SUPERSTJERNE: Christian Eriksen blir stadig nevnt i samme åndedrag som med de beste spillerne i verden. I VM blir blir han forskjellen på suksess eller skuffelse for danskene. (AP Photo/Matt Dunham)
SUPERSTJERNE: Christian Eriksen blir stadig nevnt i samme åndedrag som med de beste spillerne i verden. I VM blir blir han forskjellen på suksess eller skuffelse for danskene. (AP Photo/Matt Dunham) Foto: Matt Dunham

Gruppe C: – Danskene er fullstendig avhengige av ham for å lykkes

Danmarks VM-ære hviler på skuldrene til Tottenham-stjernen Christian Eriksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I gruppe C skal Åge Hareide prøve å ta Danmark videre fra gruppespillet for første gang siden 2002. Det har han alle tiders mulighet til.

  • Danmark
  • Frankrike
  • Peru
  • Australia

Lytt til gjennomgang av alle gruppene i TV 2s VM-podkast.

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G | H

Danmark
Etter andreplass bak Polen i kvalifiseringsgruppe E måtte danskene ut i playoff-kamp mot Irland for å sikre seg plass i årets mesterskap. Etter 0-0 i København var rødtrøyene avhengig av minst uavgjort i Dublin. Danskene, med Christian Eriksen i spissen, leverte en praktkamp som endte med en knusende 5-1 seier.

Selv om Åge Hareide valgte å vrake RBK-yndlingen Nicklas Bendtner, mener TV 2s eksperter at troppen har kvaliteter til å avansere fra gruppe C.

Spesielt superstjernen Christian Eriksen må prestere opp mot sitt beste om danskene skal overraske i Russland.

– Hareide valgte tidlig å bygge laget rundt Eriksen. Det har vist seg å være et godt valg. Det er ikke mange spillere i europeisk toppfotball som leverer på samme nivå som ham, sier Erik Thorstvedt i VM-podkasten til TV 2.

Danmark har deltatt i fire VM-sluttspill. I 1986, 1998, 2002 og 2010 var danskene å finne i mesterskapet. Høydepunktet kom i 1998 da de tok seg helt til kvartfinalen hvor Brasil ble for sterke.

Selv om danskene bygger mye av spillet runde Tottenham-stjernen, er det flere spillere i troppen som har gode sesonger bak seg i markante europeiske klubblag. Midtstopperen Simon Kjær har utviklet seg til å bli en nøkkelspiller for det spanske storlaget Sevilla. I midtforsvaret får Kjær antageligvis med seg den 22 år gamle Chelsea-spilleren Andreas Christensen. Etter flere utlån har unggutten denne sesongen etablert seg på laget til Antonio Conte.

Trener
​Åge Hareide (64)

Norges eneste bidrag i VM skal for første gang lede et landslag i et stort mesterskap. Mannen fra Hareid i Møre og Romsdal kan skimte med en meget innholdsrik karriere, både som trener og spiller.

SUKSESSTRENER: Åge Hareide har så langt vært suksessfull som Danmarks landslagssjef. Her hylles han etter at rødtrøyene sikret VM-plassen i Dublin.
SUKSESSTRENER: Åge Hareide har så langt vært suksessfull som Danmarks landslagssjef. Her hylles han etter at rødtrøyene sikret VM-plassen i Dublin. Foto: Liselotte Sabroe/scanpix Danmark

Etter overgangen fra Hødd til Molde i 1975 begynte fotballkarrieren å skyte fart. Etter seks sesonger i "Rosenes by" ble Hareide plukket opp av Manchester City. Det ble bare med èn sesong i Manchester før ferden gikk videre til Norwich City, hvor møringen fikk 40 kamper på to sesonger. I 1984 returnerte han til Molde, der karrieren også ble avsluttet i 1987. 64-åringen ble stående med 50 landskamper for Norge.

Men det er som trener de fleste kjenner ham. Etter at han ga seg som spiller har han trent klubblagene Molde, Helsingborg, Brøndby, Rosenborg, Örgryte IS, Viking og Malmö. Hareide er en av få europeiske trenere som har vunnet ligaen i tre forskjellige land (Norge, Danmark og Sverige). Den bragden deler han med managere som Giovanni Trapattoni, Trond Sollied, Sven-Göran Erikson og Josè Mourinho.

