KLAR FOR LIVERPOOL: Fabinho ble mandag kveld bekreftet som Liverpools første sommersignering.
KLAR FOR LIVERPOOL: Fabinho ble mandag kveld bekreftet som Liverpools første sommersignering. Foto: Valery Hache

– Han er mer en Mourinho-spiller enn Klopp-spiller

Simen Stamsø Møller mener likevel at Fabinho er en ypperlig signering for Liverpool.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom som lyn fra klar himmel. I løpet av noen få timer gikk nyheten om at Fabinho (24) var på vei til Liverpool fra rykter til bekreftelse av 500 millionersovergangen.

– Min umiddelbare tanke er at dette er en veldig proft gjennomført handel. Liverpool har fans over hele verden, og derfor virker det som journalister blåser opp og følger opp alt av rykter. Liverpool er blant klubbene i verden som er koblet til flest spillere, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

Flere interessenter

For det spekuleres i at det ikke bare er pressen som ble tatt på sengen. Det kan fort flere av de store klubbene rundt i Europa ha blitt også.

Get France Football siterer franske medier som skriver at Atlético Madrid faktisk la inn et bud på Fabinho for kort tid siden, men Monaco avslo de drøyt 330 millioner kronene den spanske hovedstadsklubbene la på bordet.

Samtidig har interessen fra PSG vært stor i lang tid. Allerede i fjor sommer var Fabinho sterkt koblet til klubben. Økende bekymring for brudd på reglene for økonomisk fair play (FFP) i kjølvannet av Kylian Mbappé og Neymar har imidlertid gjort at PSG trolig rygget bort fra en mulig handel.

Også Manchester United har lenge vært koblet til den brasilianske midtbanespilleren og skal ha vært i jevnlig kontakt med Fabinhos representanter.

Stamsø Møller lanserte i fjor sommer Fabinho som en mulig erstatter for Michael Carrick på Uniteds sentrale midtbane. Derfor ble han noe overrasket over at det var Liverpool som endte opp med den 189 centimeter høye 24-åringen.

– Det ville vært helt logisk om han hadde gått til Manchester United. Koblingene med samme agent som Mourinho, spillertypen … Han er mer en Mourinho-spiller enn Klopp-spiller, men de hentet Matic i fjor. Det tror jeg er grunnen til at han ikke var like aktuell nå. Fabinho er taktisk klok, høy og veldig rutinert for alderen. Han krysser av mange Mourinho-bokser, sier Stamsø Møller.

– Vanskelig å finne

Fabinho skapte seg for alvor et navn på fotballscenen som del av et Monaco-lag som tok Frankrike og Europa med storm forrige sesong. Sammen med blant andre Kylian Mbappé, Tiemoué Bakayoko, Bernardo Silva, Thomas Lemar og Benjamin Mendy vant monegaskerne Ligue 1 og tok seg til semifinalen i Champions League.

– Han er en type spiller som er vanskelige å finne. Spillere som ikke gjør så mye ut av seg, men som gjør laget veldig mye bedre. Det er vanskelig å finne kloke og teknisk gode sentrale midtbanespillere, sier Stamsø Møller.

Og nettopp derfor mener fotballkommentatoren at Fabinho er en strålende signering for Liverpool.

Mange har kritisert Jordan Henderson for å være for begrenset, og Emre Can kommer til å etterlate seg et hull i stallen når han høyst trolig blir presentert som Juventus-spiller om kort tid. En stille, men hardtarbeidende spiller på midtbane er kanskje akkurat det Liverpool trenger for å balansere den til tider heftige angrepsfotballen til manager Jürgen Klopp.

– Jeg har lenge sagt at Henderson, som er arbeidsom og alltid gjør jobben 100 prosent, har tekniske begrensninger. Det har ikke Fabinho. Det Henderson gjør uten ball, gjør Fabinho like bra. Det Fabinho gjør med ballen, er mye bedre, sier Stamsø Møller.

– Emre Can har ikke den roen og tryggheten i spillet som Fabinho har, men samtidig er han litt mer spektakulær i toppnivået. Har han dagen, er han helt fantastisk. Fabinho er en kjedeligere og klokere spiller. Det er noe Liverpool trenger. Du ser hva som skjedde med laget da van Dijk kom inn i forsvaret.

Med en spiller av Fabinhos kaliber inn i stallen, samtidig som Naby Keita omsider blir Liverpools eiendom i sommer, begynner brikkene å falle på plass for Klopp. Skulle man klare å sikre seg en ny keeper og en kreativ midtbanespiller, bør man kanskje begynne å bekymre seg i både den blå og røde delen av Manchester?