Scott (36) fikk NHL-debuten – 13 år etter at han spilte hockey sist

En 36 år gammel amatørkeeper på dagskontrakt sto i mål de siste 14 minuttene for Andreas Martinsens Chicago Blackhawks i kampen mot Winnipeg Jets i NHL torsdag.

GLAD AMATØR: Scott Foster blir gratulert av Thomas Jurco. Foto: Dennis Wierzbicki

Martinsens lag vant til slutt 6-2, men det ble smådramatisk da det gjensto rundt 14 minutter av tredje periode.

Før kampen trakk keeper Anton Forsberg seg fra troppen som følge av skade, og da reservekeeper Collin Delia i tredje periode måtte forlate isen som følge av krampe, måtte nødløsningen settes i live. Fra før var førstevalget Corey Crawford skadd.

Martinsens lag hadde ikke flere målvakter å ta av i NHL-troppen, men trenerapparatet hadde forutsett et mulig skadescenario og hadde like før kampen gitt den 36 år gamle revisoren Scott Foster en dagskontrakt så han kunne komme på isen om det ble nødvendig.

Det ble det, og etter en rask oppvarming entret Foster isen til et voldsomt jubelbrøl fra nesten 22.000 tilskuere. Han kom med det inn til sin første, og mest sannsynlig siste, NHL-kamp.

MÅTTE BYTTES UT: Keeper Collin Delia må hjelpes av isen med krampe. Foto: Dennis Wierzbicki

13 år siden sist kamp

Foster, som aldri tidligere har spilt en NHL-kamp, spilte sist en tellende kamp i 2005. Den kom i en mindre liga i delstaten Michigan.

Blackhawks-laget ledet allerede 6-2 da Foster kom inn, og mye skulle gå galt om laget skulle miste ledelsen.

Etter ett minutt på isen blokkerte Foster det første forsøket fra Winnipeg, og til tross for at Jets-laget fikk løsnet sju avslutninger mot amatørkeeperen, holdt han buret rent i sine 14 minutter på isen.

– Dette er noe ingen kan ta fra meg. Jeg skal hjem og fortelle det til mine barn, så de kan fortelle det videre til deres venner. Dette er virkelig moro, sa Foster etter kampen.

Første og siste kamp

Allerede natt til lørdag skal Martinsens lag igjen i aksjon i NHL, men det blir uten Foster som må gå tilbake til sine revisoroppgaver. Laget har i stedet hentet inn backup fra samarbeidsklubben Rockford i AHL.

Martinsen var på isen i drøye 13 minutter torsdag. Han bidro med ett skudd på mål, men var ikke involvert i noen av scoringene.

Blackhawks fikk tidlig overtaket i kampen, og etter 11 minutters spill i andre periode var stillingen 4-0.

I løpet av de siste seks minuttene av denne perioden fikk Jets sine to mål, mens Blackhawks også satt et mål ved Svenske Erik Gustafsson.

I begynnelsen av siste periode sto hjemmelagets Alex DeBrincat for kampens siste scoring.

Blackhawks er allerede ute av kampen om en sluttspillplass, mens Jets allerede har sikret seg en plass.

NB: Tirsdag starter finalen i ishockey-sluttspillet: Storhamar - Lillehammer kl. 18.45 på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no.