Hoppsjef Alexander Stöckl sammen med hopptrener for kvinnelandslaget Christian Meyer. Foto: Ruud, Vidar
Hoppsjef Alexander Stöckl sammen med hopptrener for kvinnelandslaget Christian Meyer. Foto: Ruud, Vidar

Stöckl usikker på om han vil trene hoppjenter

Alexander Stöckl tror hoppjentene kan sveve lenger enn guttas verdensrekord, men er tvilende til om han selv kommer til å trene de fremadstormende jentene.

Hoppsporten er midt inne i en kjønnsrevolusjon. Kvinnene er på vei inn i Raw Air og skiflyging.

– Det vil gjøre hoppsporten enda større, sier landslagssjefen.

– Kunne du trent hoppjentene?

– Jeg har aldri tenkt på det, så det er vanskelig å svare. Jeg har kompetanse til å trene jentene, men det er noe helt annet. Det å jobbe med kvinner er annerledes. Det får jeg høre fra dem som jobber med jentene, svarer Stöckl.

– Gutter og jenter er forskjellige, fysisk og mentalt. Du må jobbe på en helt annen måte. Jeg snakker ikke om forskjell i kvalitet, men tilnærming. Det handler om en annen språkbruk og sjargong. Jentene tenker nok og analyserer det du sier mer. Vi gutta er litt mer rett fram, fortsetter suksesstreneren.

Han får støtte fra Norges beste hopper sist sesong.

– Ja, det er jeg enig i, og man trenger ikke mange årene på baken her i livet for å skjønne at jenter og gutter er forskjellige både mentalt og fysisk. Det er noe alle kan kjenne seg igjen i. Som trener er jo dette selvfølgelig noe man må ta hensyn til, men hva man foretrekker må man jo finne ut av selv. Det er ihvertfall spennende at vi kan oppnå like lange lengder i bakken, selv om vi er noe forskjellige både fysisk og mentalt, sier Lundby.

Pengemangel

Pengemangel i Norges Skiforbund gjør hoppjentenes inntog i Raw Air usikker. Fortsatt venter man på penger fra kulturministeren.

– Det er en økonomisk situasjon forbundet er inne i, og som betyr at man ikke har ubegrenset med penger. De som har lovet å støtte oss fra politisk hold, må holde ord, sier Stöckl.

– Jeg er veldig positiv til at vi får det til. I fellesskap skal vi klare dette, fortsetter landslagssjefen.

Snart skiflyging

En hoppturnering i Russland gjør at Lundby, Sara Takanashi og de andre hoppjentene ikke kommer til å delta i Raw Air-finalen i Vikersund.

– Jeg tror jentene dukker opp i skiflyging i løpet av noen få år.

– Så de blir ikke lenge i skyggen?

– Jeg tror ikke det. Det er fullt mulig for ei jente å hoppe like langt som en gutt, bare med litt større fart. Og den forskjellen ser ikke folk, de er opptatt av lengdene. Det er fullt mulig at vi får se ei jente sette verdensrekord, mener Stöckl.

– Hva tenker gutta dine da?

– Noen av dem blir skikkelig skuffa, men jeg tror vi får se at man gjør som i friidrett der verdensrekordene er delt inn i kjønn. Damerekorden i lengde er kortere enn menn, men uansett en verdensrekord.

– Det er veldig spennende at vi faktisk driver med en idrett der en jente kan ha verdensrekorden. Jeg er ikke sikker, men jeg tror ikke det er mange andre idretter som har den muligheten. Tenk hvor spektakulært det ville vært da, sier Lundby som selv lengter etter å få sette utfor i Vikersundbakken.

Bidrar økonomisk

– Kan dere på herresiden bidra økonomisk for å få jentene med i Raw Air?

– Hoppgutta har bidratt i mange, mange år for at jentene skal få løfte seg opp. Den største inntektskilden er fortsatt A-landslaget for menn, som sikrer store inntekter gjennom sponsoravtaler. Men mye av pengene derfra bruker vi på jentene og rekruttering. Herresiden finansierer fortsatt jentene, men jeg håper at over tid så vil jentene kunne dra inn like mange penger som oss, svarer Stöckl.

– Deres inntog i Raw Air vil gjøre at enda flere merker seg navnet. Det er bare å se på TV-tallene i Japan, så ser du fort at hoppsporten vil få et skikkelig løft, fortsetter østerrikeren.