NY KULE: Johannes Høsflot Klæbo, her med sprintkulen tidligere denne uken.
NY KULE: Johannes Høsflot Klæbo, her med sprintkulen tidligere denne uken. Foto: Uld Palm/tt

Historiske Klæbo sikret sammenlagttriumfen

Johannes Høsflot Klæbo (21) hadde en tung jaktstart i Falun, men ingen kunne hindre unggutten i å ta sin første sammenlagtseier i verdenscupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Høsflot Klæbo trengte bare ett poeng og «unngå» seier for Dario Cologna i verdenscupavslutningen i Falun søndag for å sikre sammenlagtseieren.

Det var ikke noe problem for trønderen, som gikk inn til 25. plass i minitouren.

Klæbo er tidenes yngste vinner av verdenscupen sammenlagt, og han er den første til å vinne uten å ha gått Tour de Ski. Tidligere denne uken sikret han sammenlagtseieren i sprintcupen, også der ble 21-åringen tidenes yngste vinner.

– Det er godt vi er ferdig. Jeg kjenner det er utrolig deilig. Jeg synes de to siste dagene har vært tunge, men nå kan jeg stå her med kulen. Det er godt, sier Klæbo til TV 2.

Skulle Klæbo ha mistet ledelsen og seieren i verdenscupsammendraget, måtte Dario Cologna fra Sveits vunnet etappen. Samtidig måtte Klæbo vært utenfor topp 30 både på jaktstarten og sammenlagt i minitouren i Falun.

Morfar: – Et eventyr

Morfar og trener Kåre Høsflot mener barnebarnet har tatt «voldsomme steg».

– Jeg er ikke så flink med ord, men det har vært et eventyr. Det er langt foran det vi trodde, sier Høsflot til TV 2.

I februar tok tre OL-gull i Pyeongchang.

– Jeg tror de tre gullmedaljene kostet mye. Han hadde et voldsomt forventningspress før sprinten. Alle forventet at han skulle vinne, sier Høsflot.

Johannes Høsflot Klæbo er glad sesongen er ved veis ende.

– Det er ikke tvil om at OL var det store målet, og det var der jeg la inn toppformen. Jeg føler vi traff bra med det. Jeg har vært stabilt bra fra november og frem til nå. Det er derfor jeg står med kulen her nå, sier Klæbo.​

Cologna vant duellen med Sundby

Aleksandr Bolsjunov gikk ut først. Bak russeren kom en større gruppe, inkludert Klæbo og Cologna. 21 år gamle Bolsjunov fikk gå alene i tet og gikk inn til sin første seier i en minitour. Bak var det kamp om pallplassene i både minitouren og verdenscupen sammenlagt.

Etter tolv kilometer gikk Hans Christer Holund til. Martin Johnsrud Sundby, Alex Harvey, Dario Cologna, Sjur Røthe og Maksim Vylegzjanin fulgte den olympiske bronsevinneren. Klæbo var fullstendig hektet av, men verdenscupseieren var allerede I boks med Bolsjunov på vei inn på stadion.

I den nye gruppen var Harvey sterkest og gikk inn til andreplass i minitouren. Cologna kom foran Sundby og tok andreplassen i verdenscupen sammenlagt. Sundby mistet også distansecupen til sveitseren.