NÅDDE IKKE OPP: Utøverne i OL ville heller ha amerikansk og finsk deltagelse i utøverkomiteen.
NÅDDE IKKE OPP: Utøverne i OL ville heller ha amerikansk og finsk deltagelse i utøverkomiteen. Foto: Johansen, Erik

Skuffet Uhrenholt Jacobsen vraket til IOC

Oslojenta tapte valget mot langrennskollega Kikkan Randall fra USA.

Hvert vinter-OL velges det to utøvere inn i utøverkomiteen til IOC. 2448 utøvere har stemt, og de to som har fått tillit fra sine kolleger er Emma Terho fra Finland og Kikkan Randall fra USA.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var én av seks kandidater, men nådde ikke opp i avstemningen der alle de 2919 utøvere hadde stemmerett.

– Det er klart jeg er litt skuffet. Dette var noe jeg hadde lyst til, men jeg hadde heller ikke regnet med at det skulle gå, sier hun til TV 2.

Etikk

Selv forteller hun at hun sendte inn papirer rundt sitt kandidatur allerede i vår. Siden har hun ikke gjort så mye for å bli valgt inn.

– Jeg har ikke aktivt gått inn og bedt folk om å stemme på meg. Dessuten var vi to kandidater fra langrenn, så det talte heller ikke til min fordel siden det bare kan være én utøver per idrett, sier Jacobsen.

Hun hadde et klart fokus i sin valgkampanje.

– Jeg hadde etikk som mitt viktigste punkt, mens de som er valgt inn hadde et mye klarere likestillingsperspektiv enn meg. For meg var det viktig å fokusere på hvordan IOC blir oppfattet i den vestlige verden, og hvordan man skulle møte framtiden der. Men det var kanskje ikke utøverne like opptatt av som meg, forklarer Jacobsen.

Legger opp

Kikkan Randall legger opp etter sesongen, og kommer til å vie mye tid på arbeidet framover.

– For meg er det viktig at utøverne engasjerer seg i OL. Jeg kommer til å bruke mye tid på dette framover. Det er noe jeg brenner for, sier Randall.

Uhrenholdt Jacobsen sier det er uaktuelt å prøve med neste korsvei.

– Det er i så fall åtte år til jeg har en sjanse. Så lenge holder jeg ikke på, ler hun.

Men hun utelukker ikke at hun vil prøve seg som idrettspolitiker hjemme i Norge.

– Hvis noen vil ha meg, så vet de hva jeg står for, sier hun.