MARKERTE SEG: Robert Johansson ble verdenskjent for barten sin under OL i Pyeongchang.
MARKERTE SEG: Robert Johansson ble verdenskjent for barten sin under OL i Pyeongchang. Foto: Martin Bernetti

OL fra A til Å

Vi oppsummerer OL i Pyeongchang ved hjelp av alfabetet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alpensia Olympic Park. Her har Norge tatt 11 av sine 14 gull. Kanskje er det det UFOen i toppen av hopptårnet som har sørget for utenomjordiske resultater for den norske troppen. Et praktfullt og kompakt anlegg for langrenn, hopp, kombinert, skiskyting og Big Air.

Barten til Robert Johansson har blitt verdensberømt. Amerikanske og britiske journalister kastet seg over den blide opplendingen med snurrebart etter to bronsemedaljer, og sørget for omtale av norsk hoppsport i land som eller skriver om helt andre idretter.

Charlotte Kalla kom inn i OL som den sterkeste utfordreren til de norske langrennsjentene. Og hennes fantastiske oppvisning på åpningsdistansen sikret hennes tredje gull på tre strake OL. Sjarmtrollet fra de nordlige svenske skoger gikk med det forbi legender som Gunde Svan, Sixten Järnberg, og Thomas Wassberg på adelskalenderen i svensk langrenn. Det «gillar» vi også i Norge.

Diggs blir hun kalt av lagkameratene. Og Jessica Diggins har greid kunststykket å sette langrenn på kartet i USA. Spurten på sprintstafetten var episk. Hun knuste Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla, og bragte tidenes første langrennsgull tilbake til Trump-land. Sammen med Kikkan Randall er de to amerikanske jentene fantastiske ambassadører for Norges nasjonalidrett. Etter gullet har de vandret fra tv-stasjon til tv-stasjon for å prate om bragden. Og det er ikke daglig kost at langrenn får så mye oppmerksomhet i CNN, CBS, og NBC.

Ester Ledecka sjokkerte verden med sitt vanvittige Super G-gull. Den tsjekkiske snøbrettkjøreren stilte i alpint bare for gøy ble stående målløs og måpende i målområdet - og lurte på om arrangørene hadde feil på resultattavla. Etterpå nektet hun å ta av skibrillene på intervjuene fordi hun ikke hadde sminket seg, og ville stikke fra pressekonferansen for å rekke snowboardtreninga.

Fana Idrettslag har hatt sine største dager siden det ble stiftet i 1920. Med gull til både Sverre Lunde Pedersen, Håvard H. Lorentzen og Sindre Henriksen. Bergenserne har med det kunne breie seg med blant annet å ha slått Kina på medaljestatistikken. Men med slike supergutter, skal bergenserne få breie seg så mye de vil.

Gull. Norge tok 14. Johannes Høsflot Klæbo ble selve OL-kongen med tre av dem, og ble også historisk som tidenes yngste langrennsløper med gull i OL. Aksel Lund Svindal og Maren Lundby ble også de første norske utøverne som vant i henholdsvis utfor og kvinnehopp.

Marit Bjørgen kronet det hele med et fantastisk tremilsgull. Det var hennes åttende OL-gull totalt, og dermed ble den norske skidronningen også tidenes mestvinnende vinterolympier. En fantastisk prestasjon.

Hegle Svendsen fikk smake både på kake, og bitre skuffelser i Pyeongchang. Mesterskapet startet svakt, men løftet seg nesten til gamle høyder da han skjøt seg til bronse på en imponerende siste skyting på fellesstarten. Spurten satt også som i gamle dager. På mixedstafetten fulgte han opp med en ny superetappe. Men Super-Svendsen var plutselig bare Svendsen igjen da han sviktet på siste stående i gullduellen med Sverige på stafetten. Men tre medaljer i kofferten hjem, er likevel godkjent på veteranen.

Indre bane er ingen fordel på 500 meter skøyter. Heller ikke i de første svingene på 1000 meter. Men Håvard Holmefjord Lorentzen taklet det på en imponerende måte, og sikret et historisk gull med et hundredel på den korteste skøytedistansen. På 1000 meteren var marginene mot, og bergenseren fikk sølv - denne gangen fire hundredeler bak Kjeld Nuis.

