Slik fungerer Hammer Stavanger

EN AV ATTRAKSJONENE: Alexander Kristoff stiller opp på hjemmebane for sitt UAE-Team Emirates-lag. Foto: AFP PHOTO / dpa / Arne Dedert / Germany OUT.
EN AV ATTRAKSJONENE: Alexander Kristoff stiller opp på hjemmebane for sitt UAE-Team Emirates-lag. Foto: AFP PHOTO / dpa / Arne Dedert / Germany OUT.
Reglene, konseptet og deltakerne i Stavanger denne helgen.

Se dag 1 av Hammer Stavanger på TV 2 og Sumo fra 16:30 fredag

Dagen etter at Tour des Fjords er ferdig begynner et nytt sykkelritt i og rundt Stavanger.

Det går fra fredag til søndag og vil se en rekke av verdens beste lag og ryttere i aksjon på Vestlandet, men rittet, som ble arrangert for første gang i Nederland i fjor, skiller seg fra vanlige sykkelritt på de aller fleste måter.

Det virker kanskje forvirrende, men i bunn og grunn er dette rittet relativt ukomplisert.

Lagkonkurranse og lagbytter

Det viktigste først:

Rittet, som har fått navnet Hammer Stavanger, går over tre dager med én etappe hver dag. Man kårer vinnere hver dag og én sammenlagtvinner til slutt, som i de fleste sykkelritt, men den store forskjellen er at man i dette rittet kårer et lag, og ikke en enkeltrytter, til vinner.

Altså: Alexander Kristoff, for eksempel, vil ikke kunne vinne hverken fredag, lørdag, søndag eller sammenlagt, men laget hans, UAE-Team Emirates, kan vinne.

Lagene scorer poeng hver dag, og laget som er best sammenlagt vinner - men mer om poengscoringen litt senere.

Det skal, som nevnt over, konkurreres over tre dager, men hvert lag kan bytte ryttere inn og ut fra én dag til den neste. Hvert lag stiller med fem ryttere til start hver dag, men Kristoff kan for eksempel altså sykle bare fredag og søndag.

Disse 14 lagene deltar:

 • Team Sky (Halvorsen)
 • Movistar
 • UAE-Team Emirates (Kristoff, Bystrøm)
 • Team Sunweb
 • Mitchelton-Scott
 • Lotto Soudal
 • Team LottoNL-Jumbo
 • Trek-Segafredo
 • BMC
 • Quick-Step Floors
 • Team EF Education First
 • Aqua Blue Sport
 • Caja Rural
 • Israel Cycling Academy (Jensen, Holst Enger)
 • Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini

Lagene vil variere hvilke ryttere de velger å stille til start med basert på løypen.

Én dag med klatring, én med spurt, og én med lagtempo

Den første dagen/etappen har fått navnet «Hammer Climb» og er følgelig kupert. Dag to heter «Hammer Sprint», hvor løypen er flatere, før man på søndag avslutter med «Hammer Chase».

Siste dagen er en lagtempo som minner mye om en klassisk jaktstart fra vintersportene. Poengene lagene sanker på de to første etappene danner grunnlaget for startrekkefølgen på siste etappe, og første lag i mål vinner rittet sammenlagt.

Konseptet er med andre ord ganske enkelt: første lag i mål på siste dag vinner.

Det er imidlertid det som skjer de to dagene før som gjør ting litt mer kompliserte.

Slik skaffer lagene seg poeng

Mens siste dag altså er en lagtempo, som vi kjenner godt fra «vanlige» sykkelritt, er de to dagene i forveien annerledes.

Både fredag og lørdag blir det vanlig fellesstart, men i stedet for å komme først over mållinjen, er målet å samle flest poeng underveis.

Poengfordelig ved hver runde:

 • 1.plass: 100
 • 2.plass: 81.00000648
 • 3.plass: 65.6100052488
 • 4.plass: 53.144104251528
 • 5.plass: 43.0467244437377
 • 6.plass: 34.8678467994275
 • 7.plass: 28.2429559075363
 • 8.plass: 22.8767942851044
 • 9.plass: 18.5302033709346
 • 10.plass: 15.009464730457

I Stavanger på fredag skal man sykle ni og en halv runde i en rundløype som er 8,4 kilometer lang. På hver passering av mållinjen deles det ut poeng til de ti første, og ved målgang legges alle poengene sammen lagvis. Laget med flest poeng totalt vinner. Med andre ord er det vesentlig å plukke poeng kontinuerlig på hver runde for å få en høy sammenlagtplassering.

Hver runde deles det ut 100 poeng til førstemann over linja, 81 til nummer to, og så videre (se figur til høyre).

På runde 3, 6 og 10 blir det imidlertid delt ut doble poeng. Med andre ord blir det følgelig hardest konkurranse om poengene på de tre rundene.

På lørdag i Sandnes, hvor man skal sykle ti runder i en rundløype på 9,2 kilometer, er konseptet det samme.

Hvert ritt varer i cirka to timer.

Slik avgjøres det

AVSTANDEN MELLOM LAGENE I SØNDAGENS "FINALE"
AVSTANDEN MELLOM LAGENE I SØNDAGENS "FINALE"

Slik vises rittet

 • Fredag 25.mai: Hammer Climb. På TV 2 og Sumo 16:30-19:30
 • Lørdag 26.mai: Hammer Sprint. På TV 2 og Sumo 15:30
 • Søndag 27.mai: Hammer Chase. På TV 2 og Sumo fra 14:30

Poengene hvert lag har samlet sammen fredag og lørdag bestemmer startrekkefølgen på søndagens lagtempo.

Av de 14 lagene som deltar, blir syv plassert in en slags b-finale, som vi kjenner det fra sprint på ski, og de syv beste i en a-finale.

Lederen etter de to første dagene er laget med lavest totalplassering. Altså: om BMC ble nummer 1 på fredag og 2 på lørdag, har de tre poeng. Om Team Sky ble nummer fire og fem, har de ni poeng.

Laget med lavest totalplassering vil starte lagtempoen 30 sekunder før lag nummer to, som igjen starter 28 sekunder før lag nummer tre. Og så videre (se figur til høyre).

Fem ryttere stiller til start på lagtempoen og tiden blir tatt på nummer fire i mål.

Første lag i mål vinner Hammer Stavanger.

Nytt og moderne konsept

Hammer Stavanger, som senere i år blir etterfulgt av Hammer Limburg og Hammer Hong Kong, er en ny måte å tenke sykkel på av arrangørene Velon og Infront Sports & Media.

Målet er å gjøre rittene mer seervennlige ved å sørge for kontinuerlig spenning og mindre «døtid».

Samtidig er målet at lagene, i motsetning til i andre ritt, skal tjene penger på rittetne ved at TV-inntektene fordeles utover på andre enn bare arrangøren selv - slik tilfellet er i ritt som Tour de France og Giro d'Italia.

Rittformatet fikk sin debut i Limburg i fjor, og da var det Team Sky som gikk til topps.

Favorittene og nordmennene

I og med at det kun er andre gang et Hammer-ritt blir arrangert, er det vanskeligere enn vanlig å forutse hvem som vinner og hva som kommer til å skje.

Til det er formatet, konseptet og måten å konkurrere på altfor ny for lagene, noe som var svært synlig i Limburg i fjor. På Climb-etappen, for eksempel, kom en gruppe seg løs tidlig, sopet med seg alle poengene og holdt unna til mål. Tilbake i feltet satt en god del lag og ryttere som lurte på hva som traff de.

Taktikken til de ulike lagene vil derfor bli interessant å se denne gangen, men det er, uansett rittutvikling, noen lag som skiller seg ut.

Mitchelton-Scott, med eksplosive ryttere som Michael Albasini, Roger Kluge og Daryl Impey, samt sterke temporyttere som Damien Howson og Cameron Meyer, fremstår som et allsidig og solid lag som kan ta mange poeng fredag og lørdag. Lagtempoen på søndag bør også passe det australske laget som hånd i hanske.

Allsidig og solid fremstår også Team Sunweb. Edward Theuns, Phil Bauhaus, Søren Kragh Andersen og Simon Geschke skal alle ha gode forutsetninger for å ta poeng både fredag og lørdag. Med Michael Storer på laget skal det også være mulig å ikke blamere seg på søndagens lagtempo.

BMC kommer med et vanvittig sterkt lag til Climb - og Chase-etappene med ryttere som Stefan Küng, Damiano Caruso, Dylan Teuns, Tom Bohli og Miles Scotson, men spørsmålet er hvordan de klarer seg på Sprint-etappen lørdag.

Quick-Step Floors, med ryttere som Niki Terpstra, Davide Martinelli og Fabio Jakonsen, virker til å være i samme båt, noe også regjerende mester Team Sky gjør. Med avsluttere som Kristoffer Halvorsen, Owain Doull og Jonathan Dibben bør ikke lørdagens ritt være noe problem. Med temposterke Gianni Moscon på laget bør heller ikke søndagens lagtempo være problematisk. Spørsmålet blir om de klarer å raske med seg nok poeng i bakkene på fredag til å være med helt der oppe.

Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm vil begge sykle alle tre rittene da UAE-Team Emirates bare har sendt fem ryttere til Norge. Duoen får selskap av den polske klatreren og veteranen Przemyslaw Niemiec, italienske Simone Petilli, som kun nylig kom tilbake fra et lengre skadeopphold, og unge og sterke Oliviero Troia.

De to siste nordmennene på start, Sondre Holst Enger og August Jensen, sykler på det som igjen er et eksperimentelt lag fra Israel Cycling Academy. Kvikke Edwin Avila og Dennis van Winden er med til Norge, og det samme er Nathan Earle, som viste seg frem på siste etappe av Tour des Fjords torsdag, israelske Omer Goldstein og tsjekkiske Daniel Turek.

Lik TV 2 Sporten på Facebook