HAR SAMLET VITNER SELV: Svein-Erik Edvartsen har selv kontaktet en rekke vitner til sin egen rettssak. Flere av dem skal ha reagert kraftig på fremgangsmåten og sjargongen.
HAR SAMLET VITNER SELV: Svein-Erik Edvartsen har selv kontaktet en rekke vitner til sin egen rettssak. Flere av dem skal ha reagert kraftig på fremgangsmåten og sjargongen. Foto: Nesvold, Jon Olav

NFF: – Ansatte har reagert på å bli kontaktet direkte av Edvartsen

Kjente norske fotballprofiler skal ha reagert kraftig på ordlyden i Svein-Erik Edvartsens personlige vitneinnkallinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering: Pressens faglige utvalg har konkludert med at TV 2 har opptrådt kritikkverdig på ett punkt (punkt 3.2) i Vær Varsom-plakaten i forbindelse med denne artikkelen. Les hele uttalelsen fra PFU her

Ifølge NFF har flere ansatte i forbundet reagert sterkt på å bli kontaktet av fotballdommeren direkte - der han ber dem om å vitne i forbindelse med feiden som kommer for retten i juni 2018.

– Ja, medarbeidere har kommet til ledelsen etter å ha blitt kontaktet av Edvartsen om å vitne, men vi ønsker ikke å gå nærmere inn på hva de har sagt, sier kommunikasjonssjef Yngve Haavik til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer, skal flere NFF-ansatte føle seg presset til å vitne i den forestående rettssaken. Flere av meldingene direkte fra Edvartsen skal være formulert på en måte som gjør det klart at man vil bli stevnet for retten uansett. Ved frivillig å godta å stå på vitnelisten, vil man ifølge ordlyden bli skånet - altså slippe å bli innkalt til retten direkte via Edvartsens profilerte advokat John Christian Elden.

Etter det TV 2 forstår, skal flere av personene ha følt dette som en indirekte trussel fra den tidligere toppdommeren.

– Hva er det konkret i ordlyden i Edvartsens henvendelser som gjør at folk i NFF reagerer?

– Det ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på. Vi ønsker å ha mest mulig fokus på vår store aktivitet og utviklingen av norsk fotball, så får vi komme tilbake til denne saken der den skal behandles i rettssalen, sier Haavik.

Edvartsens forsvarer John Christian Elden avfeier NFFs påstander.

– Jeg så NFFs advokat var ute i media forrige uke og prosederte på hva han mente de ulike vitnene våre skulle mene og forklare. Vi venter til de kommer i retten, vi, og innkaller ikke vitner ut fra hvem de støtter, men ut fra et ønske om å belyse den fulle sannheten om NFFs håndtering av saken og Edvartsen. Spørsmålene til vitnene tar jeg i retten og ikke i TV 2, skriver Elden i en epost.

Han svarer ikke direkte på hvorfor det er Edvartsen selv som har kontaktet de planlagte vitnene.

– Klienten er på vanlig måte den som kommer med forslag til vitner. Jeg har kuttet drastisk i listen hans. Så vi gleder oss til juni når saken kommer opp, og venter med prosedyren til etter vitneforklaringene, skriver Elden.

ØNSKET SOM VITNER: Yngve Hallén og Jan Åge Fjørtoft, her sammen med Nils Johan Semb
ØNSKET SOM VITNER: Yngve Hallén og Jan Åge Fjørtoft, her sammen med Nils Johan Semb Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

I NFFs korridorer skal den rådende oppfatningen være at Edvartsen er ute etter å samle flest mulig navn til sin egen vitneliste - og dermed fremstille seg selv som en mann med en rekke støttespillere. Motivet skal være å fremprovosere en størst mulig økonomisk kompensasjon.

Frustrerte fotballprofiler
Etter det TV 2 erfarer, er det ikke bare ansatte hos Edvartsens tidligere arbeidsgiver som har reagert på fremgangsmåten. Også flere fotballdommere i Norge har mottatt lignende meldinger om stevning for retten fra 38-åringen. Det samme har flere profilerte personer i Fotball-Norge, deriblant FIFA-rådgiver Kjetil Siem, Viasats fotballekspert og tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft, samt FIFA-dommer Svein Oddvar Moen.

