Lorentzen leder sprint-VM etter første dag

Håvard Lorentzen med seier på 500 meter og andreplass på 1000 meter.

LEDER: Håvard Lorentzen har grepet om VM-gullet. Foto: Åserud, Lise
LEDER: Håvard Lorentzen har grepet om VM-gullet. Foto: Åserud, Lise

Sykdom tok ikke knekken på Håvard Lorentzens gulljakt i sprint-VM på skøyter. OL-mesteren er i føringen etter to av fire løp i kinesiske Changchun.

– Jeg har vært småsyk de siste dagene, men føler meg bedre og bedre. Jeg går for å vinne i morgen. Magefølelsen er god, sier Lorentzen til NTB.

Søndag kan Lorentzen bryte en 37 år lang ventetid. Skøyte-Norge har ikke hatt en sprintverdensmester siden Frode Rønning vant i 1981.

På forhånd var bergenseren pekt ut som kanskje den aller største favoritten til å ta VM-tittelen i Kina, men sykdom etter OL gjorde han plutselig til et litt usikkert kort. Lorentzen hadde følt seg uvel tidligere i uken, men lørdag viste han at han blir å regne med.

Riktignok tapte han en del tid mot slutten av 1000-meteren. Da var Lorentzen grundig sliten og måtte nøye seg med 2.-plass og tiden 1.09,21. Kjeld Nuis var 24 hundredels sekund raskere.

Selvsikker

Men bergenseren har fortsatt overtaket i sammendraget. Der topper han 0,145 tidspoeng foran regjerende sprintverdensmester Kai Verbij. Søndag går det mot en thrilleravslutning.

– Jeg føler meg litt bedre enn i går. Hvis jeg går litt bedre i morgen, går det fint, sa Lorentzen til NRK etter første dag.

På spørsmål om hvem som tar gullet, svarte 25-åringen selvsikkert:

– Det er Håvard Lorentzen.

Assistenttrener Edel Therese Høiseth er ansvarlig for den norske VM-troppen i Kina. Hun var godt fornøyd med Lorentzens første VM-dag.

– Han gjorde en god 500 meter, selv om han selv følte det gikk dårlig. På 1000-meteren var han litt preget mot slutten. Da var han mer sliten enn han pleier. Det er litt tunge forhold her, så det var flere som slet, sa Høiseth til NTB.

Tok første stikk

Lorentzen innledet VM med seier på 500-meteren. Han var ikke like rå som da han nylig vant OL-gull på distansen, men løpet og tiden 34,89 var uansett mer enn godkjent.

– Dette kjentes jæv … tungt, men det gikk fortere enn det føltes. Rytmen og timingen var ikke som i OL, sa Lorentzen til NRK om VM-åpningen.

Henrik Fagerli Rukke ligger som nummer 14 sammenlagt. Han tok 16.-plassen på 500 meter (35,36), mens det ble 13.-plass på 1000 meter (1.10,84).

Johann Jørgen Sæves startet dagen med å slå sin personlige rekord på VMs korteste distanse. 35,60 holdt til 19.-plass. Noen timer senere var debutanten i mål på 15.-plass og tiden 1.10,97.

Bøkko klatret

På kvinnesiden ligger Hege Bøkko på sjuendeplass halvveis. Hol-løperen åpnet med tiden 38,60 og 10.-plass på 500 meter, men hun gjorde det klart bedre da distansen var dobbelt så lang. På 1000 meter slo Bøkko til med en femteplass (1.16,24).

26-åringen skuffet i OL. Så langt har sprint-VM vært en fin revansj for hennes del. Det er ikke realistisk at Bøkko kan klatre opp på pallen, men det er kort vei til fjerdeplassen. Det skiller 0,535 tidspoeng mellom fjerdeplasserte Marrit Leenstra (Nederland) og Bøkko i sammendraget.

Nao Kodaira leder VM foran nederlandske Jorien ter Mors med 0,21 tidspoeng. Japaneren vant 500-meteren, mens hun ble firer på 1000-meteren. Hun gikk i par med Bøkko på dagens siste distanse.

Martine Ripsrud innledet mesterskapet med 18.-plass og tiden 40,46. Hun var to plasser dårligere på den doble distansen (1.22,73). Anne Gulbrandsen noterte 40,69 på 500-meteren (19.-plass), mens hun var én plassering bedre på 1000 meter (1.21,44).

(©NTB)