ELLEVILL GARDEROBEJUBEL: G19-landslaget etter kampen.
ELLEVILL GARDEROBEJUBEL: G19-landslaget etter kampen. Foto: NFF

Norge til G19-EM etter vanvittig sluttspurt

Hat trick-helt Erling Braut Håland avgjorde på overtid. Også G17-laget er klar for EM.

Ti minutter før slutt i G19-landslagets skjebnekamp ledet Skottland 4-2, og Norge så ikke ut til å klare å sikre seg en plass i EM.

Så snudde alt.

Først reduserte Jens Petter Hauge til 3-4, og fem minutter før slutt utlignet Eman Markovic for Norge.

På overtid fikk de norske gutta straffa, og Moldes Erling Braut Håland satte den sikkert i nettet.

Det var Hålands tredje mål, stillingen var 5-4, og når man visste at Tyskland var på vei til å slå Nederland 4-1 i den andre kampen i gruppen så kunne man slippe jubelen løs for EM-plass.

- Det er litt over et år siden vi i støtteapparatet og spillerne var sammen for første gang og det har vært lagt ned en kjempejobb av alle som er involvert siden det. Jeg mener vi har hatt den bratteste utviklingskurven i Europa og det fikk vi vist denne uka, sier Pål Arne Johansen til fotball.no.

- Det er et trangt nåløye, men vi klarte det. Mesterskapet i Finland spilles på kunstgress og det er et bra underlag for oss. Jeg føler vi har en bra mulighet. EM fungerer også som kvalifisering til VM i Polen i 2019 og vi har en drøm om å komme oss dit også.​

Det var en kamp med enorme svingninger. Til pause ledet Norge 2-0 etter to mål av Braut Håland.

I andreomgang scoret Skottland fire ganger, før de norske gutta startet sin elleville sluttspurt.

EM-sluttspillet spilles i Finland i juli. Gruppene trekkes 30. mai.

- Det er helt fantastisk, særlig med tanke på hvordan utviklingen var i G19-kampen. Da var vi både høyt oppe og langt nede, men det gikk bra til slutt og det er sterkt å snu en kamp på den måten, sier Nils Johan Semb til fotball.no.

G19-trener Pål Arne Johansen slipper jubelen løs. FOTO: Leiv Ivar Akselvoll.
G19-trener Pål Arne Johansen slipper jubelen løs. FOTO: Leiv Ivar Akselvoll.

Også G17 til EM

Det norske G17-landslaget i fotball tok seg til EM-sluttspillet med å slå vertene Hellas med 3–0 i den siste kvalifiseringskampen tirsdag. Norge vant gruppen.

Kornelius Normann Hansen viste vei med å sende Norge i ledelsen tre minutter ut i annen omgang. Samme mann doblet ledelsen etter 57 minutter på pasning fra Leo Erik Jean Cornic.

Kristoffer Askildsen kom inn etter 57 minutter og takket for tilliten fra landslagstrener Gunnar Halle med å sette inn 3-0-målet på overtid.

For Norge holdt det med uavgjort for å komme videre som et av de sju beste toerlagene, men ettersom Tyskland tapte sin siste kamp for Skottland med 0-1, ble de norske guttene også gruppevinnere med sine sju poeng.

– Det var fantastisk gøy å klare det. Dette er et lag med stor L. De jobber knallhardt for hverandre og vil hverandre godt. Det har vi fått utbytte av denne uka, sa trener Gunnar Halle til fotball.no.

– A-landslaget har satt standarden med to veldig gode kamper den siste uka. Det inspirerer, tilføyde han.

Det er andre år på rad G17-landslaget kvalifiserer seg til EM-sluttspillet.

– Det er gøy at vi klarte det igjen og at vi får sjansen til å spille mot de aller beste. Det betyr mye for oss i og rundt laget, men også for norsk fotball. Det viser at vi gjør en god jobb både i klubber, kretser og på landslaget, sa Halle.

EM-sluttspillet går i England fra 4.–20. mai. Den 5. april trekkes gruppeoppsettet.

- Vi har aldri tidligere vært i sluttspill både med G17- og G19-landslaget samme år, så dette er historisk. Det er veldig inspirerende for alle som jobber med fotball i klubber, kretser og rundt landslagene.

(©NTB)