Hareide: – Jeg var ustyrlig

Åge Hareide åpner opp om temperamentet og vrakingen av Nicklas Bendtner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se «Nordmannen og Landsholdet» på TV 2 og Sumo fredag fra kl. 23.00!

– Det er blitt bedre med årene. Jeg var mer ustyrlig før da jeg begynte som trener. Det er mange ting overfor pressen som mange ganger er helt unødvendig.

– Ingen blir bedre av kjeft

Det sier Åge Hareide (64) på dørstokken til sitt aller første verdensmesterskap. Fotballtreneren fra Hareid i Møre og Romsdal legger ikke skjul på at han har hatt problemer med å kontrollere temperamentet gjennom karrieren når dansk TV 2 besøker ham hjemme i kjente omgivelser.

Han har alltid latt seg opprøre av journalister, kommentatorer og andre forståsegpåere som har angrepet ham og lagene han har ledet.

– Jeg føler urettferdighet. Noe som er skrevet feil, eller noen som prøve å ramme deg eller laget på en måte. Det vil ofte komme frem i motgang fordi laget blir presset. Det er da du vil forsvare deg, sier Hareide.

Eksemplene er flere der Hareide har gått utenfor rammene og slått tilbake. Den nå 64-årige danske landslagssjefen gikk blant annet til motangrep på pressen da han møtte motgang som Norge-sjef, han har skjelt ut en irsk journalist og nektet å la seg styre av hverken Tottenham eller FCK. Men Hareide sier selv at han har moderert seg i senere tid.

– Du dummer deg bare ut når du blir temperamentsfull. Noen ganger har jeg bedt om unnskyldning for at jeg har vært litt for hard, sier Hareide, som mener en pedagogisk tilnærming til treneryrket er en av nøklene til suksess.

– Han er en person og trener som gir utrolig mye frihet. Men om du tråkker over streken, er han hard. Det er det ingen tvil om, sier landslagskaptein Simon Kjær.

– Det er ingen som blir bedre av kjeft. Folk blir bedre av gode forklaringer på en god måte. Du kan ikke skremme noen til å bli god. Det blir faen ikke bedre. Du må være konstruktiv, sier Hareide.

Se Peru-Danmark på TV 2 og Sumo lørdag kl. 18.00!

Mener Bendtner fortjente et VM

Det imidlertid ikke alltid lett å styre egen irritasjon. Da den endelige VM-troppen til Danmark ble offentliggjort forrige uke, var ikke navnet til Nicklas Bendtner å se. Hareide tente på alle plugger da spørsmål om Rosenborg-spissen ble bragt til bords under en pressekonferanse etter 2-0-seieren over Mexico.

– Nå er jeg lei av å snakke om folk som er ute av landslagstroppen. Jeg får de forbannede spørsmålene hele tiden. Det er journalister som ringer til spillerne som er ute av troppen. Jeg sa det til dere på den siste pressekonferansen: Nå handler det om dem som er med i troppen, sa Hareide.

I dokumentaren til dansk TV 2 letter Hareide litt mer på sløret om vrakingen av Bendtner - en spiller han beskriver som «en super fyr. En god mann å ha i et lag».

– Han er en spiller som hadde fortjent et VM. Han har en spesiell aura. Sånn er det. Det er fotballens brutalitet, sier Hareide.

– Det er klart at det også er hardt for de andre guttene som skal til VM å oppleve at noen blir valgt bort. Det er ikke det morsomste du gjør.

Han innrømmer at det var hardt å vrake Bendtner.

– Jeg er bare et menneske. Jeg synes synd på de som ikke er med. Du må ta et valg, og det vil alltid ramme noen, sier Hareide.

Selv dukker en smilende Bendtner opp i dokumentaren, i opptak gjort før VM-vrakingen, for å fortelle om kjærligheten til landslaget og det deilige comebacket for "drengene".

– Det handler ikke om meg, om de elleve på banen eller de ti på benken. Det handler om Danmark, laget og at vi spiller for noe større, sier Bendtner.