MANCHESTER CITY-LEGENDE: Yaya Tourés største bragd for Manchester City var å være med på å vippe Manchester United ned fra tronen.
MANCHESTER CITY-LEGENDE: Yaya Tourés største bragd for Manchester City var å være med på å vippe Manchester United ned fra tronen. Foto: Oli Scarff

Touré: – Jeg hater ham, den jævelen

Yaya Touré avslører sin verste motspiller og snakker om hvordan det var å være med på å sette Manchester United i skyggen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klubblegenden Yaya Touré (34) får sin første kamp fra start for sesongen når Manchester City tar imot Brighton hjemme på Etihad onsdag kveld.

Nå avslører han hvilken motspiller han aller minst likte å møte.

– Jeg hater ham, den jævelen, sier Touré til Daily Mail.

Mannen han snakker om er Manchester Uniteds Nemanja Matic. Ivorianeren er full av beundring for midtbanekrigeren som ankom Old Trafford fra Chelsea.

– Han er så vanskelig å spille mot. Det har vært moro å spille mot ham, selv om det er vanskelig, sier 34-åringen.

Han mener Matic er brutal å møte, og innehar stort sett alle egenskapene som trengs.

– Han er sterk og høy. Han kan løpe, han kan falle tilbake, han følger deg, han kan kjempe. Han er en veldig god spiller, skryter Touré.

TØFFESTE MOTSPILLER: Yaya Touré er full av beundring for Nemanja Matic.
TØFFESTE MOTSPILLER: Yaya Touré er full av beundring for Nemanja Matic. Foto: John Sibley

– Kom for å sette United i skyggen

Ivorianeren, som ankom City fra Barcelona for 24 millioner pund i 2010, mener hans viktigste bidrag for klubben var å være med på å rive Manchester United ned fra trone.

– Da jeg kom til City måtte vi sette dem i skyggen for å bli en stor klubb, sier Touré til Manchester Evening News.

– Vi kan ikke sammenlignes. De har så mange trofeer, så mange Champions League-finaler, men hensikten var å komme til City for å sette United i skyggen, selv om det ville være vanskelig, fortsetter han.

Øyeblikket da drømmen på mange måter gikk i oppfyllelse, var under FA-cupsemifinalen på Wembley i 2011. Touré scoret kampens eneste mål.

– Den semifinalen var en stor del av det. Den dagen hadde vi fansen og til og med spillerne, sier han.

– United var i veien for oss. Vi måtte få dem ut av veien. De var så sterke, de vant ligaen det året, fortsetter Touré.

I 2011-semien mot Manchester United var en pauseprat med høy temperatur med på å snu kampen, og i så måte kickstarte det som skulle bli en storhetstid for City.

– I inngangen til kampen hadde de så mye selvtillit, de trodde de kom til å slå oss. Jeg vil aldri glemme det. De bommet på store sjanser. I pausen var det nesten slåssing i garderoben. Jeg sa til laget «gå ut der og spill som menn - ellers går vi hjem igjen og sier til Khaldoon (City-eieren) takk, vi har har tatt imot pengene dine men nå må vi videre fordi denne klubben aldri vil oppnå noe, forteller Touré.

– Vi hadde den praten, og man så et annet City i andre omgang. Det var derfor vi vant kampen. Det var helt fantastisk, fortsetter han.

I finalen mot Stoke ble det også 1-0-seier, nok en gang med Yaya Touré som matchvinner.

Året etter vant Manchester City Premier League, den første av totalt tre ganger i løpet Tourés tid i klubben. To ligacuptitler har det også blitt.

Totalt, i alle turneringer, har det blitt 315 kamper og 82 mål.

ENDTE 35 ÅRS TROFÉTØRKE: Carlos Tevez og Yaya Touré kunne stolt vise frem FA-cuptrofeet i 2011. Det ble begynnelsen på noe stort for Manchester City.
ENDTE 35 ÅRS TROFÉTØRKE: Carlos Tevez og Yaya Touré kunne stolt vise frem FA-cuptrofeet i 2011. Det ble begynnelsen på noe stort for Manchester City. Foto: AP Photo/Tim Hales

– En av de viktigste i klubbens historie
Veteranen fra Elfenbenskysten, som fyller 35 år på sesongens siste dag søndag, forlater klubben ved sesongslutt,

Pep Guardiola beskriver Yaya Touré som en av de viktigste spillere i Manchester Citys historie og tilegner sesongens siste hjemmekamp til ham.

– Han har vært stor for denne klubben. Det er fotballspillere som gjør klubber større, og han har uten tvil vært en av de viktigste i denne klubbens historie. Han hjalp Manchester City å ta et nytt steg, og jeg håper vi kan gi ham en god avskjedskamp, sier Guardiola.

– Vi tilegner kampen til ham. I morgen spiller vi alle for Yaya.

Forholdet til Touré har ikke vært uproblematisk etter at Guardiola kom til klubben. Manageren reagerte særlig på uttalelser fra spillerens frittalende agent Dimitri Seluk, og en stund var spilleren helt ute i kulden.

Touré spilte seg likevel tilbake i Guardiolas planer og ble i fjor sommer belønnet med en ny ettårskontrakt.

Denne sesongen har han måttet nøye seg med ni innhopp. Guardiola sier at veteranen ikke må bedømmes etter denne sesongen alene.

Enorm personlighet

– Vi må se på hele hans karriere, og ikke bare i Manchester. Også i Russland, i Barcelona og Monaco. Han er en spiller med enorm personlighet. Noen ganger spiller det ingen rolle hva slags fysisk form han er i eller hvor han spiller. Han elsker å spille fotball, og han føler ikke press, sa han.

– Han var den eneste vi forlenget kontrakten til forrige sesong. Jeg håper han fortsetter i fotballen og kanskje kommer tilbake hit.

Guardiola ville ikke spekulere i om Touré fortsetter sin aktive karriere, men sa at han ikke er i tvil om at spilleren er i stand til å spille videre på Premier League-nivå om han ønsker det.

Manchester City har for lengst sikret seriegullet. Klubben avslutter sesongen hjemme mot Brighton onsdag og borte mot Southampton søndag. Guardiola ville tirsdag ikke si noe om sine planer for overgangsmarkedet.

– Vi skal spille de to kampene, prøve å ta poeng og avslutte sesongen sterkt. Så får vi se hva som skjer videre, sa han.

(©NTB/TV 2)