Mortensen-dobbel da Sarpsborg knuste Vålerenga

Patrick Mortensen spilte hovedrollen og scoret to mål da Sarpsborg 08 banket Vålerenga 3-0 i mandagens Eliteserie-oppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se scoringene i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

Sarpsborg 08 - Vålerenga 3-0

Vålerenga var stinn av selvtillit etter to seire på to kamper i innledningen av årets sesong, men hjemmelaget Sarpsborg 08 fikk hovedstadslaget kraftig ned på jorda igjen 2. påskedag.

Patrick Mortensen sendte østfoldingene i føringen, før Jon Helge Tveita økte ledelsen for østfoldingene. Vålerenga var aldri i nærheten, og danske Mortensen fastsatte til 3-0 like før slutt.

– Fullt fortjent seier til Geir Bakkes menn som tok en ny skalp mot sin gamle arbeidsgiver, sa Jesper Mathisen i FotballXtra-studio etter kampen.

– Først må du vinne kampen, og så får du ta spillet etter hvert. Vi presterer for dårlig både individuelt og kollektivt. I dag var vi en dårlig kopi av oss selv , konkluderte Vålerenga-trener Ronny Deila overfor TV 2.

Mortensens skremmeskudd: – Vi er bedre enn i fjor
Tomålscorer Mortensen var selvsagt også storfornøyd med det laget leverte foran rekordmange 6149 tilskuere på Sarpsborg stadion.

– Det er deilig. Når vi har spilt to kamper, og man ikke har scoret som spiss, er det deilig å komme i gang her med to mål. Men spesielt deilig er det at vi vinner. Det var publikumsrekord, og det er deilig å kunne gi litt igjen til alle de som har kommet, sier den danske helten til TV 2 etter kampslutt.

Spissen med draktnummer 69 sender også et skremmeskudd til dem som tror at forrige sesongs serietreer er svekket som et resultat av tapene av mange spillere, blant dem Krepin Diatta og Sigurd Rosted.

– Vi er bedre enn i fjor. Vi har mistet noen gode spillere, men vi har også fått noen solide spillere inn. Vi ser veldig solide ut. Jeg synes vi vinner fortjent, og det ser veldig spennende ut, sier Mortensen.

Deila: – Så ut som om vi hadde gjort et eller annet feil i inngangen
I motsatt leir var man åpenbart mye mer skuffet etter mandagens prestasjoner.

– Vi var ikke på stasjonen de første 20, og de tar ledelsen fortjent. Så synes jeg vi har en god periode inn mot pause og etter pause der vi begynner å produsere litt sjanser. Men så scorer de 2-0 på et kjempeskudd, og da synes jeg det er svakt de siste 20 minuttene. Men sett under ett, produserer de mer enn oss og vinner fortjent, sier Vålerenga-trener Ronny Deila til TV 2.

«Diesel-motoren» som kjennetegnet Marit Bjørgen under OL i Pyeongchang, og som har vært å spore også hos Vålerenga i starten av denne Eliteserie-sesongen, virket å være borte.​

– Vi må få fram bensinen igjen. Det så ut som om vi hadde gjort et eller annet feil i inngangen. Hva det er, må vi og gutta finne ut av, sa Deila.

Sarpsborg-dominans fra start

Sarpsborg 08 åpnet soleklart best på eget gress. Østfoldingene tok også ledelsen 18 minutter ut i omgangen etter en godt plassert hodestøt fra danske Patrick Mortensen.

– Et fantastisk innlegg fra Ole Jørgen Halvorsen der Patrick Mortensen har sitt kontor. Et fantastisk innlegg, og man ser mønsteret i angrepet til Sarpsborg, sa Jesper Mathisen TV 2s FotballXtra-studio om hjemmelagets ledermål.

Sarpsborg leverte en meget god første halvtime i sin andre hjemmekamp for sesongen, og bortelaget fra Oslo hadde store problemer med å få tatt til seg ballen.

Den første farligheten for Vålerenga kom ti minutter før hvilen da nyervervelsen Sam Johnson fikk vent seg fri i sekstenmeteren og satt Aslak Falch på prøve. Skuddet gikk imidlertid rett på sisteskansen og ut av farlig sone.

– Sarpsborg har vært det førende laget hele omgangen, og scoret et nydelig mål. Hjemmelaget har rett og slett sett bedre ut, godt organisert også vet vi hva de har å by på nå de angriper, sa Mathisen da pausesignalet gikk på Sarpsborg Stadion.

Perlescoring

Andreomgang startet som den første sluttet, og Sarpsborg var aggressive i presset og gjorde det vanskelig for Vålerenga. Utligningen uteble, men hjemmelaget økte ledelsen 20 minutter ut i omgangen. En fantastisk enkeltmannsprestasjon av Jon Helge Tveita endte i to mål ledelse for sarpingene.

– En vakker scoring fra Tveita. Drar av en mann, to mann, tre mann og banker ballen i krysset. Mannen som kom inn på laget i dag fordi Askar har en liten skade. Nå ser denne kampen ganske avgjort ut, sa FotballXtra-studioet etter 2-0-målet.

– Jeg får ballen på midten, og ser ikke så veldig mange alternativer. Men den går i mål, så det er fantastisk. Det var utrolig gøy, sa Tveita selv til TV 2 etter kampslutt.

Vålerenga kom heller aldri nærmere. Det var derimot Sarpsborg som skulle få sin tredje scoring for dagens da danske Mortensen banket inn sitt andre mål i kampen. 3-0.

Hjemmelaget hadde fullstendig kontroll gjennom hele omgangen. En bunnsolid hjemmekamp av Geir Bakkes menn som tok sin andre overbevisende hjemmeseier etter trepoengeren mot Rosenborg i første serierunde.

– Vi er litt tyngre og litt mer solide. Jeg synes vi vinner fortjent. Det er den lille hjemmebanefordelen som man skal ha, som også er forskjellen på lagene i dag. Vi skal ikke hovere og påberope oss at vi var fryktelig gode, men vi vinner fortjent synes jeg, oppsummerte Bakke overfor TV 2.