Fra 2003 til 2008 var han trener for den norske herrelandslaget. Han lyktes ikke med å kvalifisere Norge til verken EM eller VM, men som dansk landslagssjef ble det full klaff på første forsøk.

Vår mann
Michael Krohn-Dehli (35)

VETERAN: Michael Krohn-Dehli er klar for sitt første VM med Danmark.
VETERAN: Michael Krohn-Dehli er klar for sitt første VM med Danmark. Foto: Scanpix Denmark

Krohn-Dehli skal spille sitt første VM i en alder av 35 år. De fleste trodde han skulle legge opp da han fikk kneskålen ut av ledd for to år siden. Hans daværende klubb, Sevilla, meldte at dansken ble værende på sidelinjen i minst åtte måneder. Men Krohn-Dehli, som nå har over 150 kamper i La liga, kjempet seg tilbake, og er nå blant Hareides 23 utvalgte.

– Krohn-Dehli blir neppe å være i startoppstillingen, men han er en rutinert herremann som kan bli nyttig mot slutten av kampene, sier Jesper Mathisen

Krohn-Dehli spiller i øyeblikket for den spanske klubben Deportivo de la Coruña.

Ekspertenes analyse
Om Danmark klarer å karre seg videre fra Gruppe C var TV 2s eksperter uenige om. Jesper Mathisen har klokkertro på Åge Hareides menn, men Simen Stamsø Møller og Erik Thorstvedt mener danskene akkurat havner utenfor topp to i gruppen. Dermed konkluderte ekspertene med at rødtrøyenes VM-eventyr ender i gruppespillet.

Frankrike
​Frankrike er gruppens store favoritt, og en av de heteste kandidatene til å stikke av med VM-pokalen. Etter en trøblete avslutning på kvalifiseringen klarte imidlertid Les Blues å dra i land seieren i sin kvalifiseringsgruppe. Med en sentralrekke bestående av spillere som av Antoine Griezmann, Paul Pogba, Samuel Umtiti og Hugo Lloris er det ingen tvil om at franskmennene har muligheten til å gjenta bedriften fra 1998, hvor Zinedine Zinedane ble den store helten da han avgjorde finalen på hjemmebane mot Brasil.

Selv om Frankrike av mange blir tippet blant de største favorittene, er TV 2s eksperter usikker på om laget har rutinene til å klatre hele veien til topps.

– De har flere fantastiske spillere på papiret, men hvis man ser på de siste mesterskapene har Frankrike mislyktes når det virkelig gjelder. De mangler en klar leder som kan dra lasset når presset kommer, konkluderer Jesper Mathisen og Erik Thorstvedt og legger til.

– Det kan være at noen av spillerne har fått litt mer erfaring etter nederlaget i VM 2014 og finaletapet i EM 2016. Kvalitetene er det ingen som kan ta dem på, men det handler om å levere når det virkelig gjelder, fastslår ekspertene.

Trener
Didier Deschamps (49)

Mannen som var kaptein da Frankrike vant VM i 1998 har vært bak spakene siden 2012. 49-åringen har tatt laget sitt til samtlige mesterskap siden han overtok kontrollen. Blåtrøyene tapte for Tyskland i kvartfinalen i VM i Brasil for fire år siden, men det største nederlaget er nok finaletapet for Portugal under EM på hjemmebane i 2016.

VANSKELIGE VALG: Landslagssjef Didier Deschamps måtte ta noen tøffe valg da troppen skulle reduseres til 23 spillere.
VANSKELIGE VALG: Landslagssjef Didier Deschamps måtte ta noen tøffe valg da troppen skulle reduseres til 23 spillere. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Det har stormet rundt den franske treneren under oppkjøringen til VM. Deschamps gjorde en rekke kontroversielle valg da han plukket ut sin tropp til mesterskapet i Russland. Han valgte blant annet å vrake PSG-profilen Adrien Rabiot til fordel for Sevilla-spilleren Steven Nzonzi. Rabiot reagerte med å sende brev til Den franske fotballforbundet hvor han nektet å være på reservelisten om han ikke fikk innpass i troppen. Det endte med at den talentfulle midtbanespilleren må se mesterskapet fra sofakroken.

Deschamps har et anstrengt forhold til Real Madrid-sjernen Karim Benzema som ikke har vært en del av det franske landslaget etter den mye omtalte sexvideo-saken, der Benzema ble anklaget for å medvirke i å presse lagkamerat Mathieu Valbuena for penger.

