Brækhus’ bror i Pride-paraden: – Den største utfordringen ligger på fotballbanen

Henrik Brækhus hyller Brann for å delta i Bergen Pride.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen (TV 2): Denne uken går Regnbuedagene av stabelen i Bergen, og i år deltar Brann i Pride-paraden for første gang.

Da TV 2 tok tempen på stemningen før startskuddet gikk lørdag, var Cecilia Brækhus’ bror Henrik blant de fremmøtte.

– Jeg er her for å ha det gøy, men også for å markere at det er viktig å være seg selv og å være åpen, uansett hvem man er, om man er bifil, hetero eller transkjønnet, sier han til TV 2.

Han er ikke i tvil om hvilken arena som har mest å gå på når det gjelder toleranse.

– Den største utfordringen ligger på fotballbanen. Der møter man folk som ikke sier så veldig pene ting. Jeg er her i dag for å markere at det ikke er greit, men at det er greit å ha det gøy og koselig - og at det ikke er farlig å være den du er.

– Hva betyr det at Brann stiller i paraden?

– Det betyr veldig mye. Det betyr mye for Fotball-Norge. Det er noe som alle bør gjøre, uansett om du spiller fotball, håndball, andre idretter eller sjakk, sier Brækhus.

– Brann viser at fotball er for alle

Gjert Moldestad, redaktør i den 12. mann og styremedlem i Bataljonen, er mannen som fikk Brann med seg i paraden. Brann-fansen i Bataljonen stiller også opp. Før paraden lørdag gjestet Moldestad Nyhetskanalen.

– Man kan stort sett være seg selv de fleste steder. Siden jeg har tilhørt fotballfamilien, har jeg sett forskjellen på den familien og samfunnet ellers, sier Moldestad.

Det som gleder ham er at han ser en bedring. Det er fem år siden han skrev sin første kronikk om homofili i fotball, og fra å ha møtt motgang i starten har dørene sakte men sikkert åpnet seg opp.

– Jeg møtte egentlig en viss skepsis. Rasisme var veldig viktig å snakke om. Homofili skulle vi bake inn i alt det andre. I dag er det en helt annen situasjon. Jeg gleder meg så mye over å si at kretsen tar dette på alvor. De snakker om det, de har møter om det, de snakker til de unge. Brann stiller i paraden i dag for å vise at fotball er for alle, og fordi de vet de har rollemodeller i spillerne som blir sett opp til. På mandag var jeg på besøk hos U21-landslaget og fikk snakke med de, og jeg skal samarbeide med NFF om å besøke flere lag. Jeg synes det er nydelig. Det har skjedd mye, og det er veldig viktig, sier Moldestad.

– Det tok litt tid fra vi begynte å snakke om dette, til at det begynte å skje ting. Så tror jeg også vi har fått inn mye gode mennesker som skjønner dette og tar det på alvor, fortsetter han.

– Har vært et tabu tema

Men fortsatt er det ingen Eliteserie-spillere som har stått frem. Moldestad tror det er flere årsaker til det.

– Jeg tror det handler om at vi ikke har snakket om dette og tatt det nok på alvor, det har vært et tabu tema. Jeg tror mange unge som har vært gode i fotball og har visst at de var homo, har tenkt at «jeg er faktisk ikke interessert i å være i skapet til jeg er 33 og ferdig med fotball». De har gjerne bare valgt bort fotballen. Det tror jeg er et stort problem, og det er derfor vi må jobbe med dette – spesielt blant de unge. Vi må snakke om dette, og slå ned på hets, fobi og sånne ting, slik at det er naturlig å være seg selv i fotball på samme måte som andre steder, sier Moldestad.

Han tror den første åpne spilleren kommer til å komme fra grasroten.

– Det er på den måten vi får den første åpent homofile Eliteserie-spilleren. Det er fordi han har vært åpen litt lenger ned i systemet, og så har han blitt god nok i fotball. Det er et faktum at dersom du får være den du er, og ikke må gå og bære på en hemmelighet, så blir du bedre som utøver. For de som synes det blir litt mye regnbueflagg i fotballen nå, så er det en positiv ting for dem også. Vi vil få bedre utøvere når vi har en garderobe som er åpen for at mennesker er den de er, påpeker Moldestad.