Grimstad 20180522.
Kristoffer Halvorsen etter første dag av Tour des Fjords 2018 i Grimstad.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Grimstad 20180522. Kristoffer Halvorsen etter første dag av Tour des Fjords 2018 i Grimstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Schrøder, Tor Erik

Norske stjerner ut mot sykkellegende: – Helt idiotisk

Alexander Kristoff støtter ikke Bernard Hinaults oppfordring om å streike når Chris Froome stiller til start i Tour de France - en oppfordring Kristoffer Halvorsen kaller «helt idiotisk».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se NM på sykkel søndag: kvinnenes fellesstart på TV 2 Sportskanalen fra 11:00 - herrene på TV 2 fra 16:25

– Feltet burde sette ned foten og streike. De burde si: "Hvis han starter, så starter ikke vi!". Jeg synes at Chris Froome ikke burde være på startstreken i årets Tour. Rett og slett fordi han avla en positiv prøve.

Det sa den franske legenden Bernard Hinault til avisa Ouest France tidligere denne uken.

Det skapte selvsagt oppstyr.

Sky-leiren hevder Hinault «åpenbart ikke skjønner» saken, og enkelte har også stusset over hvorfor Hinault, av alle, føler at han har noe han skal si om saken - all den tid han selv nektet å avgi en dopingprøve da han var aktiv.

– Om du skal dope deg for å prestere mye bedre, så hadde du vel ikke tatt det stoffet der

Hinault, som vant Touren for femte og siste gang i 1985, får også lite støtte her til lands.

– Hva tenker du om Hinaults oppfordring om streik?

– Det er ikke opp til rytterne å ta den avgjørelsen. Det er opp til WADA og antidopingmyndighetene. Det må de fikse opp i og bli enige om en dom. Så får Froome forholde seg til det, sier Kristoff til TV 2.

– Burde han starte, eller burde han trekke seg?

– Så lenge han ikke er dømt, så føler jeg at han er uskyldig til det motsatte er bevist. Som i vanlig rettspraksis. Han har testet positivt, men han mener vel at verdiene var høye fordi han var dehydrert. Det kan kanskje stemme, ikke vet jeg. Jeg er ingen lege og er ikke ekspert på det feltet der. Men om du skal dope deg for å prestere mye bedre, så hadde du vel ikke tatt det stoffet der. Så mye hjelper det vel ikke.

– Det er helt idiotisk

Kristoffer Halvorsen, som er lagkamerat med Froome i Team Sky, lot seg heller ikke imponere av Hinault.

– Det er helt idiotisk. Det hjelper ikke noen av sidene, sier han, og legger også til at Hinaults «standing» i Frankrike er såpass stor at rekkevidden av det han sier blir tilsvarende betydelig.

At Hinault oppfordrer til streik er kanskje ikke helt tilfeldig.

63-åringen ledet selv en rytterstreik under Tour de France i 1978. Da for å vise sin avsky mot det de mente var en for stor belastning på rytterne - spesielt dager med to etapper.

Edvald Boasson Hagen, som syklet med Froome i Team Sky fra 2010 til og med 2014, tviler på at Hinault får viljen sin 40 år etter streiken i 1978-utgaven av rittet.

– Jeg har egentlig bare lest overskriftene og ikke tenkt så mye på det. Men jeg tviler på at det blir noen streik. Det er ikke veldig ofte at syklister har gjort det. Men som sagt er det ikke noe jeg tenker på​​, sier han.

Fortsatt ingen dom i Froome-saken

Froome kommer altså til å stille til start i Tour de France i Noirmoutier-en-l'Île lørdag 7. juli.

Sky-laget er ikke offentliggjort ennå, men Froome er ventet å sykle verdens største sykkelritt sammen med blant andre Geraint Thomas, Egan Bernal, Michal Kwiatkowski og Wout Poels.

Det gjør han altså mens dopingsaken hans pågår.

Froome testet positivt for dobbelt tillat mengde av astmamedisinen salbutamol under fjorårets Vuelta a España. Da en dom i saken fortsatt lar vente på seg, står Froome fritt til å konkurrere.

Presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), David Lappartient, sa tidligere denne måneden av en beslutning ikke er ventet før etter årets Tour.