Bjørgen takket av med NM-sølv – ble hyllet av Kalla

Marit Bjørgen (38) gikk inn til NM-sølv i sitt siste renn som langrennsløper.

Marit Bjørgen avsluttet langrennskarrieren med NM tremil i strålende solskinn i Alta.

38-åringen gikk inn til sølvmedalje foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men måtte se seg slått med 31 sekunder av suverene Ragnhild Haga.

Dermed fulgte Haga opp OL-gullet med et NM-gull, og 27-åringen ødela dermed Bjørgens avskjedsfest.

– Marit fikk vinne i går, så hun må tåle å bli litt slått også. Jeg måtte bruke det som var min siste mulighet til å slå henne, sier en lattermild gullvinner til TV 2.

Dermed er en æra i norsk langrennssport over.

En av dem som hyllet Bjørgen etterpå var Sveriges skidronning Charlotte Kalla.

– Jeg ble overrasket av alle SMS som ramlet inn da jeg fikk dekning igjen etter noen dager i fjellet, og ble møtt av beskjeden om at Marit har bestemt seg for å slutte. Det var ventet, men en merkelig beskjed å ta til seg. Marit har vært med i langrennssporten siden jeg begynte å følge idretten. Marit er et idol, forbilde og en inspirasjonskilde. Marit som skiløper har betydd mye for meg, men også hennes egenskaper ved siden av idretten. Klok, omtenksom, generøs, positiv. Jeg kommer til å savne Marit, sier Charlotte Kalla i en SMS til TV 2 Sporten.

Tidenes vinterolympier ble heiet i mål av lagvenninnene og Alta-publikumet under lørdagens siste renn i karrieren.

– Jeg fikk frysninger nedover ryggen da jeg så de stå der. Det er denne gjengen jeg kommer til å savne, sier Bjørgen til NRK.

– Therese betyr mye for meg

Bjørgen takker for støtten hun fikk langs løypen.

– Jeg har bare fått hyggelige tilbakemeldinger. I dag også da jeg gikk. Folk hadde laget plakater og heiet meg frem. Jeg har fått veldig hyggelige meldinger, sier hun til TV 2.

Bjørgen innrømmer overfor TV 2 at spesielt støtten fra Therese Johaug har betydd mye for henne. Johaug la ut en hyllest av Bjørgen på Isntagram da nyheten ble kjent.

– Det viktigste for meg er tilbakemeldingene fra de nærmeste. Therese for eksempel. Hun betyr mye for meg. Hun la ut et bilde på Instagram i går. Man blir jo rørt og veldig glad. Therese har betydd mye for meg, sier Bjørgen til TV 2.

Selv sa Johaug at tårene trillet da hun fikk beskjeden om Bjørgens avgjørelse.

– Tårene trillet, jeg må innrømme det. Det er så rart, hun har vært et av mine største forbilder hele veien. Vi har trent veldig mye sammen utenfor samling. Vi har pushet hverandre og sett at vi begge har utviklet oss ved å gjøre det, sa Therese Johaug til NRK.

– Ser frem til å være anonym

Nå ser Bjørgen frem til å slappe av med familien.

– Jeg kjenner at jeg er lettet og glad. Jeg gleder meg til å komme hjem til Marius nå.

– Kommer du til å savne å konkurrere?

– Jeg kommer nok til å savne det, men jeg gleder meg til å trekke meg tilbake også, og være anonym, sier Bjørgen.

– Det er vemodig, men en gang må ting ta slutt.​

Bjørgen varslet pressen om avgjørelsen fredag.