totalkollaps for sammenlagtlederen:

Froome smadret alle og overtok Giro-ledelsen på sensasjonelt vis

SNUDDE OPP NED PÅ ALT: Chris Froome smadret alt og alle, og etter å ha blitt avskrevet tidligere i rittet overtok han plutselig sammenlagtledelsen i Giro d'Italia på kongeetappen.
SNUDDE OPP NED PÅ ALT: Chris Froome smadret alt og alle, og etter å ha blitt avskrevet tidligere i rittet overtok han plutselig sammenlagtledelsen i Giro d'Italia på kongeetappen. Foto: Luk Benies
– Dette er noe for historiebøkene.

Chris Froome (Team Sky) startet fredagens kongeetappe i Giro d'Italia som fjerdemann, med hele tre minutter og 22 sekunder opp til sammenlagtleder Simon Yates (Mitchelton-Scott).

Da etappen var over, hadde han passert både Yates, Tom Dumoulin (Team Sunweb) og Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), og inntatt den den rosa ledertrøya etter et over 80 kilometer langt solobrudd der han regelrett smadret konkurrentene.

– Det finnes ikke ord som dekker det Chris Froome har gjort her i dag. Et ekstremt offensivt angrep på over 80 kilometer. Slik syklingen har utviklet seg er det utrolig sjeldent av noe slikt forekommer. Chris Froome får terningskast seks i dag, sier Uno-X Hydrogen Development Team-sportdirektør og tidligere landslagssjef Stig Kristiansen under Eurosports sending.

– Har aldri angrepet slik

Froome selv innrømmer lett at det var det mest elleville han har gjort så langt i karrieren.

– Det føltes slikt. Jeg tror aldri jeg har angrepet slikt med 80 kilometer som det på egenhånd, og gått hele veien til mål. Men laget gjorde en så fantastisk jobb for at jeg skulle klare det. Vi måtte gjøre noe spesielt i dag for først å forsøke å bli kvitt Simon, og så kom løs fra Dumoulin og Pozzovivo. Å gå fra fjerde til førsteplass, jeg kunne ikke gjøre det på den siste klatringen alene, så jeg måtte prøve fra langt hold. Colle delle Finestre var det perfekte stedet å gjøre det. Grusvei, som minner meg om å sykle på veiene i Afrika. Det føltes bra, jeg tenkte det var nå eller aldri. Jeg måtte prøve, sier han i et intervju vist på Eurosport.

Richard Carapaz (Movistar) og Thibaut Pinot (FDJ) tok andre- og tredjeplassen, mens Tom Dumoulin ble nummer fem - alle over tre minutter bak Froome.

Pozzovivo mistet sin tredjeplass, etter å ha kommet inn på 11. plass hele åtte minutter og 29 sekunder bak Froome.

Nå ligger alt i Team Sky-kapteinens hender før det hele skal avgjøres på den tøffe 20. etappen lørdag. Giroen avsluttes med en kort og paddeflat etappe i Roma søndag.

Froome leder nå Giro d'Italia 40 sekunder foran Tom Dumoulin. Ned til Thibaut Pinot, som kjørte seg inn på tredjeplass, er det fire minutter og 17. sekunder.

Dermed er det etter all sannsynlighet Froome og Dumoulin som skal gjøre opp om sammenlagtseieren lørdag.

– Det er en veldig tøff dag i morgen, men beina føles bra. Jeg har bare følt meg bedre og bedre underveis i rittet. Da jeg lå alene i tet i dag ga jeg alt, men jeg forsøkte også å holde meg innenfor mine grenser. Forhåpentligvis kan jeg avgjøre dette i morgen, sier Froome.

Simon Yates kom for øvrig i mål 38 minutter og 51 sekunder bak Froome, og falt til 18. plass i sammendraget.

Totalkollaps
Etter å ha kommet seg helskinnet gjennom tempoetappen tidligere i uken, var Yates storfavoritt til å vinne Giro d'Italia etter å ha herjet med konkurrentene i fjellene de to første ukene.

Torsdag fikk han imidlertid problemer og tapte halve forspranget sitt, og fredag var det bom stopp for 25-åringen.

Under den brutale klatringen opp de 33 hårnålssvingene i Colle delle Finestre, med godt over 80 kilometer igjen av etappen, ble Yates akterutseilt.

Dermed var plutselig Tom Dumoulin i førersetet, med Domenico Pozzovivo to minutter og 15 sekunder bak seg og Chris Froome to minutter og 54 sekunder etter.

Froome gikk med åtte mil igjen

Pozzovivo fikk også problemer opp Colle delle Finestre, mens Chris Froome satte fyr på etappen med å gå til angrep på konkurrentene og forsøke seg solo hele 80 kilometer før mål.

Etter å ha tråkket til fikk Froome raskt et forsprang på konkurrentene, og da han nådde toppen, 2178 meter over havet, hadde han et forsprang på 42 sekunder på Dumoulin og godt over to minutter på Pozzovivo.

Stakkars Yates var fullstendig akterutseilt, og var 16 minutter bak Froome da han endelig nådde toppen. Mitchelton-Scott-rytteren hadde båret ledertrøya siden 6. etappe, men på den 19. ble det tidlig klart at tiden i Maglia Rosa var forbi.

– Noe av det mest offensive vi har sett

Froome fortsatte å kjøre på ned fra Colle delle Finestre, og da han begynte klatringen opp tredjekategorien opp til Sestriere hadde forspranget til gruppen med Tom Dumoulin og Thibaut Pinot økt til nesten to minutter, mens Pozzovivo var over tre minutter bak.

– Dette rykket må kalles noe av det mest offensive vi har sett de ti siste årene, sier Stig Kristiansen.

– Ikke i mine i det villeste tanker trodde jeg det skulle gå så offensivt til verks. Vi håpet på det, og skulle Chris Froome ha noe reelt håp om å knekke Yates måtte han bruke Col de Finestre på en positiv måte. Men når du går alene med åtte mil igjen, da har du troen, sier han.

– Noe for historiebøkene

Da Froome nådde toppen i Sestriere på 2035 meters høyde, lå han to minutter og 41 sekunder foran gruppen til Dumoulin, noe som betød at han bare var 15 sekunder unna den rosa ledertrøyen.

Ned fra Sestriere økte forspranget ytterligere, og med drøyt tre mil igjen var Froomes forsprang så stort at han ledet an i kampen om Maglia Rosa.

– Det er noe av det beste, eller verste, jeg har sett så lenge jeg kan huske. Dette er noe for historiebøkene, sier Stig Kristiansen.

Froome holdt farten oppe på den siste klatringen opp Bardonecchia. Team Sky-stjernen hadde full kontroll på sin vei opp til 1908 meters høyde og kunne juble for en fullstendig overlegen seier.

Kontroversiell Giro-deltakelse

Mange mener Chris Froome ikke burde ha deltatt i årets Giro d'Italia.

En urinprøve tatt etter den 18. etappen av Vuelta a España i fjor viste at sykkelstjernen hadde for høy konsentrasjon av salbutamol i urinen.

Froome risikerer utestengelse og kan bli fratatt sammenlagtseieren i Vueltaen. Det er kontroversielt at han får sykle i påvente av en dom i saken.

– Astmaen ble verre i Spania rundt så jeg fulgte laglegens råd om å øke min dose av salbutamol. Som alltid la jeg stor vekt på å forsikre meg om at jeg ikke tok mer enn den tillate dosen, har Froome sagt til sitt forsvar.

Lik TV 2 Sporten på Facebook