DRAR HJEM: Johannes Høsflot Klæbo dropper den siste øvelsen i OL og drar tilbake til Norge med tre gullmedaljer i bagasjen.
DRAR HJEM: Johannes Høsflot Klæbo dropper den siste øvelsen i OL og drar tilbake til Norge med tre gullmedaljer i bagasjen. Foto: Pedersen, Terje

Rådførte seg med morfar - dropper femmila

Etter flere søvnløse timer i natt og en prat med morfar bestemte Johannes Høsflot Klæbo seg. Han går ikke lørdagens 50 kilometer.

– Vi pratet litt. Jeg kjente at jeg rett og slett er litt mett. Det koster å gå skirenn. Skal du gå femmil her, må du være topp motivert. Det er andre utøvere som er 110 prosent motivert. Kjenner jeg at jeg er usikker, er det på sin plass å la dem få sjansen til å gå. Vi stiller ikke til start bare for å delta, sa Johannes Høsflot Klæbo til pressen torsdag morgen norsk tid om avgjørelsen om å droppe avslutningsdistansen i OL.

Allerede etter onsdagens triumf på lagsprinten antydet Norges nye skiyndling at 50-kilometeren kunne bli brutal. Klæbo husker også hardkjøret på åpningsdistansen i OL der han ikke klarte å henge med mot slutten av de 30 kilometerne med skibytte.

Samtalen med morfar Kåre Høsflot ble avgjørende.

– Vi snakket frem og tilbake på hvordan vi skal gjøre det. Han skjønte tidlig på meg at jeg ikke var så motivert som jeg burde vært. Han har sagt lenge at vi skal tenke oss nøye om før vi går den femmila. Det var en lettelse å ta beslutningen. Det kjentes godt ut, sa Klæbo til pressen.

– Man gruer seg jo til å gå femmil. Det er utrolig langt og slitsomt. Du kjenner på kroppen at den har begynt å få nok. En ting er kroppen, men også hodet er slitent. Du har mobilisert for hvert skirenn. Jeg har gått fire distanser. Det koster. Jeg kjente det tidlig da jeg kom tilbake til hotellet i går, at hodet ikke var der det skal være. Jeg tror det er greit å komme seg hjem, sa Klæbo til TV 2.

Dermed drar Klæbo hjem fra sitt første OL med tre gull i bagasjen etter å ha deltatt i fire konkurranser. Til TV 2 forteller også landslagstrener Tor Arne Hetland at Klæbo ringte sine nærmeste før han tok beslutningen.

– Jeg antar også at han har hatt en prat med mamma og pappa. Uansett, det er Johannes som bestemmer, og hverken Arild Monsen eller jeg som er trenerne har forsøkt å overtale Johannes til å gå, sier Hetland.

Norges fire på 50 kilometer klassisk fellesstart på lørdag er: Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund og Emil Iversen.

– Didrik (Tønseth) og Emil er begge godt forberedt til 50km. Emil blir valgt til 50km pga hans avslutningsegenskaper, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

– Emil viste på 30km i Falun i fjor at han har den beste avslutningen på lange løp. Didrik er reserve til 50km om noe uforutsett skulle hende, sier Hetland.