Norge tok sølv etter marerittstart

Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen reddet sølvmedaljen for Norge da kvinnene skjøt seg bort.

Sammendrag i Sportsnyhetene øverst!

Norge var favoritter foran tirsdagens miksstafett i de olympiske leker, men med svake etapper av Marte Olsbu og Tiril Eckhoff så det lenge tøft ut for nordmenne.

Men på etappe tre og fire hadde Norge Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen, som leverte to meget gode etapper og sikret sølvet.

– Dette er hyggelig for Svendsen. Han har jo slitt de siste årene, sa tidligere skiskytter Grete Ingeborg Nykkelmo i TV-stua.

– Jeg er fortsatt skuffa, men må jo bare takke de to gutta våre her som gjør monsteretapper. Jeg tenkte at jeg var Norges største synder idag, den medaljen her er din, Johannes, sa Tiril Eckhoff til TVNorge etter at sølvet var sikret.

For det var Thingnes Bø som ble avgjørende igjen, og hovedpersonen selv var godt fornøyd med egen innsats:

– Jeg måtte prøve å ligge på limiten hele veien, og selv om jeg lå over melkesyregrensa så klarte jeg å presse på videre. Det var en fantastisk bra etappe, og det er godt som gull med sølv her idag, sa sølvvinneren til TVNorge.

Slik var rennet:

Det var OL-sølvvinner Marte Olsbu som åpnet for de norske, og fikk det tøft på første skyting. Italienske Lisa Vittozzi skjøt raskt og ledet ut, 24 sekunder foran Olsbu.

Vittozzi leverte en fantastisk første etappe og traff på samtlige fem blinker på andre skyting også. Der italieneren traff, bommet Norge og fikk i tillegg problem ved ekstraskuddet. 27-åringen vekslet 32 sekunder bak Italia på en tolvte plass.

– Ikke noe mer enn en grei etappe, det blir dessverre for mange bom på Olsbu, sa Marius Skjelbæk i TV 2s TV-stua.

Sølvvinneren fra sprinten sendte ut bronsemedaljøren på fellesstarten, Tiril Eckhoff. Som tok inn tolv sekunder på de første kilometerne, men på første skytingen sviktet den karismatiske skiskytteren og bommet to ganger.

Om Oslo-jenta sviktet på på første skyting ble det desto verre to den andre. En tydelig ustødig Eckhoff bommet og bommet, og endte til slutt ut i strafferunde. Italia og Frankrike sprakk også på fjerde skyting og vekslet henholdsvis 29- og 50 sekunder bak Tyskland. Norge og Tiril Echkoff vekslet hele 1:23 bak og sendte ut Johannes Thingnes Bø.

– Nå skal virvelvinden fra Stryn gjøre jobben, kom det fra Skjelbæk ved veksling.

Lesser taklet presset på sin første skyting og smalt ned alle fem blinkene, og det samme gjorde Lukas Hofer for Italia. Presset var dermed stort på Thingnes Bø som svarte med å treffe på samtlige skudd og vekslet 1:21 bak Tyskland.

På sjette skyting trengte Tyskland ett ekstraskudd, men Lesser var svært effektiv og brukte lite tid. Bak kom en jagende nordmann som også klarte seg med ett ekstraskudd, og var bare 13 sekunder bak Hviterussland på medaljeplass.

Italia, Frankrike og Norge kom likt inn til veksling, og Emil Helge Svendsen og Martin Fourcade tok opp jakten på Arnd Peiffer som lå 30 sekunder foran. På første skyting fikk tyskeren store problemer og bommet på sine to første skudd, men tok seg sammen og traff på de neste. Fourcade fikk los og smalt ned samtlige fem skudd, og gikk ut seks sekunder bak.

Emil Hegle Svendsen leverte også godt på standplass med ett ekstraskudd, og var 16 sekunder bak ut fra skyting.

Martin Fourcade gjorde som han har gjort så mange ganger før. Gikk styggfort, hentet tyskeren og skjøt fullt på siste skyting. Tyskland og Arnd Peiffer sprakk på siste runde og endte i straffen, men Emil Hegle Svendsen brukte rutinen. Trengte bare ett ekstraskudd og gikk i ensom majestet inn til sølvmedalje for den norske miksstafettlaget. Italia tok bronsen foran Tyskland.