MEDALJESANKER Martin Johnsrud Sundby har fått smaken på flere av disse. Nå vil han ta et OL til. Men først vil han
MEDALJESANKER Martin Johnsrud Sundby har fått smaken på flere av disse. Nå vil han ta et OL til. Men først vil han Foto: Johansen, Erik

– Jeg tar et OL til, men ikke vis dette på TV. Har ikke luftet det med kona

Men i dag prøvde Martin Johnsrud Sundby å finne en unnskyldning for IKKE å gå.

Han opplevde en av sine største dager i skisporet, etter en uvanlig nervøs dag.

– Jeg har vært livredd i hele dag, og jeg angra så j****lig på at jeg sa ja til å gå dette i går. F**en, jeg prøvde å finne en unnskyldning for ikke å gå, ler Sundby, før han beklager språkbruken på dannet vestkantvis.

– Jeg kommer ikke til å være i nærheten av så nervøs på femmila på lørdag.

– Vil ta et OL til

For etter å ha opplevd en av sine største triumfer i løypa, er det en meget opprømt Sundby som møter TV 2 utenfor hotellet der han bor. Han er klar for mer. For på lørdag er det en klassisk femmil der han nå er den største favoritten til å vinne sitt tredje gull i OL.

– Etter dette rennet, så er jeg dønn rolig. For 50 km vet jeg hvordan jeg skal gjøre, sier han.

Vel vitende om at det kanskje blir hans siste mulighet i karrieren for individuell OL-medalje.

– Ikke hvis jeg ikke klarer det, da må jeg ta fire år til. Jeg har vært inne på tanken, men jeg har kost meg med langrenn, og hatt det utrolig bra egentlig, mest takket være alle i teamet og lagkompisene rundt meg. Jeg har kjent på hvor fint det er å være toppidrettsutøver på det øverste nivået og hvor glad jeg er i jobben min. Så jeg kan ikke stå her og si at jeg ikke er klar for neste OL, det kan jeg ikke.

– Har du luftet dette på hjemmebane?

– Nei, og det er fint om du ikke viser dette på TV. Dette har vi ikke luftet, smiler han.

– Kan ikke toppe dette

Johnsrud Sundby er tydelig på at det betyr mye å vinne. Også i mesterskap. I fire år har han vært verdens beste langrennsløper. Men medaljene i mesterskap har vært vanskelige å ta.

– Å vinne gullet i dag er greit nok, men det å være ansvarlig for at en lagkamerat kan bli OL-konge er også noe man tenker på.

– Men du kan bli OL-konge du også på lørdag med tre gull?

– Jada, vi har snakka om det. Jeg kan ta tre gull, og Johannes kan ta fire. Så vi har bestemt oss for at vi ikke snakker så mye om den femmila. Det lar vi ligge til fredagen. Det positive er at vi begge er i god form, og det tar vi med oss inn i løpet.

– Hva vil det bety for deg hvis du endelig greier å ta et individuelt mesterskapsgull?

– Det vil selvfølgelig være veldig stort, men vanskelig å skjønne at det skal toppe det her. Fordi i dag har jeg hatt en utrolig dag sammen med Johannes. Det er et ganske kult spekter i en teamsprint med en fyr på 33 som går sin første teamsprint internasjonalt, sammen med en på 21 som har revolusjonert langrennssporten i år. Det er en kul kombinasjon, og mye følelser.

– Jeg skjønner ikke hvordan dette kan toppes, for det har vært et utrolig OL, sier Sundby.