INSPIRERER: Carlo Ancelotti, Jürgen Klopp og Pep Guardiola inspirerer de norske Eliteserie-trenerne.
INSPIRERER: Carlo Ancelotti, Jürgen Klopp og Pep Guardiola inspirerer de norske Eliteserie-trenerne. Foto: Scanpix/montasje

Disse inspirerer Eliteserie-trenerne: – Ancelotti er nok den jeg ligner mest på

Pep Guardiola, Jürgen Klopp og Carlo Ancelotti er blant de store managerforbildene til trenerne i Eliteserien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under den lange sesongoppkjøringen har trenerne i Eliteserien terpet formasjoner, taktikk og spillerstil – inspirert av noen av verdens beste fotballmanagere.

Molde-trener Ole Gunnar Solskjær innrømmer overfor TV 2 Sporten at han etter beste evne forsøker å plukke opp det beste fra internasjonale toppmanagere.

– Jeg har jo selv hatt verdens beste manager, Sir Alex Ferguson, som jeg selvfølgelig har vært nødt til å ta lærdom av. Det gjelder både hvordan jeg håndterer spillerne og behandler mennesker, sier Solskjær til TV 2.

– Men jeg har også sett mye av Mauricio Pochettino, Pep Guardiola og Jürgen Klopp. Den type fotball som de spiller med sine lag er veldig spennende, og jeg blir inspirert av å se lagene spille, fortsetter han.

Solskjær røper at han ved flere anledninger har besøkt Liverpools manager Jürgen Klopp for å få inspirasjon og lære.

HENTER INSPIRASJON: Trenerne f.v. Kåre Ingebrigtsen (RBK), Ole Gunnar Solskjær (Molde) og Ronny Deila (VIF) henter inspirasjon fra toppmanagere internasjonalt.
HENTER INSPIRASJON: Trenerne f.v. Kåre Ingebrigtsen (RBK), Ole Gunnar Solskjær (Molde) og Ronny Deila (VIF) henter inspirasjon fra toppmanagere internasjonalt. Foto: Junge, Heiko

– Jeg har vært på besøk hos Klopp da han var i Dortmund og snakket med ham sist når vi var på treningsleir i Spania. Det er noe med hele personligheten hans. De er alle vinnere, men jeg ser ikke opp til en spesiell. Jeg har nylig lest boken til Carlo Ancelotti. Vi er alle forskjellige som managere, men jeg prøver å ta litt fra alle. Ancelotti er nok den jeg ser at jeg ligner mest på, uten sammenligning forøvrig, forklarer Solskjær og smiler lurt.

– Jeg ønsker å være som Klopp
Vålerengas trener Ronny Deila har veldig sansen for Jürgen Klopp.

– Jeg har veldig sansen for Jürgen Klopp og måten han oppfører seg på. Jeg kan se mange likheter der med tanke på det jeg ønsker å gjøre. Han er naturlig å se etter. Så er det alltid detaljer fra forskjellige managere jeg forsøker å hente ting fra. Jeg har alltid vært ydmyk og opptatt av å finne ting jeg kan utvikle meg på, konstaterer den tidligere Celtic-manageren.

Deila bruker store deler av fritiden på å se internasjonal fotball.

– Jeg ser masse, masse fotball. Jeg ser på alt fra intervjuene managerne gjør og hvordan de forbereder seg til kamper og lignende. Det er veldig, veldig underholdende, mener han.

Start-trener Mark Dempsey har en fortid som assistentmanager under Ole Gunnar Solskjær i Cardiff.

Imponert over Napolis trener
Engelskmannen har spesielt latt seg inspirere av det Pep Guardiola har prestert i Manchester City.

– Jeg liker god fotball. Jeg liker offensiv fotball, og er selvsagt blitt mektig imponert over det Guardiola gjør i City og hva Klopp gjør i Liverpool. Og selvsagt hva Napolis trener, Maurizio Sarri, gjør med sitt lag nå. De inspirerer meg. Det er disse lagene jeg ser og som jeg studerer, sier han.

Akkurat som Deila ser også Dempsey timevis med fotball på fjernsynet.

– Jeg ser utrolig mye fotball. Det går masse i Premier League, og selvsagt studerer jeg også kamper i andre ligaer. Som nøytral liker jeg også å se Champions League-kampene, oppsummerer han.

– Tror du vi får se et norsk lag i Champions League snart?

– Jeg så Rosenborg på Marbella, og de så sterkere ut enn på mange, mange år. Jeg tror de har en stor sjanse denne sesongen med tanke på at de var veldig nære forrige sesong, svarer Start-treneren.

– Ser på lag som spiller 4-3-3
Treneren for Champions League-jagende Rosenborg, Kåre Ingebrigtsen, henter først og fremst lærdom av trenere som terper 4-3-3-formasjonen.

En av dem er Pep Guardiola.

– Jeg ser mer til lag som spiller 4-3-3 og hvordan vi kan utvikle det. Om andre trenere har noen idéer og slike ting. Nå har jeg selv vært i Manchester City, og Pep Guardiola har jo utviklet 4-3-3 ganske bra, vil jeg si, gliser Ingebrigtsen.

Men ikke alle trenerne i Eliteserien ser til utlandet for å la seg inspirere.

Ordinas lærer av Ingebrigtsen og Deila
Stabæk-trener Toni Ordinas forsøker å lære mest mulig av sine trenerkollegaer i Eliteserien.

– Du prøver å kopiere fra de beste, men ikke bare i utlandet. Jeg ser hva Kåre gjør i Rosenborg og hva Ronny gjør i Vålerenga. For å være ærlig, så ser jeg ikke så mye utenlandsk fotball. Først og fremst forsøker jeg å lære av trenerne i Norge. Jeg har masse og lære her i norsk fotball, medgir spanjolen.

– Derfor er referanse nummer én for meg hva kollegaene i Norge gjør. De har mer erfaring enn meg. Dette er bare min andre sesong i Stabæk, så jeg har mye å lære av de andre trenerne her, konkluderer Ordinas.