Bjørgen utklasset alle og ble tidenes vinterolympier

Marit Bjørgen regelrett utklasset konkurrentene og tok et fantastisk gull på OL-tremilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Bjørgens parademarsj i Sportsnyhetene øverst!

På sin siste OL-distanse noen gang utklasset Marit Bjørgen konkurrentene og tok et overlegent gull på søndagens tremil.

Det var Bjørgens åttende OL-gull og dermed er 37-åringen tidenes vinterolympier.

Hun har nå like mange gull, men flere medaljer enn Ole Einar Bjørndalen.

I mål var hun nesten to minutter foran finske Krista Pärmäkoski. Bjørgen klarte ikke å holde tilbake tårene da hun krysset målstreken med det norske flagget i hånden.

– Dette ble sterkt

– Alt klaffet i dag. Det var helt perfekt, sier en gråtkvalt Marit Bjørgen til TV Norge.

– Det ble sterkt dette. Det var fantastisk å gå. Jeg hadde fantastiske ski og kroppen spilte på lag. Jeg fikk bare positive tilbakemeldinger og da er det herlig å gå.

– Underveis tenkte jeg: Jo fortere jeg går, jo fortere kommer jeg hjem til Marius. Jeg fikk frysninger da jeg gikk på oppløpet og kjente på den følelsen det er å lykkes.

Bjørgen skal nå avslutte sitt siste OL med å være flaggbærer på avslutningsseremonien.

– Det blir spesielt. Å avslutte OL på en slik måte som i dag, det er helt fantastisk. Jeg gleder meg nå vanvittig til å komme hjem i morgen.

Det ble en intens kamp om bronsemedalje mellom Ingvild Flugstad Østberg og Stina Nilsson. Men det svenske sprintesset kunste Østberg i spurten og kunne feire bronsen.

– Det er utrolig imponerende. Hun fortjener det gullet, sier Nilsson om Bjørgen til TV 2.

– En voldsom karriere

TV 2s Johan Kaggestad er svært imponert, men ikke overrasket over Bjørgens triumf. Han hyller nå Bjørgen.

– Hun har hatt en voldsom karriere. Hun har vært usedvanlig god til å trene og fokusere. Hun har vært verdens beste kvinnelige skiløpere i mange, mange år.

– Hun har kommet tilbake på samme nivå som før etter svangerskapet. Tremila er hennes beste distanse. Hun var kanskje raskere enn før, men tremilen er hennes kremøvelse. Slik sett er det ikke overraskende at hun smadrer konkurrentene, sier Kaggestad.

Gullet sendte også Norge til topps på medaljestatistikken. 14 gull, 14 sølv og 11 bronse er med i bagasjen tilbake fra Pyeongchang.

– Det er fortjent og flott at Marit Bjørgen blir tidenes vinterolympier i OLs- og hennes siste øvelse. Da spiller de «Ja, vi elsker» på podiumet, og det blir også en hyllest til Norge som beste nasjon, sier TV 2s Johan Kaggestad.

Det er 5860 dager mellom Bjørgens OL-debut (2002) og -farvel. Hun startet den olympiske reisen med å bli nummer 50 på 15-kilometeren i fri teknikk som lærejente. Det skjedde en lørdag i tynnlufta i Salt Lake City.

Bjørgen kom da inn over sju minutter bak vinneren, Italias Stefania Belmondo.

Stakk før det var gått ti kilometer

Bjørgen fosset ifra konkurrentene allerede før det var gått ti kilometer, og hun så seg aldri tilbake.

– Se på Marit. Hun er i ferd med å avgjøre! sa Marius Skjelbæk i TV-stua.

Det ble raskt femten sekunder ned til Kalla, som igjen hadde noen få sekunder på Teresa Stadlober, Kerttu Niskanen og Krista Pärmäkoski.

– Marit ser latterlig bra ut, sa tidligere lagvenninne Marthe Kristoffersen i TV-stua.

I motsetning til de norske herrene lørdag, virket Bjørgen å ha fantastiske ski på påskeføret i Pyeongchang.

Haga og Weng langt bak

Etter halvgått løp valgte Bjørgen å bytte ski. Det samme gjorde Kalla, mens Pärmäkoski, Stadlober og Niskanen fortsatte. De var likevel over 40 sekunder bak Bjørgen som var lynrask med sitt skibytte.

– Bjørgen har begge nevene om gullmedaljen, sa Skjelbæk.

Verken Heidi Weng eller Ragnhild Haga hadde den beste dagen i skisporet, og klarte aldri å melde seg på i medaljekampen.

Stadlober gikk feil

Ingvild Flugstad Østberg lå derimot i en gruppe like bak Kalla, sammen med blant andre Stina Nilsson. Hun hadde dermed fortsatt mulighet til en medalje.

Charlotte Kalla gikk på en skikkelig sprekk og forsvant ut av medaljekampen, og det ble drama da Stadlober valgte feil trasé. Østerikeren lå på medaljeplass sammen med Pärmäkoski da hun valgte feil løype. Det sendte Østberg opp på tredjeplass, sammen med Stina Nilsson.

De to tok nå opp jakten på finnen på andreplass.

Pärmäkoski holdt imidlertid unna, og i spurten var Nilsson overlegen.

(TV 2/NTB)