Norges VM-sjanser i egne hender etter Utland-dobbel

DAGENS HELT: Lisa-Marie Karlseng Utland scoret begge målene mot Irland.
DAGENS HELT: Lisa-Marie Karlseng Utland scoret begge målene mot Irland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kvinnelandslaget i fotball slo Irland 2-0 og beholder sin VM-skjebne i egne hender.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lisa-Marie Utland scoret begge målene da Norges kvinnelandslag i fotball vant den viktige bortekampen mot Irland i VM-kvalifiseringen med 2-0.

Seieren gjør at Norge avanserte forbi irene til 2.-plass i gruppen og beholder sin skjebne helt i egne hender. Så lenge laget ikke avgir poeng mot Irland i Stavanger tirsdag eller borte mot svake Slovakia i august, blir Norge VM-klar med hjemmeseier mot Nederland i siste kamp.

Irland tok poeng borte mot europamester Nederland i november og kan være en skummel motstander. Hadde Norge tapt fredag, ville laget i praksis vært ute av kampen om gruppeseier, men laget gjorde jobben i Dublin.

Norge dominerte stort mot et irsk lag som er flinkest til å tette igjen bakover. Caroline Graham Hansen skapte ubalanse med individuelle ferdigheter, men Norge måtte støtte seg til dødballkompetanse og duellstyrke for å få sine mål.

I det 21. minutt tok Guro Reiten hjørnespark fra høyre og skrudde ballen inn i midten. Der gikk Utland opp i en klynge med både mot- og medspillere. Rosengård-proffen fikk hodet på ballen og stanget den utakbart i mål.

Reiten var nær å doble ledelsen rett før det var spilt en halvtime, men hennes skudd fra 14 meter smalt i tverrliggeren og ut.

Skremmeskudd

Norge sto for alt som var av sjanser i første omgang, men fikk nesten en forferdelig start på de siste tre kvarterene. Rett etter en farlig avslutning fra Frida Maanum kontret hjemmelaget, og hurtigtoget Leanne Kiernan løp fra alt som var av norske sikringsspillere.

Alene med keeper Ingrid Hjelmseth avsluttet hun litt for tidlig, og den norske keeperveteranen reddet ganske komfortabelt.

Flere skremmeskudd kom ikke fra Irland. Etter en drøy time kom dødballmålet som punkterte kampen. Caroline Graham Hansen tok frispark midt på Irlands halvdel, Ingrid Syrstad Engen forlenget framspillet med hodet, og etter en duell inne i målgården kunne Utland plassere ballen i nesten åpent mål.

Flere mål ble det ikke, selv om Reiten hadde et stolpetreff i sluttminuttene.

Caro ut med skade

Bekymringsfullt var det da Caroline Graham Hansen gikk av banen mens hun så ut til å ta seg til baksiden av låret. Den norske Wolfsburg-stjernen, som nylig ble operert for et fingerbrudd hun pådro seg i siste serierunde i Bundesliga, vil bli savnet om hun ikke kan spille tirsdagens kamp i Stavanger.

Irene viste mot Nederland at de kan være enda vanskeligere å bryte ned på bortebane. Også Nederland vant 2-0 i Dublin.

Vinner Norge tirsdag, er det så godt som sikkert at tre poeng mot Nederland i Oslo 4. september vil sende Martin Sjögrens lag til sluttspill. Norge har deltatt i alle de sju tidligere VM-sluttspillene for kvinner.

Blir det ikke gruppeseier, ligger det nå an til at Norge iallfall blir blant de fire beste toerne som får være med i omspill om Europas siste VM-plass.

(©NTB)

Lik TV 2 Sporten på Facebook