Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Feltet burde sette ned foten og streike. De burde si: "Hvis han starter, så starter ikke vi!", sier Hinault til avisa Ouest France ifølge Cyclingnews.

Det som setter sinnet i kok hos den tidligere storsyklisten, som har vunnet Tour de France fem ganger, er den pågående UCI-granskningen av briten.

For under fjorårets utgave av Vuelta España avla Froome en urinprøve som viste for høye verdier av astmamedisinen Salbutamol.

En dom har enda ikke blitt gitt i saken, og Chris Froome stiller til start som tittelforsvarer når Tour de France tråkkes i gang den 7.juli.

– Han burde ikke få starte
Froome kan med seier i årets utgave tangere antallet seier Hinault selv har. Det er en tanke Hinault, som går under kallenavnet grevlingen, liker svært dårlig.

– Jeg synes at Chris Froome ikke burde være på startstreken i årets Tour. Rett og slett fordi han avla en positiv prøve, sier franskmannen.

KRITISK: Franskmannen Bernard Hinault, til høyre, vil ikke se Chris Froome på startstreken i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
KRITISK: Franskmannen Bernard Hinault, til høyre, vil ikke se Chris Froome på startstreken i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Hovedpersonen selv har vært stille rundt den pågående granskningen, men uttalelsene til Hinault har fått hans arbeidsgiver til å reagere.

– Det er skuffende at Bernard Hinault nok en gang har gjentatt feilaktige kommentarer om en sak han åpnebart ikke skjønner, sier Team Sky i en pressemelding som ble sendt ut torsdag.

– Hans kommentarer er uansvarlige og dårlig informert. Chris har ikke hatt en positiv test, men et negativt analytisk funn av en foreskrevet astmamedisin. Som en tidligere syklist selv, burde Bernard sette pris på nødvendigheten av rettferdighet for alle idrettsutøvere, heter det videre i pressemeldingen.

– Chris har rett til å konkurrere
Prosessen rundt granskningen av utøvere som har avlagt en positiv prøve, er normalt konfidensielt. I dette tilfellet var det noen som lekket funnet til pressen.

Det har naturligvis skapt hodebry for Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), som også høster kritikk fra Hinault.

– Som alltid er det noen som ikke vet hvordan de skal ta en avgjørelse når de må gjøre det. Folkene i UCI burde ha sagt: "Du ble tatt, så du må bli hjemme", sier franskmannen.

Team Sky på sin side ser ingen problemer med at briten starter årets Tour.

– På det nåværende tidspunkt har Chris rett til å konkurrere.

Men de erkjenner at det er en vanskelig situasjon for Froome og for laget.

– Det er helt klart en vanskelig situasjon, som ingen ønsker å oppklare mer enn Chris og laget.