Kapteinen roser hareide:

– Til å være norsk, er han faktisk okey

Onsdag samlet Åge Hareide den danske bruttotroppen til første dag av treningsleiren for sommerens VM. To av hans mest betrodde menn skryter av sin sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Helsingør (TV 2 Sporten):

Sommerens VM-sluttspill nærmer seg, og onsdag hadde danskene sin første samling i idylliske Helsingør nord på Sjælland.

Landslagssjef Åge Hareide får skryt av to av sine største profiler, og det faktum at de danske stjernene nå skal være under nordmannens ledelse i mange uker i strekk, er noe de ser fram til.

– Til å være norsk, er han faktisk okey, ler Simon Kjær etter TV 2s spørsmål.

Når spøk så blir til alvor, kommer så lovordene om den norske landslagssjefen, samt noen trøstende ord til det som har vært en ryggplaget landslagssjef.

– Vi har et supert forhold til Åge i spillertroppen. Den frihet og tro han har hatt på oss både som spillere og mennesker har vært deilig, og jeg tror også det er det som har gjort at vi har hatt den suksessen vi har hatt. Vi har ikke tapt på våre siste 13 kamper, og jeg tror ikke vi kan være på et bedre sted rent mentalt enn det vi er nå. Hvis han har litt vondt i ryggen, så hjelper det å se at vi er glade og at vi er klare, sier Kjær.

Den danske kapteinen kjenner at det kribler i magen forut for VM-sluttspillet i Russland, der han og lagkameratene skal opp mot Peru, Australia og Frankrike i gruppe C.

– Det er fantastisk. Jeg er ser utrolig frem til å komme i gang. Det blir intens. Men det er gledelig at vi er her. , sier Kjær.

Schmeichel: – Hareide har vært et friskt pust for dansk fotball
​Også danskenes førstekeeper Kasper Schmeichel er full av lovord om sin norske sjef,

– Han er en fantastisk trener. Han har vært et friskt pust for dansk fotball. Han har endret noen ting, men han har fått laget veldig samlet. Vi har spilt en mer pragmatisk spillestil, men spilt etter våre styrker, og resultatene har vært det vi ville ha, sier Leicester-burvokteren til TV 2.

Stjernekeeperen ser frem til å tilbringe den neste måneden i den rutinerte trenerens nærvær.

– Det gleder vi oss til. Det er ikke første gangen vi har vært borte sammen over tid, men det er klart at det er lengre tid enn hva vi pleier, sier 31-åringen som i år VM-debuterer 20 år etter hans far Peter og hans lagkamerater kom til kvartfinalen i mesterskapet i Frankrike i 1998.

Schmeichel junior har selv også vært med på store ting i sin karriere, og kan kanskje bruke ligatittelen med Leicester fra 2015/16 - en av fotballhistoriens mest overraskende - som inspirasjon forut for et mesterskap der Danmark er en av mange outsidere.

– Vi har en veldig god lagfølelse her i laget. Vi har noen veldig gode spillere, og vi beviste i kvalik-kampene, da presset var stort, at vi også kan vinne dem, sier Schmeichel.

På den første treningsøkten i solskinnet i Helsingør var det i hvert fall en leken og munter dansk gjeng som viste seg fram for sjefen, noe som også er viktig all den tid bruttotroppen på 35 mann skal reduseres til 24 allerede søndag, og ytterligere ned til 23 ved FIFAs offisielle innmeldingsdato 4. juni.

Les også: Hareide svarer på Årsts Bendtner-uttalelser: – Synes ikke han skal si det

Hareide skryter av gjengen: – Fantastisk fine gutter
​Hareide selv kjenner også på at det er deilig endelig å være i gang.

– Det er hyggelig. Det er kjekt å se igjen spillerne. Vi var samlet i mars, og nå er vi her igjen. Nå skal vi være lenge sammen, og det er fantastisk fine gutter. Det blir bra, sier Hareide til TV 2.

Danskenes åpningskamp i VM er ikke før 16. juni, og Hareide er klar på hva som må til for å bevare det gode humøret som gruppen oser av på dag én av leiren.

– Det handler veldig mye om å bevare mental energi, og rett og slett ikke å bli tappet i øverste etasje. Vi kan alltids tilpasse treningene med tanke på kamper, men svært ofte er det en slitasje i slike mesterskap, sier Hareide.

Hareide trekker også fram sin assistent Jon Dahl Tomasson, en av dansk VM-histories største legender, som en suksessfaktor i denne prosessen.

– Vi har snakket mye om det. Jeg tror vi må se den veien for å ha nok energi i laget vårt. Så har vi en del spillere som har vært med før også, og det er også en fordel. De kan også komme med korrigeringer underveis, sier Hareide.