Sykehuset bekrefter: – Karius hadde hjernerystelse under tabbefinalen

Liverpool-keeper Loris Karius spilte den famøse Mesterliga-finalen mot Real Madrid med hjernerystelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loris Karius skal ha blitt beordret av Liverpool til Boston for en sjekk hos en ekspert på hodeskader etter Champions League-finalen. Det skjedde mens han var på ferie i USA.

Se de utrolige tabbene på nytt i Sportsnyhetene øverst.

Nå bekrefter sykehuset i en pressemelding at de oppdaget en hjernerystelse hos Karius under hjerneskanningen.

Massachusetts General Hospital skriver at de har mottatt en rekke telefonsamtaler mandag vedrørende helsetilstanden til Karius.

Med hans tillatelse velger de derfor å gå ut med resultatet av undersøkelsen.

– Vi har konkludert med at Mr. Karius pådro seg en hjernerystelse i løpet av kampen 26. mai 2018, skriver sykehuset i pressemeldingen.

– Ved tidspunktet for vår undersøkelse ble det tydelig at det eksisterte en visuell romlig dysfunksjon som trolig oppsto umiddelbart etter hendelsen.

Denne dysfunksjonen skal ha påvirket Karius' evne til å oppfatte rom og retning, og kan dermed være med på å forklare den tyske keeperens «uforklarlige» tabber denne kvelden.

Det var Ross Zafonte og Lenore Herget som sto for hjerneskanningen. Zafronte har i en årrekke jobbet med spillere med hodeskader fra amerikansk fotball (NFL).

Tidligere landslagslege: – Burde ha blitt byttet ut
Karius gjorde to kjempebrølere i mesterligafinalen der Real Madrid vant 3-1. I forkant av den første tabben ble Karius sendt i bakken etter et sammenstøt med Madrids Sergio Ramos. Det er trolig der hjernerystelsen oppsto.

Thor Einar Andersen er professor ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole og forsker blant annet på hjernerystelse hos fotballspillere. Han er overlege ved Idrettens helsesenter og var også lege for det norske A-landslaget i fotball fra 2002-2014.

Andersen har studert TV-bildene av smellen mellom Ramos og Karius, og synes det er svært interessant at det nå er erkjent at Karius pådro seg en hjernerystelse i oppgjøret.

Han mener at Liverpool-keeperen, i etterpåklokskapens navn, burde ha blitt byttet ut dersom de som har det medisinske ansvaret hadde sett hendelsen.

– Da jeg så et video-opptak med en close-up av det som skjedde med Karius, var det ikke tvil om at han fikk et kraftig slag i kjeven, og noe som kan ha påvirket ham senere i kampen.

– Hvis dette hadde blitt sett og erkjent der og da, så burde han ha blitt byttet ut. Nyere idrettsmedisinske retningslinjer, SCAT 5, tilsier at hvis man er i tvil, så bør spilleren ut, sier Andersen til TV 2.

– Det er viktig å påpeke at en hjernerystelse kan oppstå selv om spilleren ikke har vært bevisstløs, slik som i dette tilfellet. Slag mot hode eller ansikt som gir brå vridning av nakken og rotasjon av hjernen, og dessuten gir akutte symptomer som ørhet, hodepine eller svimmelhet, skal håndteres som en hjernerystelse. Når hjernen er rystet så kan det påvirke spilleren på ulike måter inkludert vanskeligheter med romopplevelse og retningssans.

– Kan ikke utelukke at rystelsen forårsaket tabbene

Den tidligere landslagslegen vil likevel ikke uttale seg kategorisk om hvorvidt rystelsen forårsaket de grove tabbene.

– Jeg kan i hvert fall ikke utelukke at dette er en del av forklaringen. Det var helt utrolige feilvurderinger fra Karius etter den aktuelle hendelsen og før dette skjedde spilte han nærmest prikkfritt.

At hjernerystelsen til Karius først ble oppdaget så lang tid etter hendelsen mener Andersen gjenspeiler en bekymringsfull tendens i fotballen: Det at hjernerystelser ikke erkjennes og håndteres med å bytte ut spilleren.

-– Vi gjorde en stor undersøkelse i norsk fotball for nærmere ti år siden hvor vi hadde personer på tribunen som registrerte hendelser hvor spillere fikk slag mot hode i dueller og sammenlignet det med rapporter om hjernerystelser fra spillerne til deres eget medisinske støtteapparat. Funnene i den undersøkelsen viste at det var en betydelig underrapportering av hjernerystelser. Det er en utfordring at lettere rystelser ikke blir tatt nok på alvor.

– Jo hardere slaget er mot hodet, desto større konsekvenser har det, og de internasjonale retningslinjene for håndtering av hodeskader i idrett tilsier at hvis man er i tvil, så skal spilleren ut, sier professoren til TV 2.

Ingen straff for Ramos

Ramos ble beskyldt for å ha satt albuen i Liverpool-keeperen med overlegg. UEFA bestemte seg imidlertid for å la saken ligge.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) skrev i en pressemelding at hendelsen ikke kvalifiserte for en etterforskning av om dommerne gjorde en feilvurdering. Det er heller ikke kommet inn protester i etterkant av hendelsen, opplyser forbundet.

Ramos rakk i løpet av kampen å gjøre seg svært upopulær blant Liverpool- og Egypt-fans. Samme mann var røff i duellen der stjernespilleren Mohamed Salah ble skadd tidligere i kampen.​