Johannes er det norske navnet som alene tok flere medaljer enn de fleste nasjoner i hele verden. Fire gull og to sølv klinket Klæbo og Thingnes Bø inn med totalt. Med det slår guttene alene store nasjoner som Sveits, Russland, Hviterussland, Kina, Italia, og Japan.

Kamil Stoch tok Polens eneste gullmedalje i OL. Til enorm glede for en solid håndfull polske hoppfans. Polakkene reiser nemlig verden rundt for å følge sin største idrettsstjerne. Og det skal de ha. De lager stemning, de er høylydte, og gjør mye ut av seg. Polakkene får derfor prisen som lekenes beste publikum, var et gledelig innslag i et ellers publikumsfattig og tamt mesterskap.

Lundby, Maren - som det står i startlista- vil for alltid være skrevet med gullskrift i norsk skihistorie. Som første norske kvinne tok hun gull i hopp. På forhånd var hun den aller største gullfavoritten vi stilte med i mesterskapet. Og totenjenta taklet presset, herjet med konkurrentene, og tok en fortjent seier. Etter triumfen gråt lagvenninnen, og trenerene ustoppelig. Maren selv var bare et stort glis. Selv gråt hun bare da gutta tok sine medaljer.

Marit Bjørgen greide kunststykket å ta medalje i samtlige øvelser hun stilte opp i under lekene. Med det ble hun først den utøveren med flest medaljer i Vinter-OLs historie. Aller mest imponerte hun kanskje på stafetten da hun moste OL-mesteren i sprint, Stina Nilsson, i spurten. Det er fres i gamla. På den avsluttende tremila toppet hun alt, vant i overlegen stil og ble tidenes vinterolympier.

Nudler kommer aldri til å bli det samme for de av oss som har besøkt OL-byen. På matfronten har det vært skrøpelige greier i de øde åskammene der brorparten av utendørsøvelsene har vært avholdt. Restaurantene stenger presis 21.30. Og de fleste besøkende jobber til langt på natt. Mange av oss har derfor blitt reddet av nudler på boks, og vannkoker på hotellrommet.

OAR har vært samlebetegnelsen på russiske utøvere som har deltatt her. Disse har tatt merkbart færre medaljer, spesielt gull, enn i hjemmebane i Sotsji. Men dessverre har OAR også utmerket seg med flere positive dopingprøver. I kulissene har også gamle dopingbefengte ledere snust rundt. Det oser ikke troverdighet av utøverne som på forhånd ble omtalt som «totally clean» av sine egne.

Pyeongchang vil bli husket i Norge for mesterskapet der vi satte historiske medaljerekorder. Men for resten av verden blir det nok husket for sitt ustabile vær, og som OL-byen som egentlig ikke er noen by. Det er mer en region, der det i det store bildet i asiatisk sammenheng knapt bor folk.

Q-vending er sjelden en smart øvelse å gi seg ut på. Det er ofte et tegn at man har gjort en feil. Da langrennsleiren ba norske medier på et lenge varslet pressetreff med de norske skijentene, uten at jentene selv ønsket å stille opp, ble det bråk. Det endte med at samtlige norske medier boikottet pressemøtet med trener Roar Hjelmeset. Etter å ha fått tenkt seg om, ble det en rask kuvending - og jentene stilte opp til et sedvanlig hyggelig møte med TV 2 og andre medier.

Ragnhild er det store norske jentenavnet i årets OL. Først klinket Mowinckel til med sølv i storslalåm. Så fulgte Haga opp med gull på 10 kilometeren noen timer senere. Begge fulgte opp med nye medaljer på henholdvis stafett og utfor. Skal vi tro på et løft på navnestatistikken for det gamle kongelige norske navnet?

Sekundantene i OL har gjort en vanvittig viktig jobb for utallige utøvere som har kjempet om medaljer. Men ingen av dem har fått mer oppmerksomhet en Ole Einar Bjørndalen. Bildene av tidenes mestvinnende olympier som jager kona gjennom skogen er rørende. Og det forklarer mye om den voldsomme lidenskapen Bjørndalen har for idretten sin.

