NÅ KAN NYE LEGENDER SKAPES: Utenfor Old Trafford står statuene av Geroge Best, Dennis Law og Bobby Charlton. Kanskje får de selskap av kvinnelige fotballspillere en gang i fremtiden.
NÅ KAN NYE LEGENDER SKAPES: Utenfor Old Trafford står statuene av Geroge Best, Dennis Law og Bobby Charlton. Kanskje får de selskap av kvinnelige fotballspillere en gang i fremtiden. Foto: Paul Ellis/AFP

Manchester United starter opp kvinnelag:
– Alltid hatt en drøm om å kunne spille for dem

– En veldig bra dag for kvinnefotballen, sier Norges landslagsstjerne Caroline Graham Hansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester United skal starte kvinnelag, og har søkt om å få komme inn på engelsk kvinnefotballs nivå to.

Det bekreftet gigantklubben på sine hjemmesider sent onsdag kveld.

Nå er det opp til det engelske fotballforbundet å bestemme om klubben blir tatt opp, og dersom de blir det vil dette bety at alle de nåværende Premier League-klubbene på herresiden også har profesjonelle kvinnelag.

– Vi er glade for å annonsere at klubben har tenkt å etablere sitt første profesjonelle kvinnelag, og vi har levert en søknad om å få bli med i WSL2, forteller Ed Woodward til egne nettsider.

En av de største profilene på det norske kvinnelandslaget, Caroline Graham Hansen, er i skyene etter den ferske nyheten.

– Dette her er stort. Jeg har alltid hatt en drøm om å kunne spille for United. Det er min barndomsklubb, men det har liksom måttet bli med drømmen ettersom de ikke hadde noe kvinnelag. Så dagens nyhet gjør meg utrolig stolt og glad, sier hun til TV 2 Sporten.

Tyskland-proffen mener gigantklubbens satsing betyr mye for fotballen på kvinnesiden. Som Manchester United-supporter kan hun etter onsdagens nyhet nå i praksis også få muligheten til å spille for sin barndoms favorittklubb.

– Det er jo fortsatt en drøm. De må jo bygge et lag, og det skjer ikke over natten, men de sier de skal satse seriøst, på samme måte som herrene, så dette er et fantastisk spennende prosjekt. Dette er en veldig bra dag for kvinnefotballen. Det at verdens rikeste klubb skal satse, betyr mye for sporten, sier Wolfsburg-stjernen Graham Hansen.

– Må bli bygget på de samme prinsipper som herrenes førstelag
WSL2 er nivå to i den engelske ligapyramiden på kvinnesiden, en divisjon som i øyeblikket ledes av Doncaster Rovers Belles. Premier League-klubbene Brighton, Tottenham og Watford har kvinnelag i denne divisjonen per dags dato, mens Everton vant divisjonen forrige sesong.

– Manchester Uniteds kvinnelaglag må bli bygget i det samme bildet som og på de samme prinsipper som herrenes førstelag, og vi må gi akademispillere en tydelig rute inn til toppfotball via klubben, sier Woodward.

Kvinnelaget vil ha base på historiske The Cliff, treningsanlegget som i sin tid huset norske stjerner som Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og Henning Berg i deres storhetstid i klubben.

Mykjåland: – På et tidspunkt vil selv de eldste, mest inngrodde gamle gubbene forstå
Alle andre nåværende Premier League-klubber på herresiden har kvinnelag, og de andre topp seks-klubbene startet sine lag i 1985 (Tottenham), 1987 (Arsenal), 1988 (Manchester City), 1989 (Liverpool) og 1992 (Chelsea), skriver Daily Mail.

– Dette viser jo at selv de aller største ser at de ikke har råd til å ikke bli med på dette, sier den tidligere stjernespilleren Lene Mykjåland.

Hun jobbet som fotballekspert for TV 2 under forrige sommers EM-sluttspill, og 31-åringen tror Manchester United nå har skjønt at de ikke kan tillate seg selv å se på mens rivalene gjør suksess også på kvinnesiden innen fotballen.

– Dette tror jeg har vært helt fjernt og fremmed for mange. Foregangsklubbene på kvinnesiden i Europa har jo lenge sett potensialet på damesiden, men frem til nå så har man i stor grad kunnet unngå hele kvinnefotballen om man vil. Man har måttet aktivt søke det selv. Nå begynner det imidlertid å bli business, og på et tidspunkt så vil jo selv de eldste, mest inngrodde gamle gubbene både forstå og trakte etter det, sier Mykjåland.

Mykjåland: – Det kommer ikke et minutt for tidlig
Selv la hun opp etter 2016-sesongen, som årets spiller i Toppserien. Hun peker nå også på at den økonomiske biten er blitt sterkere hos begge kjønn.

– Man må ikke glemme at også herrefotballen var på et helt annet sted økonomisk for 15-20 år siden. Det gjelder å henge med, og det har heldigvis også United skjønt, sier den tidligere midtbanespilleren.

Hun fikk i løpet av karrieren 91 A-landskamper, og er selv også stor Manchester United-supporter.

– Som liten trodde jeg lenge at jeg skulle spille på United så snart jeg ble stor nok. Jeg skulle jo spille sammen med Cantona hvis han bare ikke ble for gammel før jeg skulle begynne. Et barns naivitet og mangel på å se egne begrensninger, men allikevel. Det var min aller største drøm, og egentlig – helt siden jeg forstod at det ikke gikk – så har jeg i grunnen bare ventet på at det skulle bli mulig. Så, dette er fantastiske nyheter, men det kommer ikke et minutt for tidlig, sier Mykjåland.

Rivalene herjer i Champions League
Manchester United - fotballverdenes største klubb inntektsmessig i 2018 - kom med annonseringen på den samme kvelden som to av klubbens største rivaler gjorde suksess i kvinnenes Champions League-kvartfinaler.

Bynabo Manchester City vant 2-0 hjemme mot den norske landslagsspilleren Frida Maanum (spilte fem minutter som innbytter) og hennes svenske klubb Linköping, mens Chelsea, med Norges landslagskaptein Maren Mjelde og kollega Maria Thorisdottir på laget i samtlige 90 minutter, tok et langt steg mot semifinalen med 2-0-seier borte mot franske Montpellier.

Torsdag spilles de to siste kvartfinalene, når nettopp Caroline Graham Hansen og Kristine Mindes Wolfsburg tar imot Slavia Praha, mens Ada Hegerberg og hennes Lyon-lagvenninner huser Barcelona. Om noen år er kanskje Manchester Uniteds kvinner involvert i tilsvarende kamper?

PS! Chelsea leder også ligaen i England, og er klare for semifinalen i FA-cupen. Det kan med andre ord bli en stor sesong for de blå.

Les også: «Heimebane» i virkeligheten? – Vil være en skrekkfilm for mange