I ENSOM MAJESTET: Vegard Stake Laengen vant sin først NM-tittel i Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
I ENSOM MAJESTET: Vegard Stake Laengen vant sin først NM-tittel i Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Stjernene sjanseløse da Stake Laengen tok NM-Gull

Etter 208 kilometer i og rundt Sandefjord var det Vegard Stake Laenge som var den sterkeste.

Johan Kaggestad ytret en ønske om å se NM-trøya i årets Tour de France, slik blir det ikke.

For de som kunne ta den dit, var parkert for lengst da dagens gullvinner stakk ifra.

Med fire kilometer igjen til mål støtet Vegard Stake Laengen, og selv med iherdig kjøring i gruppen bak, maktet ingen å hente inn den høyreiste rytteren som kunne krysse målstreken i ensom majestet.

– Det er kjempe gøy, det er ikke så ofte jeg vinner løp og stort sett så er jeg hjelperytter, men noen ganger får jeg sjanser og de sjansene liker jeg å ta, sa den nybakte norgesmesteren etter målgang og fortsatte:

– Jeg storkoser meg og det er kjempegøy å ta en seier i dag.

Asker-gutten som til daglig sykler sammen med Alexander Kristoff i UAE Team Emirates forteller at han så for seg å være hjelperytter, men at han hadde en plan.

– Det var litt taktikk fra min side og si det, for det er ofte slik at når man legger for stort press på seg selv så blir det vanskelig.

Men han hadde ikke trodd det skulle bli seier på dagens fellesstart.

– Jeg skal innrømme at i dag så trodde jeg egentlig Team Coop skulle ta seieren. Jeg hadde en allianse med de på grunn av Kristoff og Bystrøm, så det var egentlig veldig bra og det er nok det som gjør at jeg tar seieren i dag.

Bak Stake Laengen fulgte fjorårets mester Rasmuss Fossum Tiller fra Joker Icopal og Team Coop-rytter Kristian Aasvold.

Og med det fikk vi en aldri så liten reprise av fjorårets norgesmesterskap i Trøndelag hvor de største proffene også ble satt sjakk matt.

Bak skjema
For i år som i fjor ble det tøft fra start på herrenes fellestart under NM i Sandefjord.

Et brudd på 17 mann etablerte seg tidlig. Der satt ikke Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff.

HAVNET BAKPÅ: Alexander Kristoff var aldri med i seierskampen under NM-fellestarten i Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
HAVNET BAKPÅ: Alexander Kristoff var aldri med i seierskampen under NM-fellestarten i Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

I tetgruppen satt etterhvert en rekke sterke navn. Både Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen var der for UAE Team Emirates.

Det samme var Daniel Hoelgaard for FDJ Bigmat, samt et kobbel av Joker Icopal og Uno-x-ryttere.

– Det kan se ut som dagens avgjørende brudd er i ferd med å etablere seg i fronten, sa TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad i det rytterne syklet ut på de tre siste rundene.

Kristoff tok opp jakten
Stavanger-mannen så ut til å dele bekymringen til Kaggestad senior, og prøvde det han maktet å komme i kapp med tetgruppen.

Men avstanden frem ble bare større og større, og etterhvert viste TV-bildene en oppgitt Kristoff som slo ut med armene da ingen ville frem i gruppen å dra.

Det var dermed duket for et intenst oppgjør mellom trioen Vegard Stake Laengen, Trond Håkon Trondsen fra Team Coop og Fridtjof Røinås fra Joker Icopal.

Den bataljen var det Trond Håkon Trondsen som gikk seirende ut av. 24-åringen fra Skedsmokorset klinket til da det gjenstod 25 kilometer igjen til mål.

Det ville ikke Joker Icopal ha noe av og satte oppe et forrykende tempo i gruppe nummer to.

– Det kommer et Joker Icopal på krigsstien, utbrøt Christian Paasche i det rytterne satte ut på den siste runden.

Trondsen ble kjørt inn og da eksploderte det i frontgruppen. Den ene etter den andre prøvde å støte i fra, og sist i rekken var Vegard Stake Laengen. Han klarte ingen å kjøre inn.