre seg avansement, og tyskerne jaktet febrilsk ledermålet.

Joshua Kimmich var tyskernes fremste angrepsvåpen, og nok en gang skapte han en farlig sjanse. Venstrebacken fant spissveteran Mario Gomez i boksen, men 32-åringens heading gikk rett på Sør-Koreas keeper.

Frustrasjonen spredte seg i den tyske leiren da ballen gang på gang gikk utenfor eller i blokken til Sør-Koreanerne. Men fire minutter før sutt fikk Mats Hummels igjen muligheten fra kloss hold. 29-åringen fikk ikke klem på headingen fra fem meter, og kunne skuffende konstatere at nok en gigantsjanse gikk utenfor mål.

Dramatisk avslutning
​Men da alle trodde Tyskland skulle score vinnermålet, var Det Sør-Korea som sjokkerte. Kim Young-gwon fikk plutselig stå helt alene i boksen. Han var nådeløs og banke ballen utagbart i nettaket. Dermed måtte Tyskland score to ganger for å gå videre.

Alt håp ble knust da Son Heung-min satte inn Sør-Koreas andre mål seks minutter på overtid. Manuel Neuer hadde blitt med i angrep, og da tyskerne rotet vekk ballen hadde den Sør-koreanske stjernespilleren få problemer med å sette ballen i det åpne målet.

Dermed er VMs største overraskelse et faktum. Tyskland er ute av VM!

Slik startet lagene

Tyskland (4-2-3-1): Neuer - Kimmich, Hummels - Süle - Hector - Khedira - Kroos - Goretzka - Özil - Reus - Werner.

Sør-Korea (4-4-2): Jo - Lee - Yun - Y-G Kim - Hong - J-S Lee - W-Y Jung - Jang - Moon - Koo - Son.

Dommer: Mark Geiger

Stadion: Kazan Arena