NØKKELDUELL: Valon Behrami holdt Neymar i sjakk under åpningskampen i VM.
NØKKELDUELL: Valon Behrami holdt Neymar i sjakk under åpningskampen i VM. Foto: Jason Cairnduff

Neymars fakter irriterer Svennis: – Jeg blir forbannet

Sven-Göran Eriksson ville tatt Neymar av banen om han fikk bestemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik ser du VM på TV 2 og NRK

Teatralske fall. Klaging til dommeren. Dårlig kroppsspråk.

Det var oppfatningen flere satt igjen med etter å ha sett Neymar (26) i aksjon i Brasils åpningskamp mot Sveits.

– Skuffet, lei meg og forbannet

Med spaghetti-krøllene i håret hadde superstjernen håpefull blikk mot seg på det brasilianerne drømmer om var første av sju steg mot VM-tittelen, men flere stod igjen med en oppgitt mine.

Blant dem den tidligere trenerprofilen Sven-Göran Eriksson (70). Han kunne i likhet med tv-seere verden over se at Neymar fikk 10 frispark i løpet av kampen - det meste for en spiller i et VM siden 1998. Men det er ikke frisparkene i seg selv som engasjerer Svennis.

– Etter å ha sett Brasil så finnes det en kar som heter Neymar, som helt sikkert er en av verdens aller beste fotballspillere. Når du ser han i 90 minutter i den første kampen, jeg som trener, blir lei meg, skuffet og forbannet, sier Svennis til TV 2 fra sitt sommersted i Sunne.

SVENNIS OG ROONEY: Sven-Göran Eriksson ledet det engelske landslaget fra 2001 til 2006.
SVENNIS OG ROONEY: Sven-Göran Eriksson ledet det engelske landslaget fra 2001 til 2006. Foto: Jon Super

Ville byttet Neymar ut

Neymar og Brasil stanget mot en sveitsisk vegg, spilte 1-1 og måtte finne seg i poengtap i en VM-åpningskamp for første gang på 40 år. I det meste av kampen klarte Valon Behrami å holde PSG-angriperen i sjakk - og samtidig gjøre ham meget frustrert.

– Å se holdningen hans, han hjelper ikke laget, han prøver bare å drible og han mister ballen. At han blir sparket i beina ... Heter du Neymar, er det selvsagt at du blir sparket i beina. Hvordan skal man ellers stoppe han? Nei, jeg blir utrolig skuffet over å se ham, sier Svennis.

Han har tidligere vært i VM som sjef for både England og Elfenbenskysten og er ikke i tvil om hva han ville gjort om han var i Tites sko ved den brasilianske benken.

– Jeg ville ha byttet ham ut. Jeg hadde blitt så frustrert på benken. Hva faen? Det er VM, kom igjen, sier Svennis.

Men 70-åringen med en en rik tid i fotballen bak seg vil likevel ikke undergrave det faktum at Neymar er noe av det ypperste sporten har å by på. 26-åringen bærer håpet til en samlet nasjon på sine skuldre på jakten mot VM-tittel nummer seks.

– Det er han som skal ta tak i Brasil. De bør vinne VM. Det er en stor skuffelse om de ikke gjør det. Men opptrer de som sist mot Sveits, spesielt Neymar, går det åt skogen med dem. Jeg håper at de tar seg selv i nakken, og han, sier Svennis, som holder brasilianerne som mesterskapsfavoritter.

– Om du ser på individuelle spillere, er de suverene. Tyskland og Spania er bra, men Brasil … Enorm kvalitet.

– Tar for stor plass

Mange mener likevel at det til tider blir for mye Neymar for de gulkledde. I et lag fullstappet med superstjerner peker Neymar seg ut som ledestjernen og det definitive midtpunktet. Det kan hindre laget, mener fotballkommentator Kasper Wikestad.

– Til tider blir Neymar så stor at han holder lagkameratene tilbake. Til tider tar han så stor plass at laget slutter å tikke. Til tider blir han så teatralsk, og gjør så mye ut av tilsynelatende uskyldige situasjoner at man mister rytme, skrev Wikestad i sin fotballblogg.

Brasil og Neymar får heldigvis muligheten til å rette på inntrykket fredag når Costa Rica står for tur i en kamp som bør resultere i tre poeng til favoritten.

PS: Sven-Göran Eriksson gjester TV 2s VM-studio på Kontraskjæret både lørdag og søndag.