Hareide om rusen han ikke får noen andre steder: – Jeg tror fotball er narkotika for meg

Norges eneste mann i VM om hungeren etter å lykkes, kjærligheten for 2x45 minutter og hvorvidt det egentlig er troverdig at en som ham skal lede et lag i et fotball-VM.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

København, Danmark/
Anapa, Russland (TV 2 Sporten):

– Jeg tror fotball er narkotika for meg på sett og vis. Det er jo det. Det har det vært siden jeg var liten gutt egentlig. Jeg har alltid oppsøkt det. Jeg har likt å holde på med den fotballen. Og spillet og kampene, det har jeg alltid satt veldig pris på, sier Åge Hareide.

TV 2 har fulgt nordmannen tett den siste tiden, fra den danske pre-campen forut for VM startet i Helsingør og inn i det som akkurat nå er Hareides største tid i løpet av fotballkarrieren. For til tross for nasjonale mesterskap både i Norge, Sverige og Danmark, er det noe helt eget med det han opplever i disse dager.

– Reisen min som fotballtrener har jo stort sett vært lykkelig, og bortsett fra de årene jeg var i Viking så har det vært veldig okei å trene lag og vinne titler og mesterskap og cupmesterskap. Så det har vært fint, men det her er på mange måter kronen på verket foreløpig. Når du kommer til et verdensmesterskap, så får du testet deg mot de beste, og det er fantastisk, sier 64-åringen.

Se Danmark-Australia på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag fra 13.00 (kampstart 14.00)

– Du må faen ikke være redd for noe som helst
Hareide er åpenbart stolt over at han har lyktes, og det nåværende eventyret med Danmark er langt ifra første gang i løpet av fotballkarrieren at den rutinerte treneren har hentet motivasjon fra langt inne i seg selv for å motbevise dem som ikke har trodd på ham.

– Hvis du skrur tiden tilbake og sier at det skulle være en liten gutt fra Hareid som skulle lede et lag i VM, så er det jo ikke helt troverdig egentlig, hvis du spør meg. Men det har jo vært den der driven for fotballen som jeg har hatt hele veien. Jeg husker at jeg var tidlig ute som profesjonell i England også. Jeg husker at det var folk som sa til meg «hva har du der å gjøre? Du er jo ikke god nok til å spille i engelsk 1. divisjon». Og da handler det om å motbevise ting.

– Men det går an for alle mennesker å komme en eller annen plass hvis bare jobber hardt nok med det og vil det nok. Men du må ha engasjement for det. Du må ha lyst til å gjøre det. Og du må gå all in, ett hundre prosent, og så må du faen ikke være redd for noe som helst, altså. For er du det, så kommer du ingen vei, sier Hareide.

– Når ting går bra, så er det kjekt å være fotballtrener
Engasjementet er tydelig. Tankerekken klokkeklar. Hareide vet godt at han er den nordmannen som har størst grunn til å smile bredt under sommerens VM. Det er 20 år siden sist Norge kvalifiserte seg, og åpenbart tilsvarende lenge siden en norsk trener var representert i verdensmesterskapet.

– Det er ikke så veldig mange nordmenn som får oppleve dette. Det har vært to mann før meg, og det tok lang tid fra 30-tallet og frem til Drillo sin tid. Han hadde to strake den gangen, men det er vanskelig. Jeg har prøvd selv med Norge. Det er vanskelig å komme inn, det er vanskelig å være med på dette her. Men det er klart at når det kun er 32 land i verden, av over 220 tror jeg, så er det et trangt nåløye. Det er tøft å kvalifisere seg. Derfor var det ekstra stas å få lov til å få muligheten med Danmark.

– Du fikk aldri reist med Norge, men er det å være i VM med Danmark det nest beste du kunne håpet på?

– Det er klart at det hadde vært stas å komme til VM med Norge, men når ikke det gikk, så er det stas med Danmark og, for jeg trives veldig godt med laget og med guttene og i Danmark sånn sett. Og det er klart at når ting går bra, så er det kjekt å være fotballtrener. Og så er det ikke så kjekt når ikke ting går bra. Det er det som er vårt lodd. Små ting og små feil kan føre til at du ikke lykkes, og da må du ta det og, sier en reflektert Hareide.

