LIKER IKKE DET HAN SER: Travis Tygart er ikke fornøyd med måten Froome-saken har blitt omtalt på i media. Foto:AP Photo/Susan Walsh, File.
LIKER IKKE DET HAN SER: Travis Tygart er ikke fornøyd med måten Froome-saken har blitt omtalt på i media. Foto:AP Photo/Susan Walsh, File.

Armstrong-avsløreren ut mot medias behandling av Froome

– Urettferdig at utøvere blir anklaget, og dømt til en viss grad, i pressen uten at prosessen har blitt fullført.

Se Tour de France på TV 2 og Sumo 7.-29.juli

Travis Tygart har, helt siden han maktet å avsløre Lance Armstrong og flere av de viktigste hjelperytterne hans for doping i 2012, blitt en av de mest toneangivende stemmene i det internasjonale antidopingmiljøet.

Lederen for Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) var derfor et naturlig trekkplaster da en rekke av verdens fremste eksperter på feltet var samlet på Grand Hotel i Oslo mandag.

Og mens mange av de oppmøtte nødig ville si noe politisk ukorrekt eller noe verden ikke har hørt før, var Tygart, som vanlig, ikke redd for å tale sin sak.

Tema: Chris Froome.

– Vanskelig å bebreide noen for å «utnytte» regelverket

Neste uke stiller Chris Froome til start i Tour de France «sub judice», altså ventende på en dom i sin mye omtalte dopingsak.

Mang en tungvekter i sporten mener han burde holdt seg unna: David Lappartient (presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI)), Romain Bardet (en av Froomes største utfordrere), Tom Dumoulin (en annen av Froomes største utfordrere), FDJ-sjef Marc Madiot... Listen er lang.

Tygart vil ikke ha navnet sitt på den listen.

– Folk er åpenbart lystne på en beslutning, men man må også ta hensyn til saksgangen. Forhåpentligvis har utøveren nok tid til å presentere forsvaret sitt - det være seg forskning, bakgrunnsinfo, vitenskapelige tester et cetera. Forhåpentligvis vil man treffe en beslutning snart! sier amerikaneren engasjert.

– Froome har lov til å sykle Touren. Burde han gjøre det?

– Det er vanskelig å bebreide utøvere for å utøve rettighetene sine som regelverket gir dem. Det er vanskelig å bebreide noen for å «utnytte» regelverket. Det er hans og lagets beslutning, reglene tillater det, så det er det vi må forholde oss til.

– Systemet har sviktet utøverne

Froome testet positivt på dobbelt den tillate dosen av astmamedisinen salbutamol 7. september 2017 etter den 18. etappen av Vuelta a España.

Litt over tre måneder senere, 17. desember, sprakk nyheten etter at media fikk nyss i det.

All den tid saken ikke var, og fortsatt ikke er, ferdigbehandlet, skulle verden egentlig aldri ha visst om Froomes positive prøve.

Martin Johnsrud Sundbys sak, som minner mye om Froomes, ble holdt unna offentligheten frem til en beslutning i saken var nådd, men lekkasjen til media har gjort at Froome har måttet leve med at saken hans er kjent for alle - til tross for at han fremdeles kan bli frikjent.

Det liker Tygart meget dårlig.

– Vi trenger åpenhet og gjennomsiktighet i prosessene som bør være åpne og gjennomsiktige. Høringsprosessen skal, til den er ferdig, ikke bli lekket til media. Og jeg synes det er urettferdig at utøvere blir anklaget, og dømt til en viss grad, i pressen uten at den prosessen har blitt fullført. Systemet har sviktet utøverne, synes jeg. Utøvere er nå redde for at de blir forhåndsdømt i pressen om de går glipp av en test, har et medisinsk fritak eller liknende, selv om de blir frikjent til slutt. Det er ikke rettferdig, så vi liker ikke lekkasjer, sier han.

– Så det hadde vært best om Froomes sak ble holdt «stille»?

– Jeg skjønner at media og publikum vil ha detaljer og fakta, men la oss ikke forhåndsdømme. La utøvere få anledning til å bevise sin uskyld.

Ny fransk legende støtter Froome-streik

Ikke alle er like prinsipielle som 47-åringen fra Jacksonville, Florida.

Bernard Hinault, franskmannen som vant Tour de France hele fem ganger på 70 - og 80-tallet, har oppfordret rytterne til å streike i Tour de France i protest mot Froomes deltakelse.

Den kommentaren ble møtt med hoderisting av de norske profilene Alexander Kristoff, Kristoffer Halvorsen og Edvald Boasson Hagen, men mandag var en ny fransk legende i gang med å oppmode til streik.

Cyrille Guimard, en tidligere storsyklist som senere ledet tre forskjellige ryttere (Lucien Van Impe, Laurent Fignon og nettopp Hinault) til seire i Tour de France, sier at han støtter oppfordringen om streik til Cyclism'Actu, men hevder at rytterne burde ha streiket allerede tidligere i sesongen.

– Jeg støtter ideen. Men det virker usannsynlig. Det skulle ha blitt gjort da Froome syklet sitt første ritt for sesongen i Spania (Ruta del Sol i februar, journ. anm.). Men jeg vil påpeke at å streike ikke er ulovlig. Man har rett til å streike i Frankrike. Hinault er klar over hva han sier, og han opptrer ikke uansvarlig, sier Guimar.