– Det var veldig kjedelig å sykle i fjor. Jeg fant ikke noe glede i det. Når jeg ikke trivdes i laget, så mistet jeg motivasjonen. Det var ikke noe særlig å være på et fransk lag.

– Hvilket ord vil du bruke for å beskrive 2017?

– Da har jeg et enkelt ord: Katastrofe, svarer Holst Enger - som nå sykler for Israel Cycling Academy.

Fikk salmonella

Etter å ha fått sitt internasjonale gjennombrudd med tredjeplass for sitt sveitsiske lag, IAM, på en etappe i Tour de France sommeren før, så skulle fjoråret bli sesongen der Horten-gutten stabiliserte seg på et høyt nivå. Men allerede i debuten for sin nye, franske arbeidsgiver, AG2R, gikk det galt.

I Tour of Oman i februar i fjor ble han matforgiftet og fikk senere påvist salmonella. Det var imidlertid småtterier mot det som var i vente. Han fant seg nemlig aldri til rette i laget.

– Det var selvsagt ikke optimalt å starte med å få salmonella, men det hjalp ikke akkurat på at jeg ikke trivdes i laget heller. Du må prate fransk flytende for å være med i gjengen, hvis ikke glir du automatisk ut. Da blir det ikke så gøy. Jeg kjedet meg, mistet motivasjonen og fant ingen glede ved å sykle, forteller han.

– Det hjalp heller ikke på motivasjonen å bli sendt ut på bondelandet for å kjøre ritt i den franske cupen, legger han til.

– Føler meg som Kevin i «Home Alone»

Vi møter ham hjemme i Horten. Det er her han trives aller best. Mens mange av hans norske rytterkolleger har bosatt seg nedover i Europa, har 24-åringen nettopp kjøpt seg hus i hjembyen.

– Jeg føler meg litt som Kevin i «Home Alone», sier han og ler.

– Men det er deilig med egen kåk. Da kan man gjøre som man vil, og kjøpe inn det man vil, legger han til.

I det ene hjørnet av stua står et digert flygel. Ved hjelp av Youtube har han lært seg å spille på det. I et annet hjørne står en statue av en gresk gud. Til den har Holst Enger bestilt et messingskilt med påskriften «Sondrelius».

– Det er det greske navnet for Sondre. Hehe!

– Gørrkjedelig!

Det er imidlertid ikke bare huset som er nytt. Han har også fått seg nytt lag. AG2R gikk med på å løse nordmannen fra kontrakten ett år før tiden. Han er nå en del av Israel Cycling Academy, der han har funnet seg virkelig til rette.

– Dette reddet nok karrieren min. Hvis jeg ikke hadde kommet ut av kontrakten jeg hadde, så hadde jeg sett mørkt på det. Å være der i ett år til ville vært gørrkjedelig, sier han.

– For meg er trivsel veldig viktig. Det lærte jeg i fjor. Jeg må trives og ha det gøy for å sykle bra. Hvis ikke går det skeis.

Allerede i sitt første ritt for sin nye arbeidsgiver, på Mallorca i januar, viste han potensialet sitt. Der endte han som nummer to i spurten, bare slått av Trek-Segafredos John Degenkolb.

– Steike! Det var bra. Jeg var veldig fornøyd med det. Jeg er normalt sett ikke en type som presterer bra i starten av sesongen. I vinter har jeg fått tilbake gleden og motivasjonen. Å sykle ritt er plutselig gøy igjen. Å åpne med andreplass - og vise at jeg er tilbake - ga meg et voldsomt kick, forteller han.

På det israelske laget er han lagkamerat med August Jensen - og tilbake hos sin tidligere sportsdirektør fra tiden i IAM, Kjell Carlström.

– Jeg skal prøve å glemme det året som var, og se fremover. I år sikter jeg mot Milan-Sanremo og Giro d´Italia. Det er der jeg har lyst til å prestere.