Andre profilerte spillere Deschamps har valgt å utelate fra troppen er Alexandre Lacazette, Anthony Martial og Dimitri Payet. Sistnevnte ble skadet i Europaliga-finalen mellom Marseille og Atlètico Madrid.

Vår mann
Adil Rami (32)

Gjennom en felles bekjent møtte Adil Rami Pamela Anderson i Monaco for ett år siden. De har senere blitt et par, og Anderson har flyttet inn hos den franske landslagsspilleren.

– Vi liker når drømmer går i oppfyllelse, det har det gjort for vår mann, som skal til VM for første gang med Pamela Anderson på tribunen, sier Simen Stamsø Møller.

Adil Rami blir neppe å være førstevalget i midtforsvaret under VM. Til daglig spiller den tidligere AC Milan og Valencia-spilleren i Marseille. Han står bokført med 35 landskamper for "Les Blues".

Ekspertenes analyse
– Dette er et stjernespekket mannskap som Deschamps må finne den riktige måten å sette sammen på. De har så mange gode spillere at de kunne stilt med to tropper som ville gjort det bra i et VM-sluttspill, men jeg tror de mangler litt på å gå hele veien, sier Jesper Mathisen før Simen Stamsø Møller legger til.

– Men at de har kvaliteter til å nå en semifinale, er det ingen tvil om, og da kan alt skje.

Australia
Australia, laget som skal delta i sitt femte VM, har måtte gå den lange veien for å kvalifisere seg til mesterskapet i Russland. Etter en maraton-kvalifisering skulle det hele avgjøres mot Syria. Den første kampen endte 1-1, men på hjemmebane ble Australia for sterke for Syria og sikret VM-billetten med en 2-1 seier.

Australia innehar rekorden for den største seieren i en offisiell landskamp etter 31-0 over Samoa. Den beste VM-prestasjonen var i 2006. da de ble utslått av Italia i åttedelsfinalen.

Årets utgave virker svakere enn på mange år. De gamle traverne Tim Cahill og Mile Jedinak er fremdeles med i troppen, men om de fremdeles har krefter til å lede an for landet sitt gjenstår å se.

Australia er avhengig av at lagets kanskje beste spiller, Aaron Mooy, som spiller på Huddersfield, spiller sin beste fotball i Russland.

I en gruppe hvor det australske laget skal bryne seg på langt mer meritterte nasjoner, tror ekspertene at det blir vanskelig å kvalifisere seg for sluttspillet.

– Australierne er kjent for sin knallharde mentalitet, og vil være et vrient lag å møte. De skal få det tøft med å gå videre fra gruppa, men de kommer ikke til å tape alle kampene, sier Erik Thorstvedt.

Vår mann
Tim Cahill (38)

– I 1997, 17 år gammel, forlot Tim Cahill sitt hjemland til fordel for laget med den mest beryktede fanskaren i England, nemlig Millwall. Han ble en stor suksess, og kledde klubben godt med sin knallharde mentalitet. Han rakk å skyte Millwall til en FA-cupfinale før han dro videre til Everton, hvor han ble en kulthelt. 32 år gammel forlot han Everton, og siden har han spilt for klubber som New York, Shanghai og Melbourne, før han i vinter var tilbake i Millwall, 21 år etter at han signerte for klubben for første gang, sier Simen Stamsø Møller.

Ekspertene tviler derimot på om Cahill er i stand til å sette preg på årets mesterskap.

KULTHELT: Tim Cahill har etablert seg som en superstjerne i hjemlandet, men TV2s eksperter tviler på at han kan skape underverker for Australia under årets VM.
KULTHELT: Tim Cahill har etablert seg som en superstjerne i hjemlandet, men TV2s eksperter tviler på at han kan skape underverker for Australia under årets VM. Foto: William West

Trener
Bert Van Marwijk (66)

Nederlenderen er kanskje Australias største profil under mesterskapet i Russland. Han har trent klubblagene Feyenoord, Borussia Dortmund og Fortuna Sittard, før han i 2008 tok over treneransvaret for det nederlandske landslaget.

Fra 2015 til 2017 var han hovedtrener for Saudi Arabia, et lag han klarte å kvalifisere til VM i Russland, men dager etter at VM-billetten var sikret, ble det kjent at partene ikke ble enige om ny kontrakt, dermed ble Bert Van Marwijk nødt til å forlate trenerjobben i Saudi Arabia.

I januar tok han over ansvaret for Australia, en stilling han skal ha til over mesterskapet, da Graham Arnold tar over styringen på permanent basis.

Bert Van Marwijk og hans spillere kommer til Russland uten press. Den gylne generasjonen fra 2006 er stort sett borte, med unntak av nevnte Cahill og Jedinak.

– Bert Van Marwijk var mannen som tok Nederland til VM-finalen i 2010. Pussig nok fikk han kritikk for ikke å spille fotball på måten nederlenderne ønsket. Han har en kynisk tilnærming til fotball, så gjenstår det å se om han rekker å sette sitt preg på det australske laget, konkluderer Møller, Mathisen og Thorstvedt.

RUTINERT: Bert Van Marwijk ledet Nederland til VM-finale for åtte år siden. Det blir neppe en gjentagelse av det nå som han er sjef for Australia.
RUTINERT: Bert Van Marwijk ledet Nederland til VM-finale for åtte år siden. Det blir neppe en gjentagelse av det nå som han er sjef for Australia. Foto: Kaan Soyturk

Ekspertenes analyse
Både Møller, Thorstvedt og Mathisen er enige om at Australia ikke har kvaliteter til å avansere fra gruppespillet.

Peru
VM i Russland blir Perus femte deltagelse i mesterskapet, men ingen av spillerne i dagens tropp var født da landet sist deltok i 1982. Peru hadde nok av flaks på veien til Russland. Etter å ha tapt 2-0 mot Bolivia ble Peru tildelt seieren fordi motstanderen hadde brukt en spiller fra Paraguay. Det endte til slutt med playoff hvor de tok seg greit videre på bekostning av New Zealand.

Det har stormet rundt lagets største stjerne og kaptein, Paolo Guerrero, etter at han testet positivt på benzoylecgonine, et stoff som blant annet finnes i kokain. 34-åringen ble opprinnelig utestengt i 14 måneder, men nylig fikk han kontrabeskjeden hele nasjonene håpet på. Kapteinene på de andre lagene i gruppa, Hugo Lloris, Simon Kjær og Mile Jedinak, klagde på utestengelsen, og dermed fikk han likevel slutte seg til Perus VM tropp.

– Vi får håpe at det ligger en rettferdig vurdering bak frikjennelsen. Hvis ikke blir det veldig tullete hvis noen skal slippe straff, mens andre ikke får den samme behandlingen, sier Erik Thorstvedt.

Paolo Guerrero er sammen med Jefferson Faràn de største stjernene hos Peru.

Problemet til Peru er imidlertid ikke fotballferdigheten, men de fysiske forutsetningene.

– De er veldig kortvokste, det kan bli et problem for dem mot fysiske motstandere i gruppe C, sier Jesper Mathisen.

Trener
Ricardo Alberto Gareca Nardi (60)

Nardi har vært trener for Peru siden 2015. Han har tidligere markert seg som fotballspiller på det søramerikanske kontinentet, og fikk med seg 20 landskamper for det argentinske landslaget. Nardi hadde blant annet en god karriere i Boca Juniors hvor han scoret 64 mål på 130 kamper. Han la opp som spiller i 1994, og siden har han figurert som trener for en rekke søramerikanske lag. Hans mest profilerte trenerjobb var oppholdet i den brasilianske storklubben Palmeiras der han bare ble værende èn sesong.

Han tok det peruanske landslaget til VM for første gang på 36 år.

Vår mann
Jefferson Faràn (33)

– Dette er en spiller som har 50 kamper i Champions League. Jeg trodde at han hadde trappet ned som fotballspiller, men så herjet han plutselig i kvalifiseringen. 15 år etter at han debuterte på landslaget skal Faràn spille VM for første gang. Det blir på en måte hjemmebane for ham, siden han til daglig spiller i Lokomotiv Moskva. Vi blir å se ham i sitt naturlige habitat under VM.

Ekspertenes analyse
– Andreplassen i gruppen bak Frankrike vil stå mellom Danmark og Peru. Den kampen vinner Peru med sitt raske og energirike angrepsspill, sier ekspertene.

  • Ekspertene: Slik ender Gruppe C
  1. Frankrike
  2. Peru
  3. Danmark
  4. Australia