HAREIDES VIKTIGSTE MANN: Jon Dahl Tomasson er Åge Hareides assistent på det danske landslaget, og en legende i vårt naboland.
HAREIDES VIKTIGSTE MANN: Jon Dahl Tomasson er Åge Hareides assistent på det danske landslaget, og en legende i vårt naboland. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/NTB Scanpix

Hareide hyller sin legendariske assistent: – Han betyr mye for meg

Åge Hareides Danmark sikrer seg både avansement og gruppeseier om Frankrike blir slått i Moskva tirsdag.
Men det er ikke bare nordmannen som skal ha æren for det danske landslagets resultatmessige suksess.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Anapa/København (TV 2 Sporten):

Tirsdag skal Danmarks videre VM-skjebne forsegles. Åge Hareides mannskap står med fire poeng etter de to første kampene, og møter et fransk lag som har tatt seks på sine to første.

Ett poeng vil uansett være nok til avansement, og våre naboer i sør kan også gå videre med tap dersom resultatet går deres vei i kampen mellom Peru og Australia. 17 kamper har laget nå gått ubeseiret, og selv om danske medier er kritiske, er det ingen som kan ta Hareide og co når det gjelder resultatmessig utbytte.

Les også: Hareides Danmark stoppet av kontroversiell straffe

En siste gruppespillkamp mot Frankrike er også noe danskene har vært med på i VM-sammenheng tidligere. Både i 1998 (1-2-tap) og 2002 (2-0-seier) var det franskmennene som var siste hinder før viderespillet.

En av dem som var meget sentralt i den sistnevnte kampen, var Jon Dahl Tomasson. Danskenes nåværende assistenttrener scoret begge målene den gang, men har ifølge Åge Hareide en nesten like viktig jobb i dag.

– Han betyr mye for meg, for Jon har en begivenhetsrik karriere bak seg som fotballspiller. Han er den mestscorende i dansk historie med 52 mål, han har vært kaptein for Danmark, også i sluttspill, og vært med på mange sluttspill. Han kan fortelle om hvordan ting føles, slik som han har opplevd det som spiller. Og det er nyttig å ta med seg alle de erfaringene som han har, sa Hareide til TV 2 allerede før avreise til Russland i juni.

I mars for drøyt to år siden - fire måneder etter Hareide-ansettelsen ble det klart at Tomasson skulle bli Hareides assistent, og etter snart to og et halvt år i jobben opplever den tidligere Excelsior- og Roda-treneren stor suksess i sin første trenerjobb inn mot landslaget.

Tomasson: – Åge og jeg snakker sammen om alt
Til nå i VM har man kunnet observere Hareide og assistenten herlig omkranse hverandre på sidelinjen i forbindelse med danske scoringer. Og Tomasson bekrefter at de to har et meget godt forhold.

– Åge og jeg snakker sammen om alt. Vi er seriøse. Vi ler sammen. Jeg skulle til å si at vi gråter sammen også, men gudskjelov har det ikke vært så mange muligheter til å gråte, sier eks-spissen til TV 2.

Hareide har fått kjenne på legendens popularitet
Assistenten er tydelig populær i spillergruppen, og flere av angriperne har påpekt viktigheten av å ha en mann som ham å strekke seg etter og høste inspirasjon fra i det daglige. Og Hareide har også fått erfart at den legendariske angriperen også er populær blant fans i de landene storscoreren tidligere har spilt.

– Vi merker det hvis vi er i utlandet sammen. Vi var i Italia og så Udinese-Milan, og da kom alle Milan-supporterne stormende mot ham og skulle ha autografer. Så var vi i Sevilla og så Betis mot Villarreal. Da kom formannen i Villarreal. Han skulle komme og ta rundt Jon Dahl, som hadde vært i klubben. Og i England så kjenner folk ham igjen fra tiden i Newcastle, forteller Hareide.

Fakta: Jon Dahl Tomasson

Alder: 41
Rolle: Assistent-trener, Danmark
Historie: Tidligere dansk landslagsspiller,
52 mål på 112 kamper (mestscorende i dansk historie)
Klubber: Køge (1992-94), Heerenveen (1994-97), Newcastle (1997-98), Feyenoord (1998-02), AC Milan (2002-05), Stuttgart (2005-07), Villarreal (2007-08), Feyenoord (2008-11)
Utvalgte meritter: UEFA-cupen (01/02), Champions League (02/03), Serie A (03/04), Coppa Italia (02/03), Bronseskoen i VM (2002), Årets spiller i Danmark (2002 og 2004), Med på årets lag i EM (2004)

Tomassons største mesterskap som spiller fant sted i Sør-Korea og Japan i 2002, da han scoret fire av Danmarks mål i gruppespillet. Den gang vant danskene sin gruppe foran Senegal, Uruguay og Frankrike, før det ble nederlag mot England i åttedelsfinalen. Det er tydelig at Tomassons herjinger i østen også sitter i.

– Vi har også vært i Japan på cup, og da satt det ti japanere i resepsjonen og ventet på ham. Så det er klart det, at Jon har – også via landslaget – et navn og en høy stjerne både i Danmark og i resten av Europa. Og det er jo bra, for han har jo også gjort det bra, så det skulle bare mangle, sier Hareide.

Har du dansker på ditt lag? Spill VM-manager!

Hareide: – Vi tenker fotball veldig likt
Den norske treneren håndplukket Tomasson til sitt team, og det å kunne velge en mann som både har erfaring med mesterskap fra Danmark og trenererfaring fra høyeste nivå i Nederland, har slått positivt ut for det danske landslaget. Tomasson tok sin trenerutdannelse i Nederland, og Hareide påpeker at den tidligere stjernespissens fotballfilosofi er tett opptil hans egen.

– Han er veldig hollandsk-inspirert. Vi diskuterer ting mye, og vi tenker fotball veldig likt. Jeg har jo selv valgt ham, for han er ambisiøs, og han har en klar filosofi på hvordan han synes fotball skal spilles, og den harmonerer veldig med meg. Så jeg synes vi er et godt team, sier Hareide.

Hareide skryter også av resten av sitt trenerteam, der alt fra fysiske trenere til analytikere er med på å gjøre sitt for at nordmannen kan utøve sin jobb som hovedansvarlig for det danske landslaget så god som mulig.

– Jeg forsøker å ha folk rundt meg som kan mer enn meg på mange områder. Og det er viktig, fordi det gjør at de avlaster meg, og i tillegg tar de eget ansvar for sin jobb og backer ideene mine 100 prosent. Det er veldig viktig å ha et godt team, og det har jeg nå. Jeg har et veldig godt team i Danmark, avslutter Hareide.

Hvordan tror du det går i VM-kampene? Sett opp ditt tips her!