Oppgitt Hareide: – Jeg blir helt gal

Åge Hareide mener VAR burde tatt flere episoder i Danmarks uavgjortkamp mot Australia.

Danmark - Australia 1-1

Se høydepunkter i vinduet øverst!

Danmark måtte nøye seg med 1-1 i sin andre VM-kamp mot Australia torsdag, men etter Frankrikes seier over Peru senere på dagen ligger Hareide og co fremdeles godt an med tanke på videre avansement i mesterskapet.

Nok en gang måtte imidlertid den danske leiren stå igjen og snakke om VAR - videodømming - etter kampslutt. Og selv om danskene erkjenner at de to idømte straffesparkene i seg selv er korrekte, er frustrasjonen allikevel tydelig.

– Jeg blir jo helt gal av VAR. Det viser jo at det er riktig, og det er for så vidt okei. Men det er jo andre situasjoner som man kanskje skulle ønske at de tar opp og vurderer. Men jeg vet ikke hvem som bestemmer det, hvem som gjør det. Er det dommeren som bestemmer det, eller er det en eller annen på et mørkt rom et eller annet sted i Russland som trykker på knappen og sier at nå skal vi se på denne situasjonen? spør Åge Hareide.

MÅTTE TA EN PRAT: Åge Hareide hadde litt av hvert å snakke med den spanske dommeren Antonio Mateu Lahoz etter kampslutt på Cosmos Arena.
MÅTTE TA EN PRAT: Åge Hareide hadde litt av hvert å snakke med den spanske dommeren Antonio Mateu Lahoz etter kampslutt på Cosmos Arena. Foto: Martin Meissner/AP

Overfor TV 2 forklarer han at situasjonen han refererer til er den som oppstod snaut 20 minutter før slutt, da innbytter Andreas Cornelius tyedlig ble dratt i trøyen og ut av balanse i duell med en forsvarsspiller. Den storvokste angriperen valgte ikke å kaste seg, og dommeren vinket bort alt som var av protester.

– Han blir revet ned inne i 16-meteren. Han kommer seg jo på beina igjen, men det er jo straffespark i forseelsen. Så jeg kan ikke forstå noe annet enn at det også burde vært kikket på, sier den danske landslagssjefen.

Cornelius: – Barnesykdommer er som forventet, men jeg mener jeg burde hatt straffe
Cornelius er selv blant dem som roser VAR som nyvinning, og viser også et beundringsverdig raust syn på saken til tross for det denne gang gikk direkte utover ham selv og hans lag.

– Jeg synes det er en fin teknologi, og nå som den er der så synes jeg den skal brukes. Problemet er å vite når de bruker den. Det er egentlig som man kan forvente at det er litt barnesykdommer når man innfører en ny teknologi.

– Skulle du hatt straffe?

– Jeg har ikke sett situasjonen om igjen, men følelsen min var at det skulle vært straffespark. Men det kan jo være at de har sett den igjen og vurdert det dit hen at det ikke var det. Jeg vet ikke, men jeg synes det skulle vært straffe, sier Cornelius til TV 2.

Atalanta-spissen fikk skryt av TV 2s kommentatorer Øyvind Alsaker og Petter Myhre for å holde seg på beina i situasjonen, og ble i så måte kanskje også noe offer for sin egen ærlighet.

– Man blir jo litt nervøs for å få gult kort for filming hvis man kaster seg. Det er også noe de må vurdere, men jeg synes godt man kan få straffespark uten at man kaster seg. Hvis man blir revet fullstendig ut av balanse og mister det momentumet man har, og forsvarsspilleren kommer inn og kan takle fordi han gjør noe ureglementert, så synes jeg godt at man kan få straffe selv om man ikke kaster seg.

– Tror du det er noen andre her i VM som hadde kastet seg i tilsvarende situasjon?

– Ja, men det ser jo også litt bedre ut hvis det er en spiller som er litt mindre enn meg som kaster seg. Hvis jeg kaster meg med mine 100 kilo, så ser det jo nesten komisk ut. Så det må jeg prøve å la være, smiler den høyreiste danske landslagsspissen.

Schmeichel: – Dommeren føler seg presset til å gi straffe
​Helt bakerst i det danske målet står en av lagets største profiler, og også han rister på hodet av straffesituasjonen som gikk mot hans lag torsdag. Han tar sin lagkamerat Yossi Poulsen, som også fikk gult kort for handsen, i forsvar.

– Jeg tror ikke det er noen som forstår VAR ennå, men slik som jeg ser det så vet jeg ikke hvordan Yussef kan agere annerledes. Hans arm er i en veldig naturlig situasjon for en som hopper, og han blir truffet fra en halv meters avstand. Jeg vet ikke hva i all verden han skal gjøre. Vi kan ikke gjøre så mye med det, men det var en av mange beslutninger jeg ikke følte gikk vår vei i dag, sier Schmeichel til TV 2.

Leicester-keeperen mener også at dommeren i praksis ikke har noe valg når VAR har bedt ham om å se en allerede behandlet situasjon på ny.

– Dommeren ser det og vinker det vekk fra start av, og så blander VAR seg. Da tror jeg han føler seg presset til å gi det. Det var en beslutning jeg var veldig overrasket over, men jeg visste at han ville gi den med en gang han stoppet spillet. Jeg tror vi går inn i en tid i fotballen der vi kommer til å se veldig mange straffer overalt, sier Schmeichel.

Hareide: – Hvis det blir for nøyaktig, blir det sjarmløst til slutt
Sjefen sjøl, Åge Hareide, poengterer at han ikke mener å klage på selve avgjørelsene, all den tid de i begge tilfeller - både mot Peru og Australia - har ført til det han omtaler som korrekte straffespark mot hans lag, men at det er bruken av verktøyet som skaper harme.

– Uvissheten er rundt bruken av det. Det blir veldig mange straffespark og, så det tar bort litt av sjarmen med fotball. En dommer tar en beslutning i løpet av noen få sekunder, og dette gjør de jo for å verne dommerne og deres beslutninger. Det kan jeg godt forstå, men hvis det blir for nøyaktig, så blir det sjarmløst til slutt. Det er mange ting man må diskutere rundt bruken av det, men nå får vi se hvordan det utvikler seg. Hvis det blir en straffe i hver kamp som spilles, så synes jeg det blir sjarmløst, repeterer Hareide.

I TV 2s studio på Kontraskjæret satt Danmark-sjefens sønn Bendik, og i pausen var han sterkt kritisk både til bruken av VAR i forbindelse med straffesituasjonen og det faktum at regelverket er slik at det faktisk skal dømmes hands i slike situasjoner som den Yossi Poulsen fikk mot seg.

Far Hareide har forståelse for synet, men mener det først og fremst er noe annet enn hands inne i boksen som bør tas tak i.

– Det er en annen diskusjon igjen, det om arm søker ball eller ball søker arm. Og der er det vurderinger fra dommeren som må avgjøre det, og ikke noe annet. Det kan jeg ikke gjøre så mye med, men jeg tror man må finne klare regler for bruken av VAR. Det er såpass mye holding i boks, og det er så mye holding i forkant. Mot Peru ble våre spillere holdt, men ballen må være i spill, og hvis den ikke er i spill så kan man bare slippe når ballen plutselig er i spill. Så jeg vet ikke, sier Hareide.