Freser etter stjernenes provokasjon – vil ha Xhaka og Shaqiri straffet

Og i hjemlandet får Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri kritikk for feiringene mot Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Sveits står jubelen i taket etter fredagens snuoperasjon og 2-1-seier mot Serbia.

VM-drømmen lever, men samtidig raser debatten etter at målscorerne Granit Xhaka og Sherdan Shaqiri feiret med å lage «den albanske ørnen» med hendene.

Serbia klager nå Sveits inn til FIFA for det politiske budskapet, både for feiringen og det faktum at Shaqiri har det kosovoske flagget på ene fotballskoen, skriver Telegraph.

Shaqiris sko.
Shaqiris sko. Foto: Antonio Calanni

Får kritikk

Heller ikke i hjemlandet er folk fornøyd.

– Xhaka og Shaqiri er geniale idioter, skriver sportssjef i den sveitsiske avisen Blick, Felix Bingesser.

Han hyller de to stjernene for måten de presterte på, men er sterkt kritisk til at de benyttet anledningen til å komme med akkurat dette budskapet.

– De spilte med varmt hjerte, men manglet et kaldt hode i jubelen. Det var den ene veldig store feilen på denne vidunderlige kvelden, skriver Bingesser.

– Sport og fotball bør samle og integrere. Denne provokasjonen mot denne motstanderen er bare en ting: Unødvendig og dum.

Det hører med til historien at Xhaka og Shaqiri ble buet på gjennom store deler av kampen av den serbiske fansen. Mange tolket feiringen som et svar på det.

Nå fryktes det etterspill fra FIFA, men Blick-skribenten tror sveitsiske fans tilgir dem.

– Den provoserende feiringen kan av sveitsiske fans bli avvist som en gest fra to mistilpassete unge menn.

Også i andre medier går risen hånd i hånd med rosen.

– Shaqiri og Xhaka har bedre føtter enn noen andre i dette laget, men den politiske følsomheten og sosiale bevisstheten er underutviklet, skriver Neue Zürcher Zeitung.

– Takk for støtten

Selv hevder den førstemålscoreren at det ikke var ment som en provokasjon, men som en hyllest og en takk for støtten.

– For meg var dette en selvfølgelig en veldig spesiell kamp. Familien min og tusenvis av fremmede fra Sveits, Albania og Kosovo har skrevet til meg før kampen. Denne seieren var for familien min, som alltid støtter meg, sier Xhaka.

– Jubelen var ikke en beskjed til mostanderen. Ærlig talt, det brydde jeg meg ikke om. Det var for folkene som alltid støtter meg. De som aldri glemmer meg. I hjemlandet mitt, hvor foreldrenes røtter er. Det var bare rene følelser.

– Vi ville bare gjøre jobben vår, og det var det vi gjorde. Det handlet ikke om politikk, men om fotball, sier Shaqiri.

Hjelp og misnøye

Den sveitsiske landslagstreneren Vladimir Petkovic, selv fra Bosnia-Hercegovina, også det tidligere en del av Jugoslavia, hilset ikke gesten velkommen.

– Jeg sa på forhånd at politikk ikke bør blandes med sport. Fotballforbundet og laget har bestemt for mange år siden at vi ikke trenger det, sa Petkovic.

Granit Xhakas nye lagkamerat i Arsenal, Stephan Lichtsteiner, var også han med på feiringen med å lage det albanske symbolet.

Det til tross for at han ikke har noen tilknytning til landet, utenom lagkameratene.

– Vi må hjelpe hverandre. De er flotte gutter, av topp kvalitet. De har fortalt om hva de gikk gjennom. Det var et ekstremt press på dem, og derfor syns jeg det er greit å feire kraftig, sier kapteinen.

– Jeg tror ikke at Sveits har et problem med det. Alle vet at de har dobbelt statsborgerskap. Det var viktig at vi hjalp dem. Serbiske fans provoserte oss. Det var vanskelig for oss sveitsere, men for dem var det mye vanskeligere.