Flere av dem skal etter det TV 2 erfarer ha reagert sterkt på å bli fremstilt som støttespillere av en av partene i konflikten - og dermed oppleve å personlig bli dratt inn i feiden. Flere av dem skal være både frustrert og forbannet.

TV 2 har vært i kontakt med Svein Oddvar Moen og Jan Åge Fjørtoft for en kommentar til saken. Moen henviser til NFF for all videre kommunikasjon.

– Det har jeg ingen kommentar til, skriver Fjørtoft i en SMS.

Øvrige dommere på den ønskede vitnelisten er ifølge VG Trond Ivar Døvle, Tommy Skjerven og tidligere dommersjef Rune Pedersen. Det skal også være aktuelt å kalle inn hele NFF-styret som vitner, deriblant Terje Svendsen, Bjarne Berntsen, generalsekretær Pål Bjerketvedt, Svein Graff og Erik Loe. Dommersjef Terje Hauge og NFF-president Yngve Hallén står ifølge avisen også på ønskelisten.

Advokat oppgir vitner
Ifølge norsk lov er det lovlig for klienter å klarere vitner direkte, forutsatt at disse aksepterer dette. Vanlig praksis er imidlertid at oppnevnt advokat og ikke klient selv foretar runden med potensielle rettsvitner. Det finnes imidlertid ingen regler for dette. Klienten står fritt til å gjennomføre prosessen selv.

Det er uansett advokaten som oppgir hvilke vitner som skal møte for parten. Tvisteloven slår fast at det kort skal opplyses hva hvert vitne skal forklare seg om. I forbindelse med innkalling til hovedforhandling blir advokatene pålagt å stevne sine vitner selv. Hvis vitnene antas ikke å ville møte frivillig, sørger advokaten for at vitnestevningen sendes til forkynning gjennom hovedstevnevitne eller lensmann.

Betent konflikt
Den avskjedigede toppdommeren Svein-Erik Edvartsen (38) står midt i en intens konflikt med sin tidligere arbeidsgiver NFF. Edvartsen har tatt ut søksmål mot Fotballforbundet i et forsøk på å få tilbake jobben både som dommer og seksjonsleder.

38-åringen tok ut søksmål mot NFF i november etter å ha blitt sparket fra jobben som seksjonsleder. I søksmålet er det krevd erstatning, samt at Edvartsen skal gjeninnsettes i stillingen. Han er også fjernet som fotballdommer.

NFF mener de har sikre bevis for at Edvartsen er avsenderen bak flere anonyme e-poster sendt til forbundet under falske navn. Felles for dem er at de stiller den tidligere dommeren i et fordelaktig lys. Også TV 2 har mottatt lignende eposter som følger samme mønster.

TV 2 vet at Fotballforbundet har sporet disse til eksdommerens adresse, alt ved hjelp av en felles IP-adresse. NFF har i tillegg knyttet flere eposter Edvartsen har sendt i eget navn, til den samme adressen.

Forbundet valgte denne uken å frastå fra rettsmekling med motparten. Ifølge TV 2s kilder underbygger sakkyndigrapporten NFFs egne undersøkelser og styrker bevisene mot Edvartsen. I tillegg vil flere vitner komme med sentrale opplysninger i rettssaken.

Edvartsens advokat har på sin side formulert et motsvar og skal etter det TV 2 erfarer jobbe med å få stanset NFFs bruk av IP-informasjon i rettssaken.

Parallelt med søksmålet mot NFF har Edvartsen saksøkt direktør for kommunikasjon og samfunn, Svein Graff, noe som har bidratt til at klimaet mellom partene har kjølnet ytterligere.

– Etter fornyet vurdering har NFF i dag trukket seg fra den berammede rettsmeklingen med Svein-Erik Edvartsen 12. mars. Det er flere årsaker til dette, blant annet at Edvartsen fortsetter å trekke inn dommerkonflikten i saken. Dommerkonflikten ble forlikt i mai i fjor og er ikke en del av avskjedssaken, sa Magnus Stray Vyrje, NFFs advokat, til TV 2 torsdag.

– Dette er nytt for meg, men her viser jo NFF sitt sanne ansikt. Her vil de bare skape konflikt, men i retten kommer de seg ikke unna, sa Edvartsens advokat John Christian Elden torsdag.