Ser på nedturen med Norge som et personlig nederlag
Og det var nettopp de små tingene som jobbet imot Hareide under tiden som norsk landslagssjef. Etter en lovende start, røk han med knappest mulig margin i to kvalifiseringer på rad, før hans avskjed med Norge ble av det triste slaget da Hareides landslag gikk gjennom hele kalenderåret 2008 uten å vinne en eneste fotballkamp. Som fotballtrener vokste Hareide etter denne nedturen, som er en av få gjennom et trenerliv som har vart siden 1986.

JUBLET FOR SEIER I DEBUTEN: Åge Hareide knytter nevene etter kampslutt. VM-premieren mot Peru endte med 1-0 for danskene.
JUBLET FOR SEIER I DEBUTEN: Åge Hareide knytter nevene etter kampslutt. VM-premieren mot Peru endte med 1-0 for danskene. Foto: Max Rossi/Reuters

– Altså, du lærer jo egentlig noe av alt. Selv om jeg sier at du egentlig lærer minst av motgang, så lærer du deg til å håndtere situasjoner i ettertid på en annen måte. Men hvis du ser på trenergjerningen min og trenerkarrieren min, så har jeg vært heldig og fått opplevd mye. Jeg har fått trent gode lag og vunnet titler. Det er ikke for alle trenere forgitt å få det til.

– Og så tror jeg kanskje det er mer personlig det med at jeg ikke kom til EM eller VM med Norge. Jeg hadde liksom satt som mål at jeg skulle klare det. Men som sagt så er det personlig, og motgang er alltid vanskelig å takle. Jeg unner ikke noen å komme i problemer, egentlig, med tanke på sin jobb. Man ser jo det i det daglige, at det stadig er folk som kommer i problemer fordi de ikke får resultater. Og det er en treners hverdag. Det kan man risikere, for selv om man er steike god som trener så behøver det ikke å være noen sikkerhet for at du har jobben din allikevel, sier Hareide.

Har du Hareides elever på ditt lag? Spill VM-manager!

– Adrenalinet kommer frem når kampen begynner. Disse 90 minuttene er verdt mye
En av dem som kjenner Hareide best er TV 2s fotballekspert Brede Hangeland. Han er klokkeklar på at hans tidligere landslagssjef kommer aller best til sin rett når det blåser på toppene.

– Åge Hareide er best når det stormer som verst, og en mann som er klart best når det gjelder. Jeg tror også det er derfor han lever best i fotballen, og der han får den største gleden, sier Norges tidligere landslagskaptein.

Hareide selv kjenner seg absolutt igjen i beskrivelsene fra mannen som for ti år siden var en av hans mest betrodde menn på det norske landslaget.

– Det siste er i hvert fall rett, og det er helt riktig også. Jeg elsker jo kampen. En ting er å trene på det daglige, og det er jo fint nok, men adrenalinet det kommer frem når kampen begynner. Jeg elsker spenningen. Det synes jeg er fantastisk. Desto tøffere, hardere kamper det er, desto bedre synes jeg faktisk det er å stå der altså. For da får du testet deg selv, og du lever kraftig i nuet når disse kampene går. Disse 90 minuttene, de er verdt mye, sier Hareide.

Hvordan tror du det går? Sett opp ditt tips for VM-kampene her!

Så positive ting til tross for underlegenhet mot Peru
Underveis i åpningskampen mot Peru fikk Hareide vist deler av følesesregisteret, men det endte med 1-0-seier, og selv om treneren har innrømmet at hans lag hadde flaks som tok tre poeng, så han også positive tendenser i det danske spillet.

– For oss så var det å dra i land den seieren der så viktig, og det at vi klarte det var en lettelse for alle egentlig. Men hvis du ser på kampen under ett, så er det perioder som vi er fornøyde med. Men så blir det litt for korte angrep, vi blir litt for ivrige noen ganger, og det gjør at vi blir urolige og urytmiske. Det må vi ta fatt i og forbedre. Vi har et grunnspill som vi skal jobbe med, og så får vi se hvor langt det rekker, sier Hareide.

Rekker det til tre poeng mot Australia torsdag, skal i hvert fall mye gå galt om ikke Hareide kan skrive nok et kapittel i sin allerede gullforgylte trener-CV. Da blir han i så fall den andre norske treneren i VM-historien til å lede et lag videre fra gruppespillet i fotball-VM.

Se Danmark-Australia på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag fra 13.00 (kampstart 14.00)!