Utnyttet systemet og tok seg til OL – endte sist i kvalifiseringen

Nå kan det bli endring i reglene etter at Elizabeth Swaney fikk delta i OL.

Se Swaney i OL-kvalifiseringen i Sportsnyhetene øverst på siden!

Mange har båret på en drøm om å få konkurrere i et OL, men de færreste har fått muligheten til å realisere den.

Prøvde skeleton
Én av de få er amerikanske Elizabeth Swaney. Den 33-årige freestyle-kjøreren representerer Ungarn og har skapt overskrifter i USA etter at hun havnet helt sist i kvinnenes halfpipe-kvalifiseringen med et "run" ingen som har hatt et par alpinski på beina lar seg imponere av.

Flere har reagert på at hun i det hele tatt er til stede i Pyeongchang. Veien dit har nemlig vært noe uvanlig.

Swaney er født og oppvokst i USA, men konkurrerer ikke med "stars and stripes" på brystet. Hun har lenge båret på den olympiske drømmen og forsøkte å kvalifisere seg til lekene i Sotsji for fire år siden i skeleton for Venezuela, som er hennes mors fødeland. Swaney feilet og rettet i stedet blikket mot Pyeonchang med ski på beina for Ungarn - fødelandet til besteforeldrene.

Heller ikke her har hun imponert nevneverdig, men likevel kvalifiserte hun seg til OL. Ikke fordi hun har jukset seg til det, men fordi hun har utnyttet systemet.

Smutthullet
Reglene til Den internasjonale olympiske komité (IOC) sier at man må ha samlet et visst antall FIS-poeng for å få lov til å delta i lekene. Det har Swaney gjort gjennom å reise verden rundt for å delta i verdenscuprenn og havnet blant de 30 beste nok ganger. Og det er her smutthullet ligger.

Halfpipe-konkurransene for kvinner pleier sjelden å inneholde over 30 deltakere, og ved å kjøre sikre "run" uten å falle har Swaney vært blant topp 30 og dermed samlet nok poeng. Samtidig er det kvoter i OL som gjør at man man kun kan sende fire utøvere - noe som begrenser for eksempel USA i å sende flere av verdens beste.

Swaney, som begynte å stå på ski for åtte år siden, har 13. plass fra en konkurranse i Kina like før jul som bestenotering i verdenscupen. Da var de beste kjørerne opptatt med en annen konkurranse.

– Feltet i kvinne-halfpipe er ikke så stort, og hun deltok på hvert verdenscuprenn hvor det bare var 24, 25 eller 28 kvinner. Hun deltok kontinuerlig i dem i de siste årene, og noen ganger krasjet noen av jentene slik at hun ikke endte helt sist, sier verdenscupdommer Steel Spence til Denver Post.

Nå kan det imidlertid se ut til at det vil komme endringer som hindrer skikjørere som Swaney å utnytte systemet. Hoveddommer under OL i Pyeongchang sier at Swaney ikke ville ha kvalifisert seg dersom hun hadde falt i tre-fire av verdenscuprennene hun deltok i.

– Det vil komme endringer i verdenscup-kvoten og kvalifiseringen til OL. Det er under arbeid, så teknisk sett må du kvalifisere deg gjennom systemet, sier Philippe Belanger.

– Så du må trenge bedre plasseringer i hvert enkelt verdenscuprenn. Ikke bare for å komme til OL, men for å få lov til å bli værende i verdenscupen.

– Har rett til å være her
Det tar likevel ikke bort gleden fra Swaney over å få delta i OL. Hun var merkelig nok skuffet da hun fikk 31.40 av 100 poeng i kvalifiseringen og endte sist av de 24 som stod på start.

– Jeg klarte ikke å kvalifisere meg til finalen, så jeg er virkelig skuffet. Men jeg har jobbet hardt i mange år for å klare dette, sier hun om å delta i OL ifølge AP.

Før OL uttalte Swaney at hun har brukt folks tvil og skepsis som motivasjon i jakten på det store målet. 33-åringen, som må sies å være en OL-utøver uten om det vanlige, har utdannelse fra prestisjeuniversitetene Berkley i California og Harvard. Hun har tidligere forsøkt å bli guvernør i California, men tapte for Arnold Schwarzenegger. Ved hjelp av en innsamlingsaksjon på nettet har hun finansiert ferden fra verdenscuprenn til verdenscuprenn som til slutt endte med deltakelse i OL i Sør-Korea.

– Jeg prøver bare å gjøre mitt beste og representere Ungarn så godt jeg klarer. Jeg håper å inspirere andre i Ungarn til å begynne med freestyle, og jeg håper at det fører til at mange flere begynner med det, sier Swaney.

Det gjenstår å se om hennes prestasjon i halfpipe i Pyeongchang inspirerer unge håpefulle i besteforeldrenes fødeland. Vinneren av halfpipe-konkurransen, Cassie Sharp fra Canada, mener i motsetning til flere at Swaney hadde fortjent å få lov til å delta.

– Dersom du legger ned tid og innsats for å være her, har du like mye rett til å være her som meg, sier Sharp.

Se Swaneys treningsvideo under: