Oslo  20170824.
Mats Zuccarello under  pressekonferansen med Henrik Lundqvist .
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Oslo 20170824. Mats Zuccarello under pressekonferansen med Henrik Lundqvist . Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Zucca frykter for norsk hockeys fremtid

Zucca roper et varsku. Han frykter for utviklingen til norsk hockey dersom forbundet ikke tar grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mats Zuccarello er i Oslo for å promotere Summer Classic som arrangeres på Ullevaal, 11.august. En stjernespekket kjendiskamp med New York Rangers stjernen i spissen sammen med keeperhelt, Henrik Lundqvist.

Han benytter samtidig muligheten til å rope et varsku på vegne av norsk hockey. Han mener utviklingen til norske spillere er for dårlig og at landslaget blir skadelidende.

– Hockeylandslaget har stått på stedet hvil noen år. De som bidrar nå har vært der i mange år. Før var det mange om plassen Det er ikke det presset lenger. Det er ikke den knivingen om plassene. Vi savner en generasjon med spillere. Da må vi gjøre noe, sier Zuccarello.

Zuccarello mener ishockeyforbundet må ha et større fokus på norske spillere i Get-ligaen og peker på en rekke tiltak han mener kan hjelpe med å løfte nivået på våre hjemlige spillere. Blant annet ved å "låse" ligaen. Det vil si at ingen lag bør rykke ned. Noe som vil sikre en større sikkerhet og forutsigbarhet for klubbene som spiller i Get-ligaen.

Ved å låse ligaen på 12 lag ønsker han på sikt også å få med storbyene, Trondheim og Bergen.

– Vi må ha med de store byene. Spre hockeyen. Forbundet må gå inn og sette standarden. Kanskje burde vi låse ligaen på eksempelvis 12 lag? Det burde ikke være lov med utenlandsk keeper. Det har de gjort i mange andre land. Vi må skape talenter.

I Get-ligaen denne sesongen var bare to nordmenn inne på top 10 på poengligaen. Den ene er Tobias Lindström som skiftet statsborgerskap i april. Det bekymrer Rangers-stjernen.

De beste spillerne i Norge nå er utlendinger med noen få unntak. Vi må kutte ned antall utlendinger. Så får ligaen heller på kort sikt bli litt dårligere. Forbundet må inn og gjøre noe. Vi kan ikke sitte og se på at dette skjer, sier en frustrert Zuccarello.

Utlendingskvoten har lenge vært et hett tema. Da TV 2 ringte rundt til alle klubbene i 2017 var meningene delte om hvor mange utlendinger klubbene bør benytte. I dag er det en såkalt «gentlemen`s agreement» i Get-ligaen at man ikke skal benytte mer enn sju utlendinger per kamp

Vålerenga-trener, Roy Johansen og Kenneth Larsen i Lørenskog tok til orde for å kutte antall utlendinger til fem.

Zucca peker også på manglende is i de norske hallene på sommerstid. De aller fleste ishallene i Norge holder stengt om sommeren.

– Vi blir i hvert fall ikke bedre uten tilbud. At vi i et land som Norge ikke har is i de få ishallene i Norge hele året er pinlig. Det burde vært tilbud hele året. I de fleste andre andre land har de det.

Zuccarello mener forbundet nå bør søke råd og hjelp hos de spillerne som har spilt eller spiller i gode utenlandske ligaer. Han mener det er mye å lære om hvordan ting kan legges opp.

– Det går an å spørre om hjelp. Det er mange som har spilt i mange gode ligaer og sett hvordan ting er der. Så må vi lære av de. Vi kan ikke fortsette på den linja vi er på nå. Det går ikke, sier han.