Det var nesten ikke til å dro da Chris Froome, som før etappen lå tre minutter og 22 sekunder bak sammenlagtleder Simon Yates, fredag kjørte seg inn i den rosa ledertrøyen i Giro d’Italia.

Team Sky-stjernen smadret konkurrentene etter et over 80 kilometer langt solobrudd.

– Bullshit, sa niendemann i Giro-sammendraget, LottoNL-Jumbos George Bennett, da han ble fortalt at Froome hadde ikledd seg ledertrøyen.

– Gjorde en Landis

Når han får høre at briten ligger 40 sekunder foran Tom Dumoulin i sammendraget utbryter han:

– Han gjorde en Landis! Jesus!

Sammenligning med Floyd Landis kommer Froome neppe til å sette pris på. I 2006 var Phonak-rytteren distansert i kampen om Tour de France-seieren etter å ha tapt åtte minutter på den 16. etappen.

Men med 126 kilometer igjen av den 17. etappen gikk han på et vanvittig solobrudd som gjorde at han plutselig slo sine nærmeste konkurrenter med fem minutter.

Plutselig var ledertrøyen innen rekkevidde, og det halvminuttet han lå bak Óscar Pereiro Sío etter monsterbruddet hentet han da det hele skulle avgjøres med en tempo på 20. etappe.

Isolert sett to imponerende comeback, men problemet med Landis var at han var proppet full av doping.

Dopingprøven han avla etter etappen viste at testosteronnivået hans var tre ganger høyere enn tillatt. Landis ble fratatt Tour de France-seieren og utestengt i to år.

– Ikke en insinuasjon

Derfor er sammenligningen med Landis oppsiktsvekkende, for selv om Froome har en Salbutamol-sky hengende over seg er det en stor forskjell på ham og Landis-skandalen.

Derfor så også LottoNL-Jumbo seg nødt til å legge inn en presisering etter å ha lagt ut Bennetts reaksjon på Twitter.

«For å unngå feiltolkning: Dette er ikke en insinuasjon, men en måte å uttrykke beundring for en eksepsjonell prestasjon. Gratulerer til Chris Froome og Team Sky», skriver laget.

Mange mener imidlertid at han Team Sky-rytteren burde ha deltatt i årets Giro d'Italia.

En urinprøve tatt etter den 18. etappen av Vuelta a España i fjor viste at sykkelstjernen hadde for høy konsentrasjon av salbutamol i urinen.

Froome risikerer utestengelse og kan bli fratatt sammenlagtseieren i Vueltaen. Derfor et er kontroversielt at han får sykle i påvente av en dom i saken.

– Astmaen ble verre i Spania rundt så jeg fulgte laglegens råd om å øke min dose av salbutamol. Som alltid la jeg stor vekt på å forsikre meg om at jeg ikke tok mer enn den tillate dosen, har Froome sagt til sitt forsvar.

Om Froome vinner Giro d'Italia avgjøres på lørdagens knalltøffe 20. etappe. Fjorårsvinner Tom Dumoulin må hente 40 sekunder for å sette ham på plass.