Tromsø drømte om å få OL i 2018, og som guttunge gikk Johann André Forfang rundt med ei lue med reklame for OL-festen i Tromsø. Iført lua lagde han hoppbakker bak huset, og drømte om OL-gull på hjemmebane. Det siste gikk i vasken. Men Forfang derimot nådde målet om gull i laghoppingen. Utrolig nok er det første OL-gullet noen sinne til vinterbyen i nord.

Utforgullet til Aksel Lund Svindal var det mest etterlengtede av alle medaljene i Sør-Korea. Hadde Svindal vært vanlig arbeidstaker, kunne han hevet uføretrygd. Men i stedetfor NAV, var det navigering av høyeste klasse i en løype som skilte lite blant de andre deltagerne. Men Norges levende alpinlegende taklet presset, og suste inn til historiens første norske gull i OLs formel 1-øvelse.

Vinden i Pyeongchang har vært nådeløs og brutal. Ikke minst mot utøverne som fikk ødelagt mange konkurranser med til dels farlige forhold, og ikke minst urettferdige forhold i mange øvelser. For tilskuere, funksjonærer, og journalister har den blåst gjennom marg og bein. Selv i norsk målestokk er dette voldsomme greier.

Wolfgang Pichler er en omstridt herremann. Den svenske skiskyttertreneren har vært utestengt etter mistanker om snusk, doping, og fanteri. En stund var det tvil om han skulle få akkreditering til OL. Men han kom, så, og vant. På mirakuløst vis har han tatt en umerittert svensk tropp til de store høyder, med stafettseieren over Norge som det absolutte klimaks.

Xenia er datteren til Ole Einar Bjørndalen og Daria Domretsjeva. Med et ekstra gull til mor Daria på stafetten, er hun nå datter av foreldre med til sammen TOLV gull i OL. Med tidenes olympier som barnevakt når mor var ute og forberedte seg til renn, bør både arven og miljøet ligge til rette for en ny stor idrettskvinne.

Yngste gullvinner i OL ble 15 år gamle Alina Zagitova fra Russland. Den akrobatiske og elegante kunstløperen var i en klasse for seg, men fikk etter løpet kritikk for å ha lagt for mange av hoppene mot slutten av friprogrammet. Gullet rørte en hel nasjon som har deltatt i OL under nøytralt flagg. Dette ble også ett av kun to russiske gull i OL (i tillegg til søndagens ishockeygull), mot 11 på hjemmebane i Sotsji.

Zzzzzzove var kanskje det mannen i det norske støtteapparatet burde gjort før lekene dro i gang. I stedet havnet han på byen, og havnet i trøbbel med det lokale politiet. Heldigvis var det bare materielle skader som oppstod i tumultene. Som en av få tilknyttet den norske troppen måtte denne karen reise hjem med en saftig bot - i stedet for medalje.

Ærlighet varer lengst. Da den russiske curlingspilleren Aleksander Krusjelnitskij ble tatt i doping, så gjorde han noe uventet. I stedet for å hevde sin uskyld slik hans landsmenn har for vane ved positiv prøver, så la han seg flat og innrømmet doping. Dermed rakk det norske mixedparet oppleve en ekte medaljeseremoni.

Øystein Bråten tok Norges første OL-gull i freeski da han triksa seg inn til gull i slopestyle-finalen. De rørende scenene på sletta fortalte alt om hvor viktig dette var. Ikke bare for det alternative skimiljøet i Norge, men også for gutten selv. En fet seier med flow, feel, og masse flavour. Vi er like stoka som Øystein selv.

Åremålet til toppidrettssjef Tore Øvrebø er halvveis. Etter en real fiasko i Rio, så kan rogalendingen nå slå seg på brystet og konstatere at målet om 30 medaljer ble innfridd. Og vel så det. Dette skaper arbeidsro enn så lenge for mannen som var presset etter forrige OL. Dette var også første mesterskapet med en egen vinteridretts-sjef, og Helge Bartnes har kommet godt ut av den oppgaven. Samtidig har de lagt lista høyt for seg selv inn mot Beijing i 2022. Men med hard og målrettet jobbing, er det faktisk mulig å bli enda bedre ved neste korsvei.

Les også: Svensk kommentator avskrev Bjørgen – dette sier han nå