Gruppe E: – Han kan bli VMs store sensasjon

MIDTBANE-JUVELEN: Sergej Milinkovic-Savic(i midten) er krumtappen i en solid serbisk midtbane. I VM er det / AFP PHOTO / Pedja MILOSAVLJEVIC
MIDTBANE-JUVELEN: Sergej Milinkovic-Savic(i midten) er krumtappen i en solid serbisk midtbane. I VM er det / AFP PHOTO / Pedja MILOSAVLJEVIC Foto: Pedja Milosavljevic
Serbias midtbanejuvel har levert en kanonsesong i Serie A og jaktes på av Europas største klubber. Nå skal han vise seg frem på den aller største scenen.

Brasil skal gjenreise æren etter den ydmykende VM-exiten på hjemmebane for fire år siden. Bak de gule blir det en knallhard kamp om andreplassen. Her er gruppe E:

Lagene:

  • Brasil
  • Sveits
  • Costa Rica
  • Serbia

Hør hele gjennomgangen av gruppen i TV 2s VM-podkast.

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G | H

Brasil
Landet med flest VM-titler i historien skal nå reise æren etter katastrofen mot Tyskland i VM på hjemmebane i 2014.

Brasil var landet som først ble klare for dette mesterskapet. Så tidlig som mars 2017 sikret de gulkledde VM-billett etter en strålende kvalifisering. Med kun ett tap på 18 kamper kommer samba-landet til VM fulle av selvtillit.

Brasil ligger før mesterskapet som nummer to på FIFA-rankingen, bak regjerende verdensmester Tyskland.

LEDESTJERNE: VM på hjemmebane endte i tårer for Neymar, nå får han igjen muligheten til å lede sitt Brasil til topps/Images via Reuters/Carl Recine/File Photo
LEDESTJERNE: VM på hjemmebane endte i tårer for Neymar, nå får han igjen muligheten til å lede sitt Brasil til topps/Images via Reuters/Carl Recine/File Photo

Som i VM på hjemmebane er det Neymar som bærer mye av nasjonens press på sine skuldre. Hans 14 målpoeng var flest for det brasilianske laget i kvalifiseringen. Ikke nok med det: Neymar er den spilleren i troppen med både flest kamper og flest mål. 55 nettkjenninger på 85 kamper har det blitt så langt for superstjernen. Forrige VM endte i tårer, noe som gjør Brasils nummer 10 heltent på å lykkes i år.

– De har et vesentlig bedre lag nå enn i 2014. De er en av mine to største favoritter til å gå hele veien. De har en komplett tropp, og en trener som har skapt et underholdende lag også. Mannskapet er godt nok til å vinne, så får vi se når kommer til de små marginene, sier TV 2-ekspert Øyvind Alsaker.

Jesper Mathisen deler Alsakers syn på brasilianerne:

– De har en trener som ordnet dette laget på en bedre måte enn sin forgjenger. Tidligere har de vært spredd over hele banen. Dette laget har tette avstander når de forsvarer seg, og jobber knallhardt. Han får spillerne sine til å yte sitt beste. De fungerer som et kollektiv, og det er den store forskjellen fra tidligere utgaver.

– Det som er mest oppsiktsvekkende med dagens Brasil er at de har to utrolig gode keepere. De har et luksusproblem mellom stengene, sier Simen Stamsø-Møller i TV 2-podcasten.

Brasil møter Sveits til dyst i sin første kamp i dette mesterskapet. 17. Juni møtes lagene for niende gang i historien. På de foregående åtte står Brasil med tre seire, tre uavgjort og to tap.

Treneren: Tite
Siden juni 2016 har Tite styrt Brasil-stjernene til imponerende resultater. 44-åringen tok fatt på sin første landslagsjobb da han tok over for Dunga. Tite er en respektert mann i hjemlandet. I sin tid som Corinthians-trener tok han laget til seriemesterskap og tittel i klubb-VM. Tite kan bli den første treneren som vinner VM både for klubb- og landslag.

Vår mann: Marcelo (30)
Real-Madrid-stjernen har fått litt kritikk for sin defensive innsats, men offensivt er han utvilsomt en av verdens beste backer. På landslaget har han fått med seg 55 kamper og scoret seks mål. Forrige VM ble fylt av opp- og nedturer for Marcelo. Det startet med et selvmål i åpningskampen, så gikk det meste på skinner helt til Neymar-skaden og fadesen mot Tyskland.

– En spiller jeg elsker å se spille fotball. Han får det til å se ut som en lek, slik det skal gjøre når Brasil spiller, forteller Stamsø-Møller.

Sveits
Sveits har lang historie i VM-sammenheng. Landet skal spille sitt ellevte VM. I Brasil i 2014 ble det exit i åttedelsfinalen der Argentina ble for sterke. Etter en imponerende kvalifisering, med ni seire av ti mulige, måtte likevel Sveits ut i omspill for å sikre VM-plassen, etter at målforskjell sendte Portugal til topps i gruppen. Etter to målfattige kamper i omspillet ble Nord-Irland slått med minst mulig margin.

Den gode kvalifiseringen har ført Sveitserne helt opp sjetteplass på FIFAs ranking over verdens beste landslag.

Mannen med flest landskamper i Sveits-troppen heter Stephan Lichtsteiner. 34-åringen, som nylig signerte for Arsenal, spiller sin landskamp nummer 101 når Brasil står på motsatt banehalvdel i første kamp i gruppespillet.

Den mestscorende spilleren i troppen holder også til i England. Xherdan Shaqiri rykket ned med Stoke denne sesongen, men linkes stadig til større klubber. Den kompakte sveitseren står med 20 mål for landslaget. Han er også den siste spilleren som har scoret hattrick i et VM, etter tre mål mot Honduras i 2014.

I følge TV 2s eksperter blir Shaqiri den viktigste spilleren dersom Sveits skal levere.

– Dette er ikke VMs mest sexy lag. De har mye av det samme som vi så under EM for to år siden. De kommer til å være solide defensivt med et godt kollektiv. De kommer ikke til å hamre inn mål eller kaste spillere i angrep. De har en spiss, Haris Seferovic, som ikke er målfarlig i det hele tatt, sier Jesper Mathisen, og får støtte av Stamsø-Møller:

UTSTILLINGSVINDU: Etter vårens nedrykk med Stoke, vil VM være et fint utstillingsvindu for Sveits´ beste spiller. Her fra EM 2016/REUTERS/Max Rossi
Livepic
UTSTILLINGSVINDU: Etter vårens nedrykk med Stoke, vil VM være et fint utstillingsvindu for Sveits´ beste spiller. Her fra EM 2016/REUTERS/Max Rossi Livepic Foto: Max Rossi

Jeg er langt fra begeistret for Sveits. Det eneste som er godt nytt for dem er at de har en rutinert landslagstrener. Mannskapet ser ikke bra ut. De har ingen store fotballspillere. Shaqiri var i ferd med å bli det, og mye ansvar hviler på han. Han er den beste spilleren på Stoke, men har vært litt for ujevn. VM er også en mulighet for han til å vise seg frem.

Treneren: Vladimir Petkovic (54)
54 år gamle Petkovic tok over for Ottmar Hitzfeld etter VM i 2014. Frem til da hadde den tidligere midtbanespilleren ledet flere klubblag. Før han tok landslagsjobben var han Lazio-sjef, og tok laget til en cuptriumf i 2013.

Vår mann: Stephan Lichtsteiner (34)
– Vår mann er en spiller jeg ikke har sansen for i det hele tatt. Jeg har fulgt han i årevis, og jeg har aldri sett en hel kamp uten at han har vært sur. Klaging og grining hvert femte minutt. Nå er han 34 år og kaptein i VM. Kan dette være sommeren han ser lyset?, undrer Stamsø-Møller.

Costa Rica
Costa Rica er klare for sitt femte VM etter å ha blitt nummer to bak Mexico i det siste gruppespillet i kvalifiseringen, hvor Panama ble det tredje laget videre.

Costa Rica var en av de store, positive overraskelsene i forrige VM. Det eksotiske landet gikk til topps i den beintøffe gruppen med storhetene Uruguay, England og Italia. Eventyret tok slutt i kvartfinalen, da de tapte på straffer mot Nederland.

For oss nordmenn er det også noen kjente fjes i den costaricanske troppen. Både Cristian Gamboa(28), Celso Borges(30) og Christian Bolanos(34) har tidligere vist seg frem på norske fotballbaner.

Celso Borges er også, sammen med Bryan Ruiz, mannen med mest rutine i denne troppen. De to står med henholdsvis 112 og 111 landskamper, og topper også målstatistikken. Ruiz har scoret 24 mål, tre flere enn Borges.

Lagets største stjerne er likevel mannen som skal hindre baklengsmål. Keylor Navas(31) har har vunnet tre strake Champions League-titler for Real Madrid og blir essensiell for dette laget.

– Han er en matchvinner. Han er en keeper som trives med mye å gjøre, han var blant annet helt outstanding i Champions League mot Bayern Munchen, sier Mathisen.

I andre enden av banen sliter Costa Rica mer.

– Det Costa Rica virkelig mangler er en målscorer. Leter du litt finner du Joel Campbell. Men det er vanskelig å se for seg at det skal gå. De er ikke favoritter i noen kamper. Bryan Ruiz er den som kan finne på noe spektakulært. Han har et stort offensivt ansvar sammen med Borges, sier Stamsø-Møller.

TV 2-kommentator Øivind Alsaker er enig med sin kollega.

– De trenger en som kan score mål. Jeg synes vi ser en del lag som har veldig fokus på det offensive, og tar stor risiko. I det bildet så hjelper det ikke å ha småfikse spillere som Bryan Ruiz. Jeg tror ikke det er nok til å vinne kamper. Sammenlignet med det de leverte for fire år siden har jeg ikke tro på dette laget, og jeg tror ikke de klarer å avansere fra denne gruppen.

For Costa Rica begynner VM-festen mot Serbia. Det blir historiens første møte mellom de to nasjonene.

Treneren: Oscar Ramirez (53)
Oscar Ramirez er klar for sitt første VM som manager. Som spiller fikk han 75 kamper med flagget på brystet, og han spilte samtlige minutter for Costa Rica i nasjonens aller første VM, i 1990.

Etter suksess som klubbtrener i hjemlandet ble Ramirez ansatt som assistent for Paulo Wanchope på landslaget i 2015. Etter kun en uke sjefsstolen var Wanchope ferdig, etter å ha vært involvert i en slosskamp i forbindelse med en U23-kamp. Dermed ble Ramirez forfremmet, og har siden ledet Costa Rica.

ATTRAKSJON: Tidligere Start-spiller Christian Bolanos var på sitt beste den største attraksjonen i norsk fotball Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ATTRAKSJON: Tidligere Start-spiller Christian Bolanos var på sitt beste den største attraksjonen i norsk fotball Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Vår mann: Christian Bolanos
Den tidligere Start-spilleren var på sitt beste en av norsk fotballs aller største attraksjoner. Nå er han klar for sitt tredje verdensmesterskap. Costa Ricas nummer sju har rukket å bli 34 år gammel, og fått med seg 75 kamper og seks mål for landslaget.

– Han er en gave både på og utenfor banen. Den beste spilleren jeg har spilt sammen med i mine år i Start. Han ble selvfølgelig solgt derfra, og har fått en fin karrière, sier Bolanos' tidligere lagkamerat Jesper Mathisen.

Serbia
Som uavhengig fotballnasjon deltok Serbia i sitt første verdensmesterskap i 2010. Etter å ha mislyktes i 2014 tok Serbia seg denne gangen kontrollert til VM etter en god kvalifisering. Seks seire og kun ett tap holdt til gruppeseier.

Laget som ligger som nummer 35 på FIFA-rankingen har flere stjerner i troppen.

Mest rutine er det tidligere Chelsea-spiller Branislav Ivanovic (34) som kan skilte med. Kapteinen står med solide 102 kamper for serberne. Tross kapteinens meritter har TV 2s panel lite tro på det serbiske forsvaret.

– Det er den store svakheten i dette laget. De er gamle, trege, grå og ustabile. Det kommer til å skje en del merkelige ting i det forsvaret, sier tidligere midtstopper Mathisen.

– Forventningene til Serbia er ganske lave etter mange år med skuffende resultater, fortsetter Mathisen.

I andre enden av banen var kraftpluggen Aleksandar Mitrovic (23) serbernes mann i kvalifiseringen og leverte seks mål. Mitrovic er også den mestscorende i VM-troppen med sine 18 landslagsmål, og en av mange fysiske spillere på det serbiske laget.

– Det som kjennetegner dette laget er at de er råsterke fysisk. I tillegg til Nemanja Matic (29) har de også Crystal Palace-spiller Luka Milivojevic (27). Han styrte spillet, scoret på straffer og ble også kaptein. Palace ble til et pentspillende lag, og mye av årsaken til det var Milivojevic, sier Stamsø-Møller.

STJERNESKUDD: Sergej Milinkovic-Savic har hatt en kanonsesong i Serie-A, og er et av sommerens heteste salgsobjekter/ AFP PHOTO / Pedja MILOSAVLJEVIC
STJERNESKUDD: Sergej Milinkovic-Savic har hatt en kanonsesong i Serie-A, og er et av sommerens heteste salgsobjekter/ AFP PHOTO / Pedja MILOSAVLJEVIC

Det er ingen tvil om at midtbanen er Serbias sterkeste lagdel. i tillegg til Matic og Milivojevic har de Lazio-juvelen Sergej Milinkovic-Savic (23), som er jaktet av Europas største klubber.

– Milinkovic-Savic kan fort bli VMs store sensasjon. Han har vært helt enorm i Lazio-trøya og har absolutt alt. Stor, sterk og en god pasningsspiller. Han har herjet mer i Serie A enn det Pogba gjorde til tider. Han kommer også til å spille med mer frihet enn de andre på midtbanen, sier Stamsø-Møller.

Treneren: Mladen Krstajic (44)
44-åringen tok over Serbia så sent som i desember, etter at Slavoljub Muslin fikk sparken. Krstajic ble først ansatt som midlertidig sjef, før han fikk jobben permanent. Under den tidligere landslagsspillerens ledelse har Serbia kun tapt en av ti tellende kamper.

Krstajic spilte selv VM for Serbia og Montenegro i 2006.

Vår mann: Aleksandar Kolarov(32)
Mannen med den fryktede venstrefoten har en lang karriere bak seg i europeisk toppfotball. Etter mange år i Manchester City gikk turen videre til Roma. På landslaget har Kolarov fått med seg 76 kamper og scoret ti mål.

– Dette er en personlig favoritt. Han skyter hardere enn de fleste, han hadde kallenavnet "Mr. President" i Manchester City og han driver bondegård i Serbia, sier Stamsø-Møller.

Slik ender gruppe E:

  • Brasil
  • Serbia
  • Sveits
  • Costa Rica
Lik TV 2 Sporten på Facebook