Slik svarte VMs tyngste på Lukaku-spørsmål

Panama-kaptein Román Torres (32) strutter av selvtillit og glede før nasjonens aller første VM-deltakelse.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Belgia-Panama på TV 2 og Sumo mandag kl. 17.00!

11. oktober 2017 ble alt arbeid lagt til side i Panama. Landets president utropte nasjonal festdag i euforien fra dagen i forveien.

– Målet er historisk

Panama var nemlig klare for sitt aller første VM-sluttspill etter en dramatisk avslutning på VM-kvalifiseringen. Kaptein Román Torres' scoring kun minutter før full tid mot Costa Rica, kombinert med USAs mageplask mot Trinidad og Tobago, sendte den lille nasjonen mest kjent for snarveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet til Russland-VM.

– Målet er historisk i Panama, for folket i Panama. En scoring som for alltid vil være i mitt hjerte, sier Torres i et intervju med FIFA.

Et halvt år senere har Torres og de panamanske nasjonalheltene russisk jord under skoene og smil om munnen.

– Jeg er virkelig glad. Da vi kom hit, følte jeg meg som et barn med et nytt leketøy. Vi kunne knapt vente på å komme hit og nyte øyeblikket. Vi har jobbet hardt for det, nå må vi nyte det, sa Torres på en pressekonferanse forrige uke.

VM-TATOVERING: Román Torres' synlige bevis på at han sendte Panama til Russland-VM.
VM-TATOVERING: Román Torres' synlige bevis på at han sendte Panama til Russland-VM.

32-åringen tjener til daglig sine dollar i MLS og Seattle Sounders, men nå er det langt viktigere oppgaver som venter. VM er stort, og det bærer Torres et synlig bevis på. Etter den uvurderlige scoringen mot Costa Rica fikk han tatovert VM-logoen på leggen sammen tidspunktet i kampen han satte ballen i nettet på.

Kraftpluggen, som skal forsøke å stenge kanalen midt i Panama-forsvaret mot Belgia, England og Tunisia i sitt største høydepunkt som fotballspiller, svever før han skal synge den panamanske nasjonalsangen i Sotsji mandag ettermiddag

– Det blir vanskelig å holde tårene tilbake. Det er historisk for oss, og det blir virkelig oppløftende å høre nasjonalsangen i VM. Det panamanske folket har ventet på dette, sier Torres.

SELFIE MED FANSEN: Román Torres var i tårer etter å ha sendt Panama til VM.
SELFIE MED FANSEN: Román Torres var i tårer etter å ha sendt Panama til VM. Foto: Rodrigo Arangua

Tungvektsmøte med Lukaku

Men oppgaven som venter er formidabel. Allerede i VM-debuten venter de belgiske superstjernene med Romelu Lukaku i spissen. Manchester United-spissen har banket inn mål på bestilling i landslagstrøyen. Tolv scoringer på de siste ni kampene bærer bud om at det kan bli en tøff kamp for Torres i midtforsvaret til Panama. Men 94 kilo tunge Lukaku har kanskje noe å frykte.

For med sine 99 kilo er det ingen i VM som er tyngre enn Torres, ifølge statistikk fra FIFA. Han veier ett kilo mer enn Jannik Vestergaard (Danmark), Harry Maguire (England) og Abdullah Al-Muaiouf (Saudi-Arabia).

Stopperens vekt ble naturligvis et samtaleemne på en pressekonferanse like etter ankomst i Russland forrige uke. En journalist lurte på hvordan Torres skulle bruke tyngden til å stoppe motstandere - som for eksempel Lukaku. Den 99 kilo tunge kapteinen gliste før han reiste seg, dro opp genseren og viste frem magemusklene.

– Det er svaret mitt, responderte Torres.

Frykten og respekten for Lukaku, Eden Hazard, Dries Mertens, Kevin De Bruyne og de andre belgiske verdensstjernene er likevel stor hos Torres før mesterskapsdebuten.

– Jeg har sett ham (Lukaku) spille mange ganger. Han er en spiller du ikke kan gi for mye plass, men vi jobber alle for å hindre ham i å få altfor mye plass fordi han er en spiller som beveger seg veldig bra. Vi må være fokuserte og organiserte for å stoppe Belgias angrep, sier Torres, som var med på å tape generalprøven mot Norge 0-1 på Ullevaal.

– Vi var godt organiserte mot Norge. Vi var solide, og det er sånn vi kommer til å møte lag som Belgia, England og Tunisia.

Drømmer om scoring i VM

Flere mener at Panana blir en av VMs kasteballer og at gruppespillet ender med tre strake tap. Torres sier at det er elleve mot elleve og at alt kan skje - samtidig som han vedgår at han drømmer om å kopiere den historiske scoringen mot Costa Rica med en fulltreffer i VM.

– Målet jeg scoret var viktig. Et resultat av godt lagarbeid. Og helt siden vi kvalifiserte oss har jeg drømt om å score i VM. La oss håpe jeg klarer det. Dersom jeg scorer mål, vet jeg ikke hvordan jeg skal feire, gliser Torres.

Han beskriver laget som en familie og trener Hernán Darío Gomez som en far. Den 62-årige colombianeren er godt bevandret i mesterskap. Hele tre ganger har han ledet et lag i VM - Colombia i 1998, Ecuador i 2002 og Panama i 2018.

– Når du har et fellesskap som dette i laget, kan det bare resultere i positive ting, sier Torres.

– Manageren har vært helt avgjørende. Vi elsker ham som om han var faren vår. Han har allerede erfaring fra VM. Han vet hvordan han skal lede et lag i denne situasjonen. Han har snakket mye om det. Det kommer til å bli viktig. Vi har ikke erfaring fra VM, så vi må lytte til hva El Profe (professoren) sier til oss. ​

Lik TV 2 Sporten på Facebook