Teknologien reddet Frankrike fra VM-fadese

Både VAR og mållinjeteknologi måtte tas i bruk da de Franske stjernene slet seg til seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike – Australia 2-1 (0-0)

– Det er et fransk mannskap som har mye mer å gå på. De må heve seg betraktelig dersom de skal kjempe om tittelen, sa TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland etter at Frankrike slet seg til seier mot Australia.

Se sammendrag fra kampen i vinduet øverst

– Det var mer lettelse enn glede i det franske laget etter scoringene. De skulle herje i dag. Deschamps ga de unge spillerne tillit i dag, men de leverte ikke, sa TV 2s Simen Stamsø-Møller etter kampen.

Etter en målløs førsteomgang tok det virkelig fyr i oppgjøret mellom de franske stjernene og de australske krigerne.

For første gang i VM-historien ble VAR avgjørende for en viktig scoring. Etter at dommeren hadde sett på videobildene, kunne Antoine Griezmann sende Frankrike i ledelsen fra straffemerket.

En klønete involvering fra Samuel Umtiti i andre enden sørget likevel for ny spenning i kampen da Mile Jedinak fikk sette inn utligningen på straffe i andre enden.

Så, ti minutter før full tid, måtte dommeren ta ibruk mållijeteknologien. En avslutning fra Paul Pogba gikk via både en motspiller og tverrligger før den såvidt passerte streken.

– Så lenge vi scorer, er det samme hvordan det skjer. Det er ingen dårlige lag i VM, og vi visste at vi måtte kjempe hardt for seieren. Det er kun de tre poengene som betyr noe, sa matchvinneren etter kampen.

– Uten teknologien hadde det ikke blitt så mange mål her. Det er veldig uvant å se at fotballkamper blir stoppet sånn. Men det er bra at vi får riktige avgjørelser. Det fungerte veldig bra, sa Solveig Guldbrandsen i TV 2s studio etter kampen.

– Vi satt og ventet på at Paul Pogba skulle bruke sin fart og kraft og sette fart på oppgjøret. Det fikk vi se lite av, men på målet brukte han noe av det, sa Guldbrandsen om Frankrikes matchvinner.

Tross seier var hun ikke imponert over det hun fikk se av Deschamps` mannskap.

– De skaper for lite. Det hjelper ikke å ha gode ferdigheter og holde ballen i laget når det ikke fungerer bedre offensivt. De gjør ikke noe god kamp i dag, sier Guldbrandsen.

Laget fra «Down under» var store underdogs før kampen, og allerede etter ett minutt måtte Australias burvokter i aksjon. Kylian Mbappé var på farten, men forsøket ble avverget.

I minuttene etter testet både Paul Pogba og Antoine Griezmann skuddfoten, uten å lykkes.

Nær sjokkåpning
I andre enden var Australia nære å sjokkere Frankrike etter 16 minutter, og Hugo Lloris måtte ut i full strekk for å hindre baklengsmål.

– Dette har Australia garantert snakket mye om på forhånd. De må ta vare på de mulighetene de får på dødball, sa TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland under kampen.

Etter Lloris-redningen dalte tempoet i kampen. Frankrike slet med å spille seg til gode muligheter mot et dyptliggende Australia.

De franske stjernene måtte dermed gå i garderoben på stillingen 0-0.

– Frankrike har skuffet oss. De har så mange raske og gode spillere. Jeg hadde håpet på mer underholdning fra dem, sa Simen Stamsø-Møller i pausen.

– En av utfordringene til Frankrike er om de får nok bevegelse uten ball, og at de ikke blir spillende som individualister der fremme, sa TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland om det franske laget.

– De bruker for lang tid med ballen. De må spille på færre touch for å gjøre det vanskeligst mulig for Australia, fortsatte Hangeland.

Andre omgang startet som den første. Frankrike hadde mye ball, men slet med å skape sjanser.

Historisk VAR-avgjørelse
Etter 54 minutter kom videodømmingen virkelig i fokus for første gang i mesterskapet. Griezmann ble lagt i bakken i feltet, men dommeren vinket spillet videre. Etter å ha sett på videobildene, valgte likevel dommer Cuhna å blåse straffespark.

Antoine Griezmann gikk frem. Frankrikes nummer sju sendte keeper feil vei og laget sitt i ledelsen.

Like etterpå svarte Mile Jedinak etter at Australia også fikk straffespark. Samuel Umtiti handset klønete i eget felt.

– Hva er det Umtiti gjør der? Det er utrolig. Enten klarerer du den med hodet eller så lar du den gå, utbrøt Hangeland.

Da det gjensto ti minutter måtte igjen dommeren ta ibruk teknologien. Paul Pogba fikk sendt avgårde en avslutning, som gikk via en Australia-spiller, tverrligger og bakken før den spratt ut igjen. Men mållinjeteknologien viste at ballen var over streken, og Pogba kunne juble for 2-1-målet.

– En risiko
Det var mye snakk om hvilke spillere som kom til å starte for Frankrike før mesterskapet. «Les Bleus» gjorde flere endringer fra de siste treningskampene, og totalt syv endringer fra laget som tapte EM-finalen på hjemmebane for to år siden.

– Didier Deschamps har stokket om på kortene, og går for unggutta. Han tar en risiko der, sa Stamsø-Møller i TV 2s studio før kampen.

Selv om spillet ikke var imponerende, sikret altså Frankrike en god åpning på mesterskapet.

I den andre kampen i gruppe C spiller Åge Hareides Danmark mot Peru.

Slik startet lagene:

Frankrike: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernández – Pogba, Tolisso, Kanté – Griezmann, Mbappé, Dembélé

Australia: Ryan – Milligan, Behich, Ridson, Sainsbury – Mooy, Jedinak – Rogic, Leckie, Kruse – Nabbout

Dommer: Andrés Cuhna, Uruguay

Stadion: Kazan Arena