Rekdal tilbake som trener i Eliteserien

Kjetil Rekdal (49) er ny trener i Start.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se pressekonferansen i videovinduet!

Start har vært på trenerjakt siden Mark Dempsey fikk sparken etter bare ti seriekamper og seks måneder i jobben.

Start presenterte Kjetil Rekdal som ny trener på en pressekonferanse fredag.

– Jeg har alltid likt meg på Sørlandet, og jeg har snytt Start for seriegull og cupfinale, så det er på tide å gi noe tilbake, åpnet Rekdal med et lurt smil.

Rekdal har signert for ut 2020-sesongen.

– Start har masse talent i stallen, men mange er kanskje litt urutinerte og litt uferdige, og det gjør det spennende. Det er mange unge spillere med potensial. Klarer vi å løfte mange samtidig, vil det være en enorm gevinst. Vi har klart det før, så vi får satse på at vi klarer det igjen, sier Rekdal til TV 2.

Kjetil Rekdal håper at Start kan klare å fylle Sparebanken Sør Arena.

– Det er ingen konkurranse på Sørlandet. Det er langt til nærmeste konkurrent på eliteserienivå. Sørlandet skriker etter et godt lag. Jeg husker landsdelen kokte i gullkampen i 2005, og det kan være mulig å trigge frem en sånn epoke igjen, sier Rekdal.

Starts sportslige leder Tor-Kristian Karlsen er fornøyd med ansettelsen.

– Det er en mann som kjenner norsk fotball og har god oversikt over Eliteserien. Han har også jobbet som ekspert de siste to årene, så han er ekstremt godt informert. Det er en mann som bygger et lag bakfra, og vi har kanskje forsøkt å bygge litt i andre enden. Det beviser antall baklengsmål.

– Da det viste seg at han var interessert, ble det til at vi møttes. Vi ble imponerte over detaljkunnskapen om Start og troppen. Han ga uttrykk for at han har tro på prosjektet og spillerne som allerede er her, sier Karlsen.

– Mulig å redde plassen

Start ligger nest sist i Eliteserien, bare to poeng foran Sandefjord, som torsdag ansatte spanske Martí Cifuentes som ny trener.

Start har fire poeng opp til trygg plass, mens det er tre poeng til kvalifisering.

– Det blir selvfølgelig et hovedfokus på å holde plassen, og med Rekdal på plass og et par nye spillere inn i sommer skal det være fullt mulig. I tillegg har eierne, som kom inn i fjor sommer, vært tydelige på at dette er et langsiktig prosjekt, og det vil jeg også tro er noe som har trigget Rekdal, sier Jesper Mathisen.

– Dette er ikke det første trenertilbudet Rekdal får etter at han ga seg i Vålerenga, men Start og Sørlandet har et enormt potensial, og da kan Rekdal med sin erfaring og tydelighet være nøkkelen for å få dette på rett kjøl igjen, fortsetter TV 2s ekspert.

Spår avansement i cupen

Mick Priest og Joey Hardarson har hatt ansvar for Start i de to kampene etter at Dempsey fikk sparken. Først ble Bodø/Glimt slått 1-0, før det ble 1-3-tap for Molde søndag kveld.

Første kamp for Rekdal er hjemme mot Strømsgodset neste søndag, før Start skal ut i cupens fjerde runde mot HamKam.

Start har aldri vært i cupfinale, mens Rekdal har vunnet to som trener.

– Start har jo verdensrekord i å ryke ut av semifinaler i cupen, og om Start hadde kommet til Ullevaal hadde man oppfylt drømmen til veldig mange sørlendinger. Rekdal vant cupen to ganger med Aalesund, og med HamKam hjemme i fjerde runde er jo sannsynligvis Start og Rekdal i kvartfinalen når de skal trekkes senere denne måneden, sier Mathisen.

Den tidligere Start-spilleren ser likhetstrekk mellom Start og det Aalesund-laget Rekdal tok over.

– Rekdal er en ekstremt tydelig trener både på og utenfor banen, og jeg tror det er en slik type denne unge spillergruppa trenger. Dette Start-prosjektet kan jo på mange måter minne litt om det han startet på i Aalesund, og det er nok noe av det samme Karlsen og eierne håper han skal få til i Kristiansand, sier Mathisen.

– Viktig å treffe på ansettelsen

Rekdal har ikke vært trener siden han ledet Vålerenga frem til høsten 2016. Han gikk da inn i en rolle som sportssjef i hovedstadsklubben, men sluttet få måneder senere. Det siste halvannet året har 49-åringen vært fotballekspert på Eurosport.

– For Start og sportslig leder Tor-Kristian Karlsen sin del er jo selvfølgelig denne ansettelsen veldig viktig, for Dempsey og Start var ingen suksess. Det er blitt brukt mye penger på å forsterke seg både på og utenfor banen, og selv om Start har slitt i år skal det være fullt mulig å få langt mer ut av det mannskapet som er der i dag, mener TV 2s fotballekspert.

– Dempsey var og er en trener som har vært høyt respektert i alle klubbene han har vært i, men i Start fungerte det rett og slett ikke, legger han til.

I 2005 tok Rekdal seriegull med Vålerenga på bekostning av nettopp Start. Han vant cupen to ganger med Aalesund, både i 2009 og 2011. Han har i tillegg vært trener i belgiske Lierse og tyske Kaiserslautern.