Fotball-drapet Colombia aldri glemmer

Fotballstjernen Andrés Escobar ble drept fordi han scoret selvmål og sendte Colombia ut av VM i 1994. TV 2 har besøkt Medellín, byen hvor fotball-galskapen kun overgås av narkotika-produksjonen.

Se Senegal-Colombia på TV 2 og Sumo torsdag kl. 16.00!

Året er 1994. Fotball-VM arrangeres i USA, og Colombia er en av jokerne til å hente hjem gullet. I stedet går det galt allerede i gruppespillet. Først taper søramerikanerne overraskende mot Romania i åpningskampen. Deretter blir vondt til verre i den avgjørende kampen mot vertsnasjonen.

Lagets store stjerne, Andrés Escobar, klarer på klønete vis å sende ballen i eget nett. Colombia taper 1-2 og må reise hjem fra VM før det knapt har begynt.

De colombianske fotballspillerne mottar trusler etter nederlaget, og mange går i dekning. Det gjør ikke lagets kaptein og store syndebukk, Escobar. Han drar ut på byen for å møte fansen. En julikveld i 1994 blir han skutt og drept utenfor en bar i Medellín.

– Han ble et symbol på grunn av drapet. På grunn av narkokrigen her i landet måtte den gutten betale den ultimate prisen, sier Rodolfo Munchalbe, en eldre mann som levde i den colombianske byen også da.

På den tiden er Medellín en av verdens farligste byer. 600 mennesker blir drept i måneden, nesten uten at folk blunker. Men mordet på Andrés Escobar påvirker hele Colombia.

– Det var svært tøft. Han var svært godt likt i hele Colombia. Folk var lei seg, medspillere var lei seg. Vi kom oss nesten ikke gjennom det, forteller en Atletico Nacional-supporter, klubben Escobar spilte i.

– Jeg har gode minner med Andrés både fra klubblaget og landslaget, særlig da vi vant Copa Libertadores sammen. Det var en stor sorg for Colombia som nasjon og for meg personlig, sier tidligere lagkamerat John Jairo Tréllez til TV 2.

Pablo Escobar forandret fotballen
​Selv om retten aldri kan fastslå det, antar de fleste at kriminelle forbindelser til nakotikakartellene i Medellín står bak drapet. Trolig på grunn av selvmålet, som kostet gamblere mange millioner. Mannen som blir fengslet for drapet heter Humberto Castro Muñoz, livvakten til Gallon-brødrene. Narkogangstere som nettopp har forlatt Pablo Escobar til fordel for et konkurrerende kartell.

Medier over hele verden knytter drapet av Andrés Escobar til navnebror og narkobaron Pablo Escobar. De to er ikke i slekt, men veiene deres krysses ofte. Kokainsmugleren Pablo Escobar er kjent for sine voldelige metoder og skal ha drept over 3000 mennesker på veien mot sin rikdom. Men han er også en ivrig fotballsupporter. Det bekrefter broren hans til TV 2 da vi besøker ham hjemme i Medellín.

– Vi dro ofte på stadion for å se vårt favorittlag, sier Roberto Escobar.

Pablo Escobar skal ha mye av æren for fotballens storhetstid i Colombia på 80- og tidlig 90-tallet. Han bygger fotballbaner i Medellín og investerer stort i byens klubber, deriblant Atletico Nacional, hvor Andrés Escobar spiller.

– Jeg traff Andrés flere ganger på stadion da han spilte fotball. Han var et fantastisk menneske, forteller Roberto Escobar.

På det tidspunktet, under narkokrigen, når fotballen i Colombia et svært høyt nivå. Andre karteller investerer også i fotballag, og det er så mye penger i colombiansk fotball at stjernene velger bort internasjonale klubber til fordel for den hjemlige ligaen. Så sterk er ligaen at Atletico Nacional, med Andrés Escobar i spissen, vinner Copa Libertadores i 1989, som tilsvarer den europeiske mesterligaen.

Bruker fotballen til å hvitvaske narkotikapenger
​Men det er også en mørkere side ved fotballen på denne tiden. Pablo Escobar bruker fotballklubbene til å hvitvaske narkotikapenger. Broren hans, Roberto, også kalt «Regnskapsføreren», vil gjøre pengestrømmen lovlig. I en fotballklubb kan de enkelt bokføre høyere inntekter enn de faktisk har og dermed hvitvaske narkotikapengene. Narkobaronen bestikker og dreper også de som står i hans vei for å få de resultatene han ønsker. Likevel mener storebror Escobar at fotballen var bedre før.

– Det er mer voldelig nå enn da. Det var ikke vold på barene den gang. Man gikk for å se laget sitt, og tilskuerne til lagene som møttes var sammen i barene. Det var ikke like mye vold før, sier Roberto Escobar til TV 2.

Politiet jakter Pablo Escobar i mange år, og i desember 1993 finner de narkobaronen og skyter han etter et rømningsforsøk. Et halvt år senere blir navnebror Andrés drept.

– I hvilket år døde Andrés? 1994. Og i hvilket år døde Pablo? 1993. Dermed er det umulig at Pablo har sendt noen for å drepe ham, sier Roberto Escobars livvakt til TV 2. Tydelig lei av spørsmål som knytter brødrene Escobar til fotballspilleren med samme etternavn.

Teoriene er likevel mange om hvem som egentlig sto bak drapet på Colombias store fotballhelt. En ting er sikkert: Colombianerne glemmer det aldri.

– Det var spesielt måten han døde på som var vanskelig for folk å svelge. De drepte en person for en bagatell. Ingen fortjener å dø på den måten, sier en Atletico Nacional-supporter utenfor stadion.

– De tok fra oss et idol. Det gjør vondt å høre navnet hans. Han gikk bort altfor tidlig, sier en annen.

– Det beste landslaget noensinne
Drapet på Andrés Escobar er på mange måter også døden for Colombiansk fotball. I hvert fall i mange år. I 1998 ryker de også ut i gruppespillet i VM, og deretter tar det 16 år før de klarer å kvalifisere seg til et verdensmesterskap igjen. Under VM i Brasil 2014 karrer de seg helt til kvartfinalen og får mesterskapets toppscorer i James Rodriguez.

Nå håper colombianerne at spøkelset fra 1994 har sluttet å forfølge dem.

– Nå har vi colombianske spillere i Europa, Mexico, Brasil og de store ligaene i verden. I dag har vi det beste landslaget vi noen gang har hatt i Colombia, sier Rodolfo Munchalbe.