Mikel Nieve Ituralde (Mitchelton-Scott) vant den nest siste etappen i Giro d'Italia lørdag, men det store spenningsmomentet var duellen mellom Chris Froome og Tom Dumoulin.

Etter en vannvittig etappe der Froome satte alle konkurrentene på plass, og gikk fra fjerdeplass til Maglia Rosa på den 19. etappen, var det nederlenderen fra Team Sunweb som måtte legge press på Team Sky-rytteren.

Og Dumoulin angrep, igjen og igjen på vei opp til målgangen i Cervinia på 2001 meters høyde.

Etter å ha lagt to førstekategorier bak seg tidligere på etappen, prøvde Dumoulin alt han kunne, men etter gjentatte forsøk på å riste seg Froome var det stopp for nederlenderen.

Froome hadde full kontroll og dermed sikret han at det er han som blir stående igjen som vinner av Giro d'Italia 2018.

Froome kommer nå til å bli stående som vinner av tre Grand Tours på rad. Han har nå vunnet Tour de France, Vueltaen og Giro d'Italia på et lite år.

I Giroen har han også sikret seg klatretrøya.

Men Team Sky-rytteren kan miste sammenlagtseieren i Vueltaen fordi han testet positivt for salbutamol under rittet. En avgjørelse på om eller hvordan Froome straffer har imidlertid latt vente på seg.

Pinot-kollaps

En som tidlig fikk problemer på lørdagens etappe var Thibaut Pinot. FDJ-rytteren imponerte fredag og kjørte seg opp til tredjeplass i sammendraget, men dagen derpå spilte kroppen overhode ikke på lag.

Dermed røk også ethvert håp om å havne på podiet for franskmannen.

I stedet ble det Astanas Miguel Ángel López Moreno som syklet seg inn på tredjeplass i sammendraget, samtidig som 24-åringen sikret seg den hvite ungdomstrøyen.

– Tenk på dette før du tyr til enkle forklaringer

På fredagens etappe slo Froome nærmeste konkurrent på etappen med over tre minutter, etter ha gått solo over 80 kilometer før mål. Det la grunnlaget for sammenlagtseieren i Giroen.

Den overlegne seieren fikk til å murre i sosiale medier, men den danske eks-syklisten Michael Rasmussen, som selv har innrømmet dopingbruk, forsvarer Froome.

– Hvorfor Froomes raid var mulig? 1. Velg å risikere alt. Også nedover. 2. Dumoulin var den eneste som jaget ham og måtte kjøre konservativt for ikke å tape alt til de tre sandsekkene han hadde på hjulet sitt. 3. Han hadde et Tour de France-verdig lag. Det var rett og slett Froome mot Tom. Tenk på disse faktaene før du tyr til enkle forklaringer. Jeg tror ikke Froome jukset (mer enn?) sin nærmeste konkurrent, skriver dansken på Twitter.