Eiking alene i brudd: – Styrket aksjene sine for Tour de France

Odd Christian Eiking (23) markerte seg på fjerde etappe av Critérium du Dauphiné.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se avslutningen i videovinduet øverst!

Julian Alaphilippe tok nok en seier for Quick-Step Floors etter å ha vunnet spurten foran UAE-rytter Dan Martin på fjerde etappe av Critérium du Dauphiné.

Det ble også nok et bytte av ledertrøyen, for Michal Kwiatkowski hang ikke med i avslutningen. Dermed er Sky-lagkamerat Gianni Moscon i ledelsen, seks sekunder foran Kwiatkowski og Geraint Thomas.

Etappen var også gledelig for de som ønsker å se Odd Christian Eiking i Tour de France, for 23-åringen kom seg med i et åttemannsbrudd sammen med blant andre landsmann Edvald Boasson Hagen.

Eiking han prøvde seg også alene med fem kilometer igjen til toppen av høyest kategoriserte stigningen.

Askøyværingen ble etter hvert hentet av Astana-rytter Dario Cataldo, som stakk fra Eiking. Italieneren kjørte for etappeseier, men ble hentet med 300 meter igjen. For Eiking var dagen i brudd over med 15 kilometer igjen til mål.

SMIL PÅ LUR: Landsmennene Odd Christian Eiking og Edvald Boasson Hagen utvekslet noen ord da hovedfeltet tok igjen sjumannsbruddet med 15 kilometer igjen til mål.
SMIL PÅ LUR: Landsmennene Odd Christian Eiking og Edvald Boasson Hagen utvekslet noen ord da hovedfeltet tok igjen sjumannsbruddet med 15 kilometer igjen til mål.

Det er etter alt å dømme viktig å vise seg frem i Critérium du Dauphiné med tanke på å komme med på Tour de France-laget til Wanty-Groupe Gober.

– Eiking har i aller høyeste grad styrket sine aksjer på fellesstartetappene for å kjøre Tour de France, slik jeg forstår det. Han var helt strålende i dag, kommenterte TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Paasche: – Pluss i boken

Eiking uttalte til TV 2 før etapperittet at han følte seg trygg på en plass i Tour de France, men at han kan miste plassen med elendig innsats i Dauphiné.

– Jeg leste hva sportsdirektøren til Wanty-Groupe Gober ønsket for Critérium du Dauphiné. Det var å få Guillaume Martin så høyt som mulig i sammendraget, men også å være med foran, gå i brudd og kjøre offensivt. I så fall er dagens etappe pluss i boken for Eiking, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

Odd Christian Eiking hadde en meget god innledning på sesong, blant annet med andreplass i Grand Prix la Marseillaise og åttendeplass sammenlagt i Tour of Oman, men han har etter hvert slitt med sykdom.

– Det er en meget spennende rytter. Han varer litt i prestasjoner, men det skyldes primært at han blir syk når det passer dårlig, sier Kaggestad.

To nordmenn i brudd

Det gikk meget fort fra start og det tok drøyt 70 kilometer før bruddet kom seg av gårde. Det var på fire ryttere, inkludert Edvald Boasson Hagen, før ytterligere tre mann og Odd Christian Eiking kom seg med i bruddet.

– Da stemmer det Gino van Oudenhove (sportsdirektør i Team Dimension Data) sa før rittet startet på søndag, at Edvald har planer om å gå i brudd på en av de harde etappene. Rett og slett for treningen, sa TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Fem kilometer før toppen på etappens høyest kategoristerke stigning, Col du Mont Noir, sa Eiking takk for seg og gikk solo. Dario Cataldo kom etter hvert opp til nordmannen. Den italienske Astana-rytteren rykket fra Eiking.

Med 15 kilometer igjen til mål ble Eiking og Boasson Hagen hentet inn av hovedfeltet, men Cataldo holdt i front stand med drøyt to minutters forsprang. Med bare 300 meter igjen ble Cataldo hentet igjen, og Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) vant spurten foran Dan Martin (UAE Team Emirates).

Critérium du Dauphiné fortsetter på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo med den femte etappen fredag fra klokken 15.15.