Belgium's Michael Goolaerts of Veranda's Willems-Crelan cycling team poses during the presentation of the team for the Baloise Belgium Tour cycling race, on May 23, 2017 in Lochristi.
Belgian cyclist Michael Goolaerts died in hospital on April 8, 2018 at the age of 23, hours after suffering heart failure during the gruelling Paris-Roubaix one-day classic race in France. / AFP PHOTO / BELGA AND Belga / DAVID STOCKMAN / Belgium OUT
Belgium's Michael Goolaerts of Veranda's Willems-Crelan cycling team poses during the presentation of the team for the Baloise Belgium Tour cycling race, on May 23, 2017 in Lochristi. Belgian cyclist Michael Goolaerts died in hospital on April 8, 2018 at the age of 23, hours after suffering heart failure during the gruelling Paris-Roubaix one-day classic race in France. / AFP PHOTO / BELGA AND Belga / DAVID STOCKMAN / Belgium OUT Foto: David Stockman

Endelige konklusjoner om årsaken til dødsfallet må vente, men er viktig for fremtiden

Sykkelsporten har mistet nok en kollega og ung utøver, skriver TV 2s ekspert Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som Paris- Roubaix feltet feide over de ikoniske og kjente brosteinsstrekkene på de ellers litt trauste og grå omgivelsene på vei mot den grå industribyen Roubaix, utspant det seg en skjebne langt fra den folkefesten idrettsarrangementet er ment å være.

Mens den meget populære verdensmesteren Peter Sagan satte en ekstra spiss på det tradisjonsrike sykkelrittet med å passere målstreken først ikledd den symbolsterke VM-trøya, ble det kjempen en desperat kamp på sykehuset i Lille nord i Frankrike. Michael Goolaerts svevde mellom liv og død.

Bildene fra masseveltet tidlig i rittet viste at det var alvorlig. Goolaerts lå livløs på bakken og alvoret til legepersonellet på stedet var lett å lese. Velt og ulykker i sykkelritt er dessverre relativt normalt, og legepersonellets bevegelser kan leses som indikasjon på alvoret.

Som regel opptrer legene normalt rolig på tross av ryttere som skriker og vrir seg i smerte. Måten de beveget seg på mens de behandlet Goolaerts var annerledes enn det pleier fordi legene virket mer desperate enn rytteren.

Samtidig med at det ble kjempet en kamp for livet ble kameraene igjen flyttet tilbake til den langt mindre viktige, men allikevel intense konkurransen om hvem som blir førstemann inne på velodromen i Roubaix.

Mens vi fulgte Sagan og resten av feltet mottok vi meldinger om at den belgiske sykkelrytteren i Verandas Willhem-Crelan mottok behandling for hjertestans og var fløyet til sykehuset med helikopter.

Meldingene skygget over sirkuset, og i mål var også tankene til flere av rytterne hos sin kollega. Blant dem var den belgiske mesteren Oliver Naesen som rett etter målgang tvitret at alt han nå tekte på var sin kollega som han håpet var ok. Dessverre stod Gooelaers liv ikke til å redde.

Klokken 22.40 på sykehuset i Lille, med familie og venner rundt seg ble 23-åringen erklært død. Familie og venner mistet en av sine kjæreste, det profesjonelle sykkelfeltet har mistet en kollega, og sporten har mistet nok en ung utøver. Som profesjonell sykkelrytter levde den unge mannen ut drømmen mange unge utøvere trener hardt og ofrer mye for å nå.

Plutselig var det slutt slik vi dessverre har vært vitne til før etter skjebnesvangre velt, eller plutselig dødsfall ofte forklart som hjertestans.

Meldingene sier at dødsårsaken også denne gang var hjertestans. Om hjertestansen ble forårsaket av veltet er for tidlig å si. Endelige konklusjoner om årsaken til dødsfallet må vente, men er viktig for fremtiden.

Sykkel- og utholdenhetsidrett på et slikt nivå er en voldsom belastning og alle dødsfall må i størst mulig grad dokumenteres for fremtidig forebygging. Idrett og sykkelkonkurranser skal være drama, men ikke et alvor på liv og død.

Hvil i fred, Michael Goolaerts.