Håndballjentene slet seg til seier

Med et reservepreget lag hanglet EM-klare Norge seg til 26-21-seier borte mot Ukraina. Håndballjentene slet med å få relasjonene til å sitte i Kiev.

Veronica Kristiansen i duell med en ukrainsk spiller. Foto: Genya Savilov / Afp

Norge står med full pott etter fem av seks kvalifiseringskamper, men det var ikke mange plusser fra onsdagens oppgjør utover to nye poeng og debutene til Moa Högdahl og Ingvild Bakkerud.

Lørdag møter håndballjentene Sveits til TV 2-sendt EM-kvalik.

Før pause var det norske laget stort sett bakpå i målprotokollen. Først etter 24 minutter var Norge i føringen da Jeanett Kristiansen endelig fikk treff og ordnet 9-8. Vipers-spilleren slet ellers med uttellingen i første omgang.

Nye fjes

De norske jentene forsvarte seg for høyt i åpningen. Det førte til flere baklengsmål og mye jaging, men etter en viktig justering ble det bråstopp for det ukrainske målrushet i siste halvdel av førsteomgangen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson tok med seg tre nye fjes i kamptroppen. Moa Högdahl og Ingvild Bakkerud fikk hver sin A-lagsdebut før pause. Bakkerud kunne raskt juble for scoring. Kort tid etter sitt innhopp ga hun Norge 10-8. Det skjedde to minutter før pausesignalet lød i den ukrainske hovedstaden.

Bakkerud forlater i sommer moderklubben Skrim Kongsberg til fordel for danske Odense. Der skal 22-åringen spille under trenerlegenden Jan Pytlick.

Lavt tempo

Også Moa Högdahl skal til dansk håndball. Byåsen-spilleren skal fra neste sesong ikle seg klubbdrakta til Viborg. Hun er datteren til Norges assistenttrener Mia Hermansson Högdahl.

Mamma Högdahl erkjente i pausen at det norske laget hadde et tempoproblem.

– Vi står veldig lenge i forsvar. Tempoet må bli høyere. Det er nye relasjoner ute på banen, så det blir mer forsiktig. Men det er naturlig, sa hun til Viasat 4.

Etter sidebytte klarte Norge raskt å øke luken. Det sto både 14-10 og 15-11 på lystavla, men det norske kantspillet bar preg av mye vegring og forspilte sjanser. Ukraina ble dermed aldri blåst av banen. I fjor høst vant de norske jentene hele 35-22 mot samme motstander i EM-kvalifiseringens åpningskamp.

Heller ikke de rutinerte hadde spesielt flyt i Kiev. Elleve minutter før slutt noterte Veronica Kristiansen seg for straffebom.