RETT FRA LEVRA: Svenske Nilla Fischer (til høyre) er ikke redd for å si hva hun mener. Torsdag møter hun Ada Hegerberg (til venstre) når deres klubblag Wolfsburg og Lyon barker sammen. Bildet, med Ingvild Isaksen i midten, er hentet fra en kamp mellom Norge og Sverige i 2017. Hegerberg har siden den gang gitt seg på det norske landslaget.
RETT FRA LEVRA: Svenske Nilla Fischer (til høyre) er ikke redd for å si hva hun mener. Torsdag møter hun Ada Hegerberg (til venstre) når deres klubblag Wolfsburg og Lyon barker sammen. Bildet, med Ingvild Isaksen i midten, er hentet fra en kamp mellom Norge og Sverige i 2017. Hegerberg har siden den gang gitt seg på det norske landslaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er fortsatt for jævlig å være kvinne

Den svenske fotballstjernen Nilla Fischer mener lønnsforskjellene mellom menn og kvinner i fotballen er blodig urettferdig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld er det duket for kvinnenes Champions League-finale, når Ada Hegerbergs Lyon og Caroline Graham Hansens Wolfsburg barker sammen.

For Wolfsburg spiller også den svenske fotballstjernen Nilla Fischer (33).

Veteranen med 153 landskamper, OL-sølv, EM-bronse og VM-bronse for Sverige, samt fem cuptitler og tre ligamesterskap og én Champions League-tittel for Wolfsburg, opplever de store inntektsforskjellene til kvinnelige og mannlige fotballspillere som svært urettferdig.

– Jeg er kjempeglad for at jeg kan ha fotball som jobben min. Og jeg får bra betalt med tanke på at jeg er en kvinnelig spiller. Men hadde jeg hatt samme meritter som herrespiller ville jeg vært mangemillionær, sier hun til Expressen.

– Når jeg tenker på det, føles det jævlig kjipt. Men jeg prøver å ikke tenke for mye på det urettferdige, skulle jeg gjøre det ville jeg nok blitt gal, fortsetter Fischer.

Wolfsburg-kapteinen er ikke redd for å si akkurat hva hun føler, og suksessen på fotballspilleren har gitt henne en bedre mulighet til å nå ut i offentligheten.

– Jeg sier det jeg mener både i likestillings- og LHBT-spørsmål (LHBT er en forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner). Det er ingen forpliktelse til å gjøre det bare fordi man er kjent, men jeg vil ikke se tilbake på livet mitt og føle at jeg ikke gjorde en dritt for å forsøke å få et mer rettferdig samfunn, sier 33-åringen.

– Det er fortsatt for jævlig å være kvinne. Om jeg har en mulighet til å få oppmerksomhet om temaet, så vil jeg ta den. Så handler det om å stå sammen. Vi må være enige for at det skal kunne skje en forandring, fortsetter hun.

Etterlyser mannfolka

Fischer skulle ønske at flere svenske landslagsspillere hadde meldt seg på i debatten.

– Dessuten kan man lure på hvor mennene er i likestillingsdebatten, når #metoo diskuteres og når det er snakk om kjønnsspørsmål generelt. Jeg skulle ønske det var flere menn som stod opp, fordi det er blant dem den store forandringen må skje, mener Fischer.

Fischer, som lenge har vært åpen om sin lesbiske legning, har støttet #metoo-bevegelsen helt siden den startet i høst.

– Jeg har vel hatt flaks, om man kan kalle det flaks, men jeg har aldri blitt seksuelt utnyttet. Trakassering er noe annet, og det har jeg opplevd selv om det har vært på andre måter, sier hun og forklarer hvorfor hun har blitt trakassert.

– For at jeg spiller fotball, at jeg ikke ser kvinnelig ut og slike ting, sier Fischer.

– Jeg gråt som en dåre

Men både sportslig og på hjemmebane smiler livet til Nilla Fischer. På julaften ble hun og kona Maria Michaela «Mika» Fischer foreldre for første gang, da sønnen Neo kom til verden.

– Fødselen var verre enn noen sesongoppkjøringstrening jeg noen gang har gjort. Og jeg stod bare ved siden av, forteller hun.

Da det hele var over tok følelsene overhånd.

– Jeg gråt som en dåre da han kom ut. Det er det absolutt heftigste jeg har vært med på, sier Wolfsburg-spilleren.

En Champions League-tittel torsdag kveld vil neppe overgå akkurat det, men det vil bli ganske så